Serieutredningen
Representanter från Jönköping och Storvreta kommenterar förslaget.
Foto: Andreas Joakimson och Roland Osbeck
Landet runt

Nya serieförslaget hyllas och sågas: "En välkommen utveckling"

ANNONS

Sju röster om förslaget som kan förändra svensk innebandy: "Tror att många lag skulle dra sig ur"

För elva dagar sedan så presenterades ett förslag där förbundsserierna skulle omstruktureras. Förändringarna innehåller bland annat följande ändringar:

– SSL herr och dam går från 14 till 12 lag.

– Det blir två damallsvenska serier istället för fyra.

– Det blir en herrallsvensk serie istället för två.

En remiss kommer nu skickas ut till distrikten. Därefter kommer förbundsstyrelsen ta ställning till utredningen och bestämma huruvida om förslaget ska tas vidare till Tävlingskongressen den 11 december för beslut. Går förslagen igenom så förändras serierna till säsongen 24/25, där säsongen innan (23/24) blir kvalificerande.

Innebandymagazinet har kontaktat flertalet personer inom innebandy-Sverige för att ta del av deras åsikter: Du kan  annat läsa längre intervjuer med Alexander Brinkmann, Emil Risberg och Urban Karlsson

“Vinner man en serie ska man gå upp”

Landets lokaltidningar har kontaktat många personer med högt uppsatta roller i sina respektive föreningar. I en intervju med UNT så ger Henrik Ededahl, vice ordförande i Storvreta, sin syn på förslaget.

– Jag har inte förstått vad vitsen med det är. Ett antal lag kommer in och hoppar ut och bara för att det blir tolv lag är det inget som säger att det inte blir samma. Det är inte rätt väg att gå för det ekonomiska och eller för innebandyn att gå ned så mycket i antalet matcher. Vi är beroende av publikintäkter och får vi inte dem så blir det svårt. Det här är fel väg att gå, säger han till UNT.

Ededahl menar också att det är ett felbeslut att det blir fortsatt olika antalet lag i herrarnas allsvenska och damernas. Men något medhåll från Hagundas ordförande Anders Öman får han inte.

– På sikt har vi tyckt att man måste komma till att ha en allsvenska (herr), men om det är dags redan vet vi inte. På damsidan är det också klart att man behöver tajta till det lite grann. Förslaget med två allsvenska serier verkar rimligt. Det som oftast tas upp är att det ska vara jämlikt och därför att det är konstigt att damerna har fler serier, men anledningen till det är tyvärr att jämlikheten i idrotten inte finns ekonomiskt sett och inte publiken heller. Det blir svårt att klara ekonomin med bara en allsvenska på damsidan, det blir för stora kostnader. Jag tror att många lag skulle dra sig ur för att de inte klarar av att spela i allsvenskan på damsidan, säger Öman till UNT

Dmitar Kostov, sportchef i Sirius: 

– Med 12 lag i SSL känns det som om det blir en stängd serie. Jag ser inte hur man ska kunna utveckla idrotten på det här sättet. Vinner man en serie, som till exempel allsvenskan, ska man gå direkt upp i SSL, så är det i alla fal i min värld. Men allt det här är min personliga uppfattning. Vi (Sirius) ska ha ett möte på måndag och efter det kommer ett uttalande från föreningen, säger Kostov till UNT.

Ulric Svensson, ordförande i Jönköping, ser positivt på förslaget att minska antalet lag i SSL.

- Det är klart att det skulle bli trängre i toppen och det är lätt att se på nuläget där vi ligger på gränsen med både herr- och damlag. Men vi får se frågan lite större än så, för vi behöver bli mer professionella allihop. För oss ska det inte hänga på om det är tolv eller 14 lag om vi ska spela i SSL, antingen får man ha högre ambitioner eller andra mål med verksamheten. Jag ser inte det här som ett direkt problem, utan som en välkommen utveckling för innebandyns skull, säger Ulric Svensson till Jnytt.

Oron: "Det riskerar att döda norrlandsinnebandyn"

Michael Bergqvist, klubbchef i Karlstad, ser fördelarna i förslaget med att det skulle bli bättre serier rent sportsligt. Den stora nackdelen anser han är resekostnaderna som kommer med en allsvensk serie istället för två. 

– Jag vet att det är inte bara Karlstad IBF som kämpar med ekonomin. Jag skulle tro att det i förslaget inte finns något stöd från förbundet vare sig ekonomiskt eller medialt. Då kommer vi till frågan, vad är mest intressant för Karlstad IBF? Ja, det är matchen på onsdag mot Skoghall. Den är väldigt mycket mer intressant än om vi skulle möta Nykvarn, som kanske är ett bättre lag. Vi får mer publik om Skoghall kommer hit än Tullinge, exempelvis, säger han till VF.

Även Joakim Sjöström, som är sportchef för Thorengruppens herrar och damer, ser riskerna med ökade resekostnader.

– Jag är lite kluven faktiskt, jag tror att tajmingen är ganska dålig om man tänker på hur föreningarna verkar ha det ekonomiskt och organisatoriskt. För norrlandsinnebandyn är det inte alls bra – det riskerar att döda norrlandsinnebandyn med ännu längre resor på den allsvenska nivån. För innebandyn i stort tror jag inte vi är redo för det, säger Sjöström till VK.

Han fortsätter.

– Diskussionen är bra men tajmingen är fel. Vi behöver spetsa till och höja kvaliteten i SSL och jag är också av åsikten att framförallt den allsvenska nivån måste upp. 

Markus Linryd, som är klubbchef i Skoghall, en förening med lag i båda allsvenskorna, ställer sig både positiv och negativ till förslagen.

– På damsidan känns det naturligt att få till två allsvenska serier och gå i den riktning som herrarna har, det tycker vi är rimligt. Vi ser inget skäl till att det ska se olika ut. På herrsidan är vi mer tveksamma, vår erfarenhet säger att det är en ganska bra allsvenska och ser inte att det skulle finnas flera lag som inte har något där att göra. En förändring som förslaget ser ut skulle stänga vägen ganska mycket mellan allsvenskan och division 1, säger Linryd till VF och fortsätter:

– När vi kollat igenom har vi såklart funderat över hur vi skulle klara de ökade utgifterna. Jämfört med andra sporter finns det inga lukrativa tv-avtal, den uppsidan finns inte. Någon form av bättre förutsättningar från förbundshåll hade behövts, säger han.


VM-keepern var nära att hamna i Storvreta

Kalle Bending-Sörling återger historien där han skrev på för Kalmarsund

Den här artikeln handlar om: