"Sporten fick ett erkännande av den svenska idrottsfamiljen och visade att det var en snygg idrott i en fullsatt arena som Globen."
Retro

VM 1996: "Innebandyn tog elefantkliv framåt"

VM-festerna vi minns – och helst vill glömma. Som nedräkning till VM 2022 i Schweiz tittar Innebandymagazinet tillbaka på tidigare turneringar.

För Sverige blev första innebandy-VM 1996 en idrottshistorisk bedrift. Men vad betyder en VM-fest i idrottssverige? VM-historien vittnar om att en VM-succé inte alltid blir ett uppsving i långa loppet. 
- Svensk media följde innebandyn säsongen 1995/96 som de bevakar deltagarna i Idol 2022. När sista programmet är sänt blir de samma gamla Felix från Flen som de var två månader innan de var med i TV-programmet. Samma sak var det med innebandyn 1996. Vi upplevde en fantastisk bevakning av VM-turneringen i Skellefteå och Stockholm och Globen. Vi var många som trodde på hypen fullt ut och var inte beredda på vardagen efter VM-festen 1996. 

Magnus Fredriksson, som är en av få journalister som bevakat samtliga VM-turneringar på herrsidan 1996-2020, utvecklar sitt resonemang med VM 1996.
- Många trodde att det var klart nu. Att de stora pengarna från sponsorer och bevakningen av innebandyn skulle fortsätta på samma nivå som precis innan VM och efter. Baksmällan blev brutal, tyvärr. Väldigt få var beredda att göra jobbet, de flesta som kämpat för innebandyns expansion ville få sin utdelning för allt slit de lagt ner. Det tog innebandyn 20 år att resa sig efter VM-festen 1996. VM 2006 i Sverige var en total katastrof på många sätt och det var först med VM 2014 som innebandyn kunde skapa en riktig innebandy-fest igen.

LÄS VIDARE MED PLUS
Innebandymagazinet Plus
89 kr / mån
Tillgång till allt material på Innebandymagazinet.se
Betalas månadsvis utan bindningstid
Förnyas automatiskt
Innebandymagazinet Plus
799 kr / år
Tillgång till allt material på Innebandymagazinet.se
Förnyas automatiskt
Den här artikeln handlar om: