Helgens höjdpunkter
Foto: Magnus C Lydahl
Intervju

Dramatisk hemfärd för Sirius från Gotland

ANNONS

Sirius damlag hamnade alla i fängelset på Visby innan man till slut fick lova att lämna Gotland kraftigt försenade.

Det blev en dramatisk avslutning på matchen mellan Endre och Sirius på söndagseftermiddagen som slutade med att gotlänningarna gjorde 4-2 när Sirius plockat ut målvakten och pressade på för en kvittering. 

Men den dramatiken skulle visa sig bara vara början på det drama som Sirius skulle ställas inför på Gotland som slutade med att hela laget hamnade i fängelset i Visby efter matchen och inte fick åka hem. 

– Vi var i god tid till färjan hem och hade allt under kontroll. Men då fick vi ett meddelande att det var fel på en propeller och att färjan vi skulle åka över med även hade vattenläckage, säger Sirius tränare Marko Palosaari till Innebandymagazinet och fortsätter berätta om dramat i Visby:

– Så efter det uppdaterade de oss varje halvtimma men vi fick bara beskedet att det var inget nytt att rapportera. Efter cirka två och en halv timma så meddelade de till slut att färjan var inställd helt. 

Att ta sig hem från Gotland vintertid visade sig inte vara så enkelt och enligt de första rapporterna skulle hela laget bli kvar i flera dagar på ön.   

– När vi kollade i Aftonbladet så skulle nästa färja gå på onsdag och då blev vi chockade. Men vi fick tag i ett boende i Visby på fängelset. De var sjysta och öppnade upp för oss och det var faktiskt väldigt trevligt.

Som tur var blev inte Sirius inburade allt för länge utan de hann knappt att påbörja sin vistelse i fängelset innan de fick reda på att de skulle få lämna ön trots allt. 

– När vi kom dit och hade varit där i tio minuter fick vi ett nytt meddelande som sa ”GLÖM ALL ANNAN INFORMATON. Nu går färjan klockan 22.00”. Så då hade vi 45 minuter på oss att ta oss till färjan. Så det blev lite snabba kast där.

Sirius adelsmärke är ju kontringsspelet så det var inga större problem för laget att vända på en femöring i fängelset och bege sig till färjeterminalen för en något försenad hemfärd. Ankomsten hem var från början planerade till 21.30 men trots flera timmars försening och olika besked fram och tillbaka ser Siriustränaren tillbaka på dramat i Visby som en rolig händelse mitt i serielunken.   

– Jag kom hem vid 04.30 ungefär så det blev en lång resa, haha, inte riktigt som planerat men det är ingen större fara skedd.

Dagen efter dramat så var det inte den kaosartade hemresan som vållade mest bekymmer för Palosaari utan resultatet i matchen.  

– Vi släpper in tre mål under spelet och ett i öppen kasse så det borde räcka långt egentligen till att ta poäng. Men vi fick inte riktigt till kontringsspelet och gjorde bara två mål framåt och det är inte godkänt. Försvarsmässigt gjorde vi en bra match i alla fall.

Men det är inte bara dåliga minnen som tränaren fick med sig från matchen utan han fick se en ny spelare göra sin första match i Sirius och hon gjorde dessutom mål direkt. 18-åriga Katerina Tsantaridou hade smugits in i laguppställningen utan någon presentation utåt sett. 

– Hon är från NIU i Falun där hon går på innebandygymnasiet men hon kommer från Uppsala ursprungligen. Hon hörde av sig till oss och vi har kollat på henne på några träningar och vi bestämde oss för att en dubbellicens kunde funka bra med henne. Så vi får se var det landar. Hon fick göra ett par byten igår och hon lyckades göra en balja, vilket var trevligt.

Tsantaridou fick bara spelat ett par byten varje period och slutade på sju, åtta byten totalt i matchen och i tredje perioden kvitterade hon till 2-2. Kanske är det just årets mest dolda nyförvärv som är svaret på Sirius måltorka? Sirius är just nu Superligans sämsta lag på att göra mål med ett snitt straxt över tre mål per match.   

– Hon är en småteknisk lirare som är snabb med fötterna och har en bra bollkontroll. Så det kan nog bli någonting när hon kommer in i vårt tempo. Hon har goda möjligheter till att bli något stort. 

En tredjedel in i serien ligger Sirius precis över slutspelsstrecket med endast en poäng ner till bottenduon Warberg och Åkersberga. Men någon oro för att laget ska åka ur känner inte den karismatiska tränaren. 

– Man kan inte gå omkring och vara orolig utan man får ta en vecka i taget. Vi ligger där vi har ponerat att vi ska göra men vi är inställda på att kriga runt slutspelsstrecket och tar vi ett par vinster kommer vi att klättra i tabellen. Så jag känner ingen oro men självklart är det tråkigt att vara med i många matcher men inte få med sig några poäng. Vi har ett par för många uddamålstorskar under bältet nu. Det är tungt men vi har ett bra go i laget och nu har vi två matcher nästa helg där vi har goda chanser till poäng.

Ni tappade massor av spelare inför säsongen men du nämner ändå slutspelsstrecket. Ni har ett poäng ner till nedflyttning och fyra poäng upp till slutspelsplats. Tycker du att ni har underpresterat eller varför ligger ni vid det nedre strecket istället för det övre?  

– Jag tycker inte att vi underpresterat utan laget kommer att bli bättre och bättre under säsongen har vi räknat med. Nu har vi ju plockat in två nyförvärv senaste veckorna i Nova Lundell och Katarina så att vi får en bredare trupp och lite mera valmöjligheter. Vi hade lite manfall och sjukdomar i veckan som gjorde att förutsättningarna inför gårdagens match inte var de bästa. Men vi gjorde det bra med tanke på det och med en hel träningsvecka framför oss så ska det nog ramla in lite poäng till helgen.

Vad måste ni förbättra om ni ska ligga runt slutspelsstrecket och kämpa istället? 

– Vi måste göra flera mål. Det räcker ju inte med att göra två mål i varje match och sedan hoppas på att Matilda Visén Östlund ska hålla nollan i varje match. Vi kan försvara oss och vi kan kontra men vi måste bli bättre med det statiska anfallsspelet och ta tillvara på chanserna vi skapar. Vi kommer att behöva slå Åkersberga, Warberg och de lagen som ligger under slutspelsstrecket. Sedan kan vi börja titta uppåt efter det.

 

Matchrapporter: Täby avgjorde matchserien mot Endre Täby har Endre i sitt grepp efter ännu en seger Bra start för Täby efter seger mot Endre efter straffdrama Revansch och tre poäng för Endre Seger med 8-4 för Thorengruppen mot Endre

Den här artikeln handlar om: