Ett moment 22 har uppstått i Pixbo: "De gillar inte att stå och vänta"
Pixbo-tränaren berättar om lagets taktiska bekymmer: "Spelarna blir förbannade då"
Var har vi Pixbo Wallenstam den här säsongen? Den frågan ställde sig nog många innan seriestarten men några större svar har vi egentligen inte fått.
Hittills har man presterat i princip som förväntat sett till motstånd. Förluster mot Storvreta och Kalmarsund, vinster mot Dalen, Mullsjö, Jönköping och AIK.
Idag ställs man mot Helsingborg, ett lag som man under de senaste säsongerna slagits om samma positioner med. 2021/22 skiljde det fem poäng mellan, lagen, 2020/21 sex. Båda gångerna har det varit Helsingborg som tagit flest poäng av de båda lagen.
Nu kollar Pixbo-tränare Thomas Hammar Andersson dagens match mot Helsingborg för ”upp till bevis”.
– Vi har inte spelat så bra på slutet ändå. Det är lite frågetecken var vi står, säger han till Innebandymagazinet.
– Vi spelar riktigt, riktigt bra stundtals i matcherna. Sedan kommer det en dal där vi spelar betydligt mindre bra. Det gjorde vi främst mot Kalmarsund, där hade vi lite för stor respekt i början och då spelar vi inte bra. När vi sedan släpper på så spelar vi jättebra. Men man vet inte om det beror på att de var nöjda med resultatet, att de backade hem och gav oss utrymme, eller om det var vi som tog för oss mer.
Hammar Andersson berättar att man ofta anpassar sin taktik efter motståndarna. Det är inga nymodigheter: Spela lågt mot de bättre lagen, äga mycket boll mot de sämre.
– När vi har mött Växjö, Storvreta och Falun så har vi ett spel. Vi spelar ganska tight och går på våra spelvändningar, vi är oftast ganska kliniska och snabba. Vi vet att vi kan spela så.
Däremot så vill man föra matcherna mer än vad man har gjort.
– Men då har vi fått äta upp det för då spelar de andra lagen så som vi är bra på. Då är det de som spelvänder, gör mål och straffar oss.
Hur laget egentligen ska spelar har blivit lite av ett taktiskt dilemma för ledarstaben där ett slags moment 22 har uppstått.
– Vi håller på och försöker hitta vägen framåt, var vi ska vara i februari/mars. Ska vi gå tillbaka till det vanliga och hederliga, som jag tror mycket på?
– Spelarna gillar inte att stå och vänta. De vill ha bollen och spela. Okej, då gör vi det, och så förlorar vi. Då blir de förbannade. Så backar vi hem, vinner en match eller två, spelar jättebra och alla är nöjda. Då vill de helt plötsligt gasa igen. Vi ska hitta någon form av mix på det.
Att använda olika femmor till olika saker är en annan sak som ledarstaben har varit inne på.
– Alla femmor behöver ju inte spela likadant. Vissa femmor ska spela på ett sätt vilket gör att vi blir mer svårlästa. Vi har haft en femma med William Lindh, Filip Wramdemark, Gustav Fritzell, Anton Fylke och Daniel Kalentun som orkar jobba stenhårt för att försöka återerövra bollen, och köra det spelet, säger Hammar Andersson och fortsätter:
– Det är kanske inte Martin Östholms melodi, att jaga bollen. Han är mer glad när han får den serverad, sen slår han en ”ass” eller hänger upp den själv.
Det är precis vad Östholm har också gjort. Med sina tio mål och tolv assist så leder han Superligans poängliga med en match mindre spelad. Du kan läsa en intervju med just Hammar Andersson där han berättar om faktorerna bakom Östholms succésäsong här.