tippar ssl-omgången
Foto: Tomas Brandt Wangel och Pixbo Wallenstam
Superligan

Så slutar omgång nio i SSL Herr: "Agnarna skiljs från vetet"

ANNONS

Innebandymagazinets Victor Westlund spår utgången i kommande säsong i herrarnas Superliga.

Lördag 15.00 Pixbo Wallenstam-Hagunda

Pixbo skuggar på i toppen, nu har man bara tre poäng upp till serieledande Växjö. Man kommer till den här matchen med tre raka segrar och har på dessa matcher gjort hela 30 mål. Nu saknas visserligen VM-målvakten Jon Hedlund, men 03:an Gustav Ringhagen klev in och stoppade 21 av 25 Gävle-skott i senaste matchen. 

Nu ställs man mot ett Hagunda som haft svårt att stå upp mot lag högre upp i tabellen. Mot Helsingborg i senaste omgången var man ineffektiva och föll med 1-5, inte mycket talar för att det ska gå bättre mot ett formstarkt Pixbo. Förra säsongens möte i Mölnlycke slutade 12-1, riktigt så stora siffror lär vi inte se idag men allt annat än en hemmaseger vore en stor skräll.

Slutresultat: 9-3

Lördag 16.00 Falun-Linköping

Oj, var förlusten mot Storvreta senast måste ha svidit för Falun. Visst, man var aldrig i ledning och kvitterade först med tio sekunder kvar att spela, men att förlora mot Storvreta är aldrig roligt. Det är dock väldigt sällan som de regerande mästarna förlorar två matcher i rad, och här får man en tacksam uppgift att studsa tillbaka mot när ett formsvagt Linköping står på andra sidan. 

Östgötarna har fem raka förluster bakom sig, sju om man räknar med cupfiaskot mot Nykvarn. De enda lagen man slagit den här säsongen är Hagunda, Team Thorengruppen och Jönköping – inget imponerade facit. Men jag vill ändå höja ett varningens finger för Linköping, det är ingen motståndare man bara städar av och det sägs ju att det är i sprickorna som ljuset kommer in. Min erfarenhet av idrott är att lag brukar vända en trend när det ser som absolut mörkast ut, det är nästan som att överlevnadsinstinkten slår in. Så om min tes stämmer så får Linköping med sig en skrällpoäng från Falun.

Slutresultat: 5-4 SD

Söndag 13.00 AIK-Mullsjö

Det vill sig inte för AIK. Man är vinstlösa i SSL efter åtta matcher och det gick inte bättre i DM-åttondelen mot Vallentuna senast, en match man förlorade med 8-7 efter sudden death. Det var inte ”Gnagets” starkaste lag som stod på banan, men väl ett lag som enkelt ska kunna slå division 1-motstånd. I SSL har det däremot sätt lite bättre ut de senaste omgångarna och efter några tuffa motstånd så har man nu bästa vinstchansen på länge. 

På andra sidan står nämligen ett Mullsjö som inte imponerat nämnvärt hittills. Man har svårt att hitta en jämnhet i sina resultat, och trots sex gjorda mål mot Dalen senast (vinst 6-5) är man det lag, ihop med just Dalen, som gjort minst mål i serien. AIK släpper samtidigt in mest mål men ser ut att ha steppat upp defensiven något på slutet. Det kommer också betala av sig i den här matchen – AIK tar sin första seger för säsongen!

Slutresultat: 7-4

Söndag 15.00 Helsingborg-Team Thorengruppen

Helsingborg var 39 sekunder från att bli första lag att hålla nollan den här säsongen, detta i 5-1-vinsten borta mot Hagunda. Man spelar inte alltid den mest publikfriande innebandyn men den ger ju onekligen resultat då man ligger fyra, samt är det laget (ihop med Falun) som släppt in näst minst mål i serien, 37. 

Dagens motståndare Thorengruppen har haft det förtvivlat svårt att stå upp bra mot topplag, och i senaste matchen mot Jönköping – ett lag på nedre halvan – förlorade man med 8-9. Thorengruppen verkar inte få stäm på alla delar och ta poäng borta mot ett välorganiserat Helsingborg ser jag nästan som en omöljlighet.

Slutresultat: 7-3

Söndag 16.00 Jönköping-Växjö

Jönköping kommer få kämpa oerhört hårt för att nå slutspel den här säsongen. Skador på rutinerade nyckelspelare kombinerat med ett ungt lag, samt ojämna resultat, bäddar inte för en plats bland de sista åtta. Tre olika Joel har försvunnit sedan säsongstarten: Wadsten och Nyström på grund av skador, och Ekström som vände hem till Lerum. Hade Joel-trion funnits med från start till mål så hade Jönköping slutat klart högre upp i tabellen. 

Mot serieledande Växjö får man det tufft, man har fem raka förluster i SSL mot dagens motstånd. Förra säsongen så kom Växjö tillbaka rejält starkt efter VM-uppehållet och döma av AIK-matchen senast så ser man ut att återupprepa den bedriften. Växjö är ett alldeles för bra lag för att tappa poäng mot Jönköping.

Slutresultat: 4-6

Söndag 17.00 Dalen-Kalmarsund

Snart börjar agnarna skiljas från vetet när det kommer till slutspelskampen. I nuläget ser Team Thorengruppen, Linköping, Mullsjö, Dalen och Hagunda göra upp om de två sista slutspelsplatserna. Jag har väldigt svårt att se hur Dalen ska knipa en av dem. Visst, det är ett ungt lag som fortfarande håller på att växa in i det, men jämför man trupperna med exempelvis Thorengruppen och Linköping så ligger man en bit efter, och poängen kommer inte i tillräckligt hög grad. 

Kalmarsund stod för en fin insats mot Linköping senast och förlorar sällan mot lag på nedre halvan av tabellen, det gör man inte på söndag heller.

Slutresultat: 3-8

Söndag 17.00 Gävle-Storvreta

En häftig match då det blir första gången som Alexander Rudd möter sina gamla lagkamrater i Storvreta efter uppbrottet för ett och ett halvt år sedan. Han har levererat bra med både mål och assist i Gävle men inte tillräckligt för laget ska ta sin första poäng den här säsongen. Däremot så har Gävle faktiskt gjort bättre matcher ju bättre lag de mött, vilket borde tala för en ny fin insats mot Storvreta. Kommer det räcka till första poängen? Nej. Storvreta gör en mycket, mycket fin säsong och är alldeles för rutinerade för att underskatta Gävle. 

Slutresultat: 2-7


Här slår Hagfors svenskt rekord

Gör fyra mål på 40 sekunder

Den här artikeln handlar om: