Foto: idrottsfoto
Superligan

Tre landslagsstjärnor på skadelistan

ANNONS

Thornegruppen kommer få fortsätta klara sig utan sina skadade landslagsstjärnor på obestämd tid.

Skadebekymren i SSL har varit en tråkig följetong under de första månaderna av säsongen och ett lag som drabbats hårt senaste veckorna är svenska mästarna Thorengruppen som har tre givna landslagsspelare på skadelistan för tillfället. 

Det började under landslagsuppehållet när finska superstjärnan My Kippilä skadade knät på EFT i Uppsala. Första diagnosen var att det var en lindrig korsbandsskada och att Kippilä skulle rehabträna i 8-10 veckor för att slippa operation. Thorengruppens tränare Daniel Jernberg har följande nyheter att berätta om sin backstjärna.

– Hon åkte till Finland och gjorde magnetröntgen nån vecka efteråt och sedan dess har hon varit kvar där. Hon kör ett speciellt upplägg med en tränare där fram tills den nionde december då hon ska träffa en läkare på nytt. Då kommer de ta ett beslut om hur de ska gå vidare. Har hon byggt upp knät så att det känns stabilt så kan hon vara tillbaka i spel igen någon gång i januari. Men det kan också bli så att de beslutar att den enda utvägen är operation och då är säsongen över, säger Jernberg till Innebandymagazinet och fortsätter:

– Vi som lag och jag som tränare saknar henne något enormt och inte bara för det som hon gör för oss på planen utan för allt som hon bidrar med i omklädningsrummet och utanför planen. Hon är en väldigt viktig person för oss. Så jag hoppas verkligen att hon kommer tillbaka i spel så fort som möjligt. 

I fredags spelade Thorengruppen mot Åkersberga och de sista minuterna blev rena rama mardrömmen för mästarlaget. Först fick Sofia Joelsson en tryckare av en Åkersberga back så att hon flög in i sargen, som gav vika.

– Ja, hon tappade balansen och åkte in i sargen och sargen försvann så att hon föll med huvudet före i läktaren. Läktaren är väldigt nära sargen så hon slog huvudet rakt i träläktaren. De som satt bredvid där det hände sa att det var en kraftig smäll och att den tog rejält i bakhuvudet på henne.

Joelsson fick även en smäll under VM i december förra året som resulterade i en hjärnskakning som gjorde att hon var tvungen att avbryta mästerskapet då. 

– Hon har ju en historik med huvudskador sedan tidigare så hon tar det dag för dag just nu. Hon fick en kraftig smäll mot huvudet igen så hon måste vara försiktigt och hon följer hjärntrappan nu. Hur länge hon blir borta är svårt att säga men hon kommer definitivt inte vara tillbaka till helgen. 

Hur mår hon?

– Hon har haft ont i nacken och huvudet sedan det hände och just nu kan hon inte träna alls. Första steget är att hon bara ska promenera utan att känna någonting. Hon har fortfarande sviter efter smällen men har varit ute och gått lite med hundarna men då känner hon av det i nacken och huvudet. Så det kommer dröja innan hon är aktuell för spel. 

Bara ett par minuter senare efter Joelssons smäll så föll Sandra Boric Svärd ihop på golvet utan någon spelare i närheten och skrek ut sin smärta samtidigt som hon dunkade händerna i golvet. Hon blev liggandes en lång stund och lindades kraftigt runt foten innan hon fick hjälpas av planen. 

– Först och främst blev jag jätteglad för jag trodde att det var knät som gick sönder när hon skrek som hon gjorde. Så det var skönt att det ”bara” var foten. Hon har haft problem med den foten tidigare och hon har knappt några ledband kvar i den. Sedan är det andra saker i foten som är trasiga också och hon behöver göra en operation för att rätta till det för det går inte att rehaba upp. Men den operationen kommer göras efter säsongen. Tejpar hon foten och använder ett bra fotledsskydd så ska hon kunna spela. 

När kan hon vara tillbaka i spel igen då?

– Hon trodde att hon skulle vara borta längre för detta var den värsta smällen som hon fått på foten rent smärtmässigt. Men hon kan gå rätt bra på foten redan nu och hade det varit SM-final i helgen så hade hon nog spelat. Men vi känner att det är dumt att stressa och chansa nu för det kommer ju ett Champions Cup nu om ett par veckor. Så hon spelar nog troligtvis inte till helgen men förhoppningsvis helgen efter det mot Warberg.

Se de båda incidenterna i Åkersberga matchen nedan: 

 

Matchrapporter: 2-1 i matchserien – Thorengruppen segrade på nytt mot Täby Täby vann i sudden – har kvitterat mot Thorengruppen Thorengruppen sköna start – vann mot Täby Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Kalmarsund Tre matchbollar för Thorengruppen efter ny seger

Den här artikeln handlar om: