Landslaget

Mika Packalén slutar i landslaget: "En vacker saga"

ANNONS

51-åringen kan blicka tillbaka på magiska 11 månader med guldmedaljer, ringar och tatueringar.

I början 2021 presenterades den nya landslagsledningen för herrlandslaget. De tillsatta förbundskaptenerna Niklas Nordén och Thomas Brottman fick sällskap av den tidigare SSL-tränaren Mika Packalén som team manager.

Båda förbundskaptenerna har skrivit avtal som sträcker sig över hemma VM 2024, men för Packalén blir det ingen fortsättning efter senaste VM-guldet.

– Mikas avtal löper ut vid årsskiftet och efter VM meddelande han att han kliver av i samband med att hans avtal går ut, säger Sofie Andersson, landslagschef för SIBF till Innebandymagazinet. 

51-årige Mika Packalén roll som team manager handlar om att rent operativt verka för att skapa optimala förutsättningar för landslagsledning och för landslagsspelarna.

– Med facit på hand så blev det ju en vacker saga som vi, ledare och spelare, skapade ihop. Det har varit en ära och en ynnest att jobba ihop med alla dessa superproffs, säger Mika Packalén till Innebandymagazinet.

Du slutar efter en intensiv period där fokus såklart är de 11 månaderna mellan december 2021 och november 2022 där Sverige vann två VM-guld och World Games. 

– Ja, det har varit en otroligt spännande resa över två år som började under pandemin med de begränsade förutsättningarna som rådde då. Sedan fick vi rejsa i kapp tiden för att bygga ihop gruppen med målet att bli världsledande igen till december 2021. I år har det handlat om att jaga nya titlar då vi strävat efter att skapa en dynasti över tid. Mitt arbetsfokus har varit att ledarna och spelarna ska kunna fokusera och prestera maximalt. Om jag sedan lyckats får andra bedöma, men jag har i alla fall gett landslaget allt jag har även om det såklart alltid finns saker som jag säkert kunde gjort ännu bättre.

Dina tatueringar från din tid har fått uppmärksamhet, kan du berätta vad som ligger bakom dem?

– Gaddningarna är en personlig grej, en slags ”livscanvas” där både personlighets- och prestationsbaserade motiv pryder min kropp lite här och var.

VM-tatueringen? 

– Texten, ”World Champions 2020” behöver ingen närmare förklaring.

OS-loggan?

– Vi tävlade under OS-flagg i World Games och World Games organiseras och supporteras av IOK. Av den anledningen var det helt naturligt att använda de olympiska ringarna som motiv. Tatueringarna är gjorda av Villiam Nikkanen Almén.

VM-ringen till spelarna och ledarna var något som du på eget initiativ tagit fram efter VM-guldet förra året i Finland. Det är det första i sitt slag och ett häftigt grepp som liknar känslan på ringar som finns i Nordamerika.  

– Mästerskapsringarna som vi tog fram ifjol och även de nya som är under framtagande är en kul grej. En påminnelse över vår prestation och vårt speciella, unika band till varandra som vi kan blicka tillbaka till med stolthet.

Vad är nästa uppdrag med innebandyn?

- Förutom att betala tillbaka en ganska rejäl tidsskuld till familjen och min arbetsgivare så vill jag försöka vara en stöttande förälder till mina barn som lirar innebandy. Jag hoppas på möjligheten att fortsätta som expert hos Sportexpressen. Det är ett väldigt roligt och stimulerande uppdrag som jag också brinner för. Jag vill ju fortsätta dra mitt strå till stacken - och promota denna sport som jag hoppas fortsätter att växa sig starkare.

Så här kommer mästerskapsringarna för 2022 se ut

2021 togs de fram för skoj skull. 2022 har en tradition inletts med VM-ringar!

Alla spelare och ledare i herrlandslaget fick en mästerskapsring efter VM-triumfen i Finland 2021. En ring som är helt skapad utan inblandning av Svenska Innebandyförbundet på initiativ av Mika Packalén.

Nu blir det en ny ring till världsmästarna 2022 och den kommer se ut så här:  

 

Den här artikeln handlar om: