Susanne Ekblom och Jonatan Brolin finns på plats i Umeå under SDF-SM.
Foto: Per Wiklund och Tomas Brandt Wangel
SDF-SM 2022

Så scoutar förbundskaptenerna SDF-SM – detta tittar de extra på

ANNONS

Sveriges förbundskaptener för U19-landslagen berättar vad de vill se från spelarna i SDF-SM.

SDF-SM i Umeå är i full gång. Den stora innebandyfesten är inne på sin andra dag av fyra och imorgon är det dags för kvartsfinalerna.

I publiken sitter även personer från U19-landslagsledningen, däribland Jonatan Brolin (herr) och Susanne Ekblom (assisterande dam).

Hur imponerar man då lite extra på förbundskapterna? Vad tittar de lite extra på?

Den frågan besvarar de i en intervju med Svensk Innebandy, som du kan se nedan.

– Vi ser hur de fungerar med och utan boll och hur de är som lagspelare. I spelet med boll ser vi gärna spelare som är modiga, som vågar slå sin spelare. Vi vill se att de tar sig in i A-ytan, ytan som är framför målet, säger Ekblom.

Hon fortsätter:

– Vi vill också se att de bemästrar spelet i ett högt tempo. Att de bemästrar spelet med boll och tempoväxlingar. Vi vill spela ett högt presspel i U19-landslaget, då vill vi se att de hanterar det.

– I spelet utan boll vill vi se duellspel. Vi kollar hur de går in i närkamper och hur de är i sitt presspel. Som lagspelare vill vi se att de finns där för laget. Att de är bra lagspelare som peppar på varandra, som kämpar på oavsett hur det går i matcherna. Att man verkligen finns där och kämpar på.

Jonatan Brolin fyller sen på:

– Oavsett om det är på dam- eller herrsidan så har den internationella innebandyn tendenser på att det ställs ytterligare ett litet krav på intensitet och närvaro under matcherna. Att det är lite högre fysiskt deltagande. 

– Eftersom även U19-herrarna har spelat ett högre presspel och mer löpande spel, så behöver vi spelare som kan hantera det. Det kikar även vi efter. 

När det kommer till hur man är i laget så nämner Brolin några punkter man kollar på:

– Det kan handla om vad man gör utanför banan eller på bänken, men också saker man gör på banan för att göra sina medspelare bättre. Tar man löpningar utan bollen för att skapa ytor för en tredje eller fjärde spelare att fylla på i? Är man en spelare som bara agerar när man är själv med bollen i en given situation? Jag tror bägge behövs när det kommer till den internationella innebandyn.

– Det handlar att hitta spelare som kan hantera det fysiska spelet och det högre tempot i sina beslut, med och utan boll. I stora drag.

Den här artikeln handlar om: