Ger eget förslag på seriestrukturen: "Gör division 1 till SDF-serier"
Så vill Linköping förändra det svenska seriesystemet.
Efter tävlingskongressen 2021 stod det klart att en en ny serieutredning skulle göras. Svensk Innebandy skriver på sin hemsida att syftet var att ”ge klubbar och föreningar bättre förutsättningar och professionalisera hela Svensk Innebandy”.
De förändringar som föreslaget innehåller är:
– Minska SSL Dam och Herr från 14 till 12 lag.
– Damallsvenskan minskas från fyra serier till två, med 12 lag i vardera, vilket är en minskning på åtta lag totalt.
– Herrallsvenskan slås ihop till en serie på 12 lag, vilket är en minskning på 12 lag.
– Ny struktur för fördelning av kvalplatser från damer division 1 samt från herrar division 2.
En remiss kommer nu skickas ut till distrikten. Därefter kommer förbundsstyrelsen ta ställning till utredningen och bestämma huruvida om förslaget ska tas vidare till Tävlingskongressen den 11 december för beslut. Går förslagen igenom så förändras serierna till säsongen 24/25, där säsongen innan (23/24) blir kvalificerande.
Linköpings motion: “Damallsvenskan blev misshandlad under pandemin”
Nu väljer Linköping IBK att skicka in två egna motioner, en som rör herrserierna och en som rör dam. Innebandymagazinet kan nu publicera de båda motionerna i sin helhet här:
Bakgrund
Visbys lämnade in en motion till tävlingskongressen 2020. Grunden till motionen var att de ville se en allsvenska istället för två, med målet att minska glappet mellan SSL och Allsvenskan både sportsligt och organisatoriskt. Motionen gällde endast herr.
På tävlingskongressen hösten 2020 beslutades det att motionen skulle utredas och en referensgrupp skapas. Utredningen skulle vara klar den 31/1 2021. Det blev då en extra tävlingskongress den 18/4 2021 där SIBF presenterade ett förslag på serieomläggning. Under denna extra kongress framkom det från föreningar samt SDF att man yrkade på en återremittering för att uppdra till förbundsstyrelsen att till Tävlingskongressen 2022 framlägga ett nytt mer genomarbetat förslag och då tillkom även daminkludering.
Eftersom föreningarna samt SDF inte får reda på hur förslaget från SIBF kommer se ut innan sista dag att skicka in egna motioner så väljer vi att skicka in två egna motioner om nytt serieupplägg.
Två motioner
Vi tror att i grund och botten är tanken med Visbys motion är bra då det kommer leda till att föreningarna i Allsvenskan får jobba upp sina organisationer på ett bättre sätt och göra föreningarna mer redo för vad som väntar i SSL. Det kommer dock vara viktigt att det inte blir alltför stor omsättning på olika föreningar i Allsvenskan utan att ge de lite mer tid på sig att faktiskt utveckla sin förening istället för att bara jaga kortsiktiga resultat. Precis som det diskuterades på den förra Tävlingskongressen så tycker vi att det är viktigt att utreda och inkludera damverksamheten och få till ett liknande upplägg där. Framförallt så behövs det kring damallsvenskan som blivit väldigt ”misshandlad” under pandemin.
I motionerna har vi även lagt till förslag på hur div.1 ska organiseras på ett bättre sätt för att få fler att fortsätta spela innebandy på denna nivå. Oavsett vilken idrott man jämför med så är den tredje divisionen alltid en stor utmaning för de deltagande föreningarna, det är stora kostnader, resor som kan vara lika långa som för ett lag på högsta eller nästhögsta nivå samt att det mediala intresset är minimalt. Därför tycker vi att det är viktigt att även se över div.1 serierna och hur vi kan hjälpa de föreningar som spelar där.
Vi lämnar in två separata motioner, en motion för serieomläggning dam och en motion för serieomläggning herr för att motionerna inte ska riskera att fälla varandra.
Motion herr
Syftet med motionen delas in tre olika delar:
• Sprida produkten SSL mer i landet för att skapa ett större nationellt intresse
• Göra föreningarna i Allsvenskan mer redo för SSL både sportsligt och organisatoriskt
• Få fler att fortsätta spela innebandy på div.1-nivån
I vårt förslag så ökas antalet lag i SSL herr till 16 st samt att att Allsvenskan blir en serie med 16 st lag. I dagsläget är det totalt 38 lag i SSL och Allsvenskan, med det nya förslaget bantas det till 32 lag.
När vi utökar SSL till 16 lag så får vi en större geografisk spridning på serien vilket ger ett större nationellt intresse som går i linje med målsättningen från SIBF. Det kommer också leda till mer exponering i media runt om i landet och förhoppningsvis ger det oss också större möjligheter att knyta till oss fler centrala samarbetspartners. Dessutom blir det två extra hemmamatcher varje säsong vilket ger respektive förening större möjligheter att generera mer intäkter.
Att Allsvenskan bantas till 16 lag totalt och blir en serie istället för två kommer förbereda föreningarna bättre på vad som förväntas när man tar steget upp till SSL, både ekonomiskt och organisatoriskt. Det kommer också att bli en serie där många av morgondagens stjärnor får chansen att utvecklas genom att spela många matcher på hög nivå och där lagen faktiskt kan våga släppa fram dessa unga talanger då risken för nedflyttning är mindre än vad den är idag (totalt 2 nedflyttningsplatser istället för dagens 6 platser).
I vår motion så lyfts div.1 tillbaka till SDF, där vi föreslår vilka distrikt som ska samverka kring respektive div.1-serie. Se bilaga 1 Herr för mer detaljerad information. Dessa upplägg ger kortare resor och möjligheter till föreningarna att få lite mer derbykaraktär/rivalitet på flera matcher för att på så sätt öka det publika intresset. Att det blir fasta distrikt i varje div.1-serie ger även föreningarna mer förutsägbara resekostnader, vi hoppas även att de kortare resorna ska göra att fler spelare som tidigare spelat på elitnivå ska välja att varva ner i div.1 istället för div.2/3 som många gör i dagsläget. När vi lägger dessa serier på SDF-nivå så borde även kostnaderna minska för föreningarna genom lägre serieavgifter m.m. Att div.1 serierna lyfts till SDF istället bör även underlätta domartillsättningen som i dagsläget är ett problem för SIBF.
Målsättningar med motionen om serieomläggningen
• Minska glappet mellan SSL och Allsvenskan både organisatoriskt och sportsligt.
• Ekonomi, ge lagen i div.1 kortare resor och lägre anmälningsavgifter
• Öka intresset på alla nivåer, publikt och medialt
• Höj kvaliteten i div.1 genom att få elitspelare att varva ner i div.1 istället för div.2-3.
• Så många som möjligt, så länge som möjligt. Få kvar fler spelare i div.1 och minska antalet urdragningar från lag på denna nivå.
Implementering
Om tävlingskongressen 2022 går på vårt förslag till serieomläggning så kan säsongen 23/24 vara en kvalificerande säsong och detta upplägg skulle således vara igång till säsongen 24/25.
Motion dam
Syftet med motionen delas in två olika delar:
• Göra föreningarna i Allsvenskan mer redo för SSL både sportsligt och organisatoriskt
• Få ett likvärdigt upplägg på div.1 för dam och herr för att ge en mer jämställd idrott I vårt förslag så är antalet lag i SSL dam fortfarande 14 lag, Allsvenskan blir två serier med 14 st lag. I dagsläget är det totalt 46 lag i SSL och Allsvenskan, med det nya förslaget bantas det till 42 lag. Se bilaga 1 Dam.
Att Allsvenskan bantas till 28 lag totalt och blir två serier istället för fyra kommer förbereda föreningarna bättre på vad som förväntas när man tar steget upp till SSL, både ekonomiskt och organisatoriskt. Det kommer också att bli två serier där många av morgondagens stjärnor får chansen att utvecklas genom att spela många matcher på hög nivå och där lagen faktiskt kan våga släppa fram dessa unga talanger då risken för nedflyttning är mindre än vad den är idag (totalt 2 nedflyttningsplatser istället för dagens 4 nedflyttningsplatser och 4 kvalplatser nedåt).
På damsidan är div.1-serierna redan på SDF-nivå i dagsläget, i motionen för serieomläggning för herr så föreslår vi att man även flyttar över ansvaret på herr div.1 till SDF. På så vis får vi mer likvärdiga förhållanden och en mer jämställd idrott. Det som blir skillnaden för dam är att vi föreslår att vissa distrikt samverkar kring div.1 för att öka kvalitet och minska gapet till allsvenskan. Vi tycker dock att det bör ligga en viss frihet hos respektive SDF eftersom de känner sin verksamhet bäst. Är det så att man tror att ett samarbete med ett annat distrikt skulle få fler spelare att sluta spela innebandy så kan man fortfarande få en egen div.1 serie, men man får då dela kvalplatserna med de distrikt man ska samverka med.
Målsättningar med förslaget på serieomläggningen
• Minska glappet mellan SSL och Allsvenskan både organisatoriskt och sportsligt.
• En mer jämställd idrott med liknande förutsättningar på samma nivå
• Öka intresset på alla nivåer, publikt och medialt Implementering
Om tävlingskongressen 2022 går på vårt förslag till serieomläggning så kan säsongen 23/24 vara en kvalificerande säsong och detta upplägg skulle således vara igång till säsongen 24/25."
Underlag herr:
Förslag herr:
Underlag dam:
Förslag dam: