Foto: Tomas Brandt Wangel
Allsvenskan norra/östra

Vad har hänt med snipern från Landvetter?

ANNONS

Måltjuven har förvandlats till något helt annat... men det håller på att leda till ett allsvenskt rekord.

Supertalangen och U19-VM-guldmedaljören Ella Zetterstedt har under hela sin uppväxt varit synonym som en powerforward med ett ruskigt bra skott. Hon fullkomligt öste in mål under ungdomsåren i Landvetter IBK. 

Men under sista året på RIG Umeå har det hänt något med snipern från Landvetter och hon har istället blivit smörpasseläggaren från RIG. Efter nio omgångar står 18-åringen på fem mål och 20 assist, en assistskörd som är överlägset bäst i alla fyra allsvenska serier.   

– Haha, ja det har blivit lite färre mål hittills denna säsongen. Jag har gjort nästan lika många assist som mål under de senaste säsongerna men jag skulle säga att min roll har ändrats lite allt eftersom i det sätt vi spelar här med RIG. Jag har lagkompisar som är jättebra på att göra mål och om jag får möjlighet så tvekar jag inte att jobba fram bollen till dem, säger Zetterstedt till Innebandymagazinet. 

Smörpasseläggaren från RIG snittar straxt över två assist per match och håller hon i det snittet resten av säsongen kommer hon sluta på 49. Det allsvenska rekordet på antalet assist under en säsong har Sara Anteryd med 51. (Till alla som reagerar på att Anteryd inte står med på förbundets officiella rekordlista och hävdar att Madelene Backlund har rekordet på 41 assist, kan gå in på poängligan i Allsvenskan Södra 16/17 och 17/18 och se Anteryd stå noterade för 51 assist båda säsongerna).

Men frågan är om supertalangen från Landvetter har vad som krävs för att slå Anteryds rekord?  

– Oj det rekordet var inget jag hade koll på. Vi är inte ens halvvägs in i säsongen än och att jaga egna poäng på det viset är inget jag gör. Klart att jag som forward vill bidra med mål och assits det är ju bland annat det som jag tränar för. Jag spelar för att vinna varje match. Inget annat.

På tal om andra historiska saker som håller på att hända. RIG Umeå har vunnit nästhögsta serien sju säsonger i rad men i år har de redan sex poäng upp till IBK Dalen, som leder Allsvenskan Norra. Så då undrar man ju vad det beror på? Är det så att Dalen är bättre än vanligt eller är det kanske rent av så att RIG Umeå är lite sämre än vanligt? Assistdrottningen har i alla fall en teori om tabelläget. 

– Vi fick en lite tuffare start än laget var redo för men vi har arbetat ikapp oss. Denna säsong har vi i många matcher spelat med nästan hälften så många från äldsta kullen jämfört med de senaste föregående åren. Våra yngre spelare har verkligen levererat. Jag skulle säga att vi med årets lag har kapaciteten att vara minst lika bra som tidigare säsonger. Jag tycker att årets Dalenlag är det starkaste på flera säsonger och att de definitivt är en SSL-kandidat.

Kan ni komma ikapp dem då och ta er åttonde raka serieseger eller blir det första gången någonsin som RIG Umeå inte vinner Allsvenskan Norra?

– Vi fokuserar på en match i taget och kommer vara redo att utmana Dalen när det gäller. 

Men först gäller det att ta tre poäng ikväll mot succénykomlingarna Gamla Stan som lite smått sensationellt ligger trea i tabellen. 

– Det blir en jätterolig och tuff match. Vi har rätt respekt för Gamla Stan som motståndare och det gäller att göra jobbet och tävla för att vinna.

Senast gjorde du fem assist hur många kommer det att bli idag och till vem?

– Haha, vi får se vad det blir för matchbild. Den som är snabbast in i läget får bollen!

Matchrapporter: Svartvadet och Roos bakom RIG Umeås avgörande mot Gamla Stan IBK Dalen säkrade seriesegern efter 6-5 mot RIG Umeå Svårstoppade RIG Umeå fortsätter vinna – 7-3 mot IBK Luleå RIG Umeå klart för kval efter seger mot Sundsvalls IBF Målfest för RIG Umeå borta mot Umeå City

Den här artikeln handlar om: