Superligan

Gävle vill anmäla stora snackisen till förbundet

ANNONS

En felaktigt utdömd straff i SSL där domaren senare bad om ursäkt i en artikel hos Innebandymagazinet blev gårdagens stora snackis i Innebandy-Sverige.

SSL-nykomlingen Gävle GIK stod för en riktigt fin insats borta mot förra säsongens SM-finalist FBC Kalmarsund. Gästrikarna var i ledning med 0-1 efter första perioden, efter andra ronden var ställningen 3-3 och i början av tredje perioden gjorde Gävle två raka mål till att leda med 3-5. I det skedet tilldömdes Kalmarsund en straff som Kim Nilsson tog tillvara på, och det blev starten på hemmalagets vändning. Slutresultatet skrevs till 7-6 till fördel för Kalmarsund.

Straffsituationen blev en jättestor snackis igår på sociala medier och Gävles lagkapten Oskar Strand Söderholm var rejält förvirrad över hur det kunde blåsas straff när han intervjuades efter matchen i Expressens sändning. 

– För det första så är det i ett hörn, så jag fattar inte hur de kan blåsa straff. Jag upplever att det är 50/50, domaren säger att vår back lyfter på deras spelares klubba. Det är ett ganska viktigt läge, vi leder med två bollar och de får en straff. Det är pisstråkigt.

Inte heller Kalmarsunds Albin Hedstål förstod hur det kunde bli straff.

– Jag har ingen aning. Jag var nöjd att vi fick frislag, och sedan ser jag att han lyfter armen. ”Oj, en tvåa”. Och så en straff på det. Men vi tackar och tar emot, sa Hedstål i sändningen.

Innebandymagazinet fick genom Svenska Innebandyförbundets domarorganisation ett uttalande om situationen från domaren Patrik Trofast efter matchen.

– Situationen som leder till straffen är en fasthållning av Kalmarsundsspelarens klubba. Jag inser nu i efterhand att jag fullständigt missbedömde spelarens position på banan och det borde inte ha blivit straff utan utvisning.

Det haglade med kommentarer på sociala medier under söndagskvällen där en stor majoritet ställde sig frågande till domslutet och väldigt många kommentarer handlade om att situationen borde anmälas till Svenska Innebandyförbundet. Hagundas sportchef twittrade bland annat följande:

– Det där måste utredas av förbundet, kan ju ligga matchfixing bakom detta, hot eller vadsom. Går verkligen inte att blåsa straff där(helt omöjligt), avstängning och utredning tills allt är klarlagt!

Gävles officiella twitterkonto retweetade sportchefens kommentar och Gävles klubbasvarige Peter Nordquist säger följande om kommentaren till Gävle Dagblad.

– Han har ju en poäng. Det är absolut en grej som jag tycker ska tas upp. Straffen går inte att förstå, den är fullständigt obegriplig, säger Peter Nordquist, som nu arbetar för att klubben ska anmäla situationen till den videogranskningsgrupp som förbundet inrättat.

Men enligt förbundets direktiv är det situationer som enligt rapporterande part borde lett till grovt matchstraff samt filmningar som kan rapporteras, så Nordquist vet inte riktigt hur de ska gå vidare med händelsen. 

– Jag vet inte hur dom ser på en sån här sak. Och jag vet inte vad som kan bli konsekvensen heller. Man kan ju knappast spela om matchen och inte ta bort ett mål i efterhand heller. 


TV: Stora förvirringen när domaren blåste straff

Gävle var på väg mot skrällseger mot Kalmarsund, då kom vändningen efter ett omdiskuterat domslut.

 

 

Den här artikeln handlar om: