Noah Johansson #99 och Fredrik Bäckman #61
Foto: Andreas Joakimson
Superligan

Allsvenska poängkungen fick debutera i SSL som 28-åring

ANNONS

Fredrik Bäckman om sin efterlängtade SSL-debut och hans tankar inför det "omöjliga" uppdraget att ta poäng från Storvreta.

Förra säsongen gjorde Fredrik Bäckman stor succé i Allsvenskan Södra då han vann poängligan efter 59 gjorda poäng. En bedrift som öppnade upp ögonen på sportcheferna i SSL som helt plötsligt började höra av sig. Valet föll till slut på Jönköping som värvade hela Lerums förstakedja som förutom Bäckman bestod av Joel Ekström, som kom tvåa i poängligan och Noah Johansson som kom femma. 

Ekström valde dock att gå tillbaka till Lerum på grund av personliga skäl. Så i SSL-premiären förra helgen spelade Bäckman och Johansson tillsammans med Simon Hult i Jönköpings tredjekedja. En premiär som slutade med en 8-4 vinst mot Gävle och Bäckman debuterade i världens bästa liga med att göra ett assist.  

– Det var som man kanske kan lista ut, ett otroligt efterlängtat ögonblick att debutera i SSL. Tog väl kanske 10 år längre än jag hade velat, men det mesta brukar till slut lösa sig och det gjorde även detta. 

Bäckman är vad man kallar en lateblommer och Boråsliraren har haft en enorm utveckling de senaste tre åren. Från att ha varit en spelare som gjorde runt 20 poäng på en säsong öste han helt plötsligt in 65 poäng när Lerum kvalade sig upp till Allsvenskan. Säsongen efter gjorde han 47 poäng i Allsvenskan med en nykomling och året efter blev det som sagt var 59 poäng. 

Men varför har det tagit så lång tid för 28-åringen att blomma ut?

– Har tydligen varit för dålig innan verkar det som. Nu fick JIK tyvärr dra nitlotten och värva mig i ren sympati för att jag skulle få chansen i SSL. Tackar jag för! 

Förra säsongen spelade du i Lerums förstakedja som öste in poäng och hade massor av speltid. Nu spelar du och Noah i Jönköpings tredjefemma och ni har bytt ut Ekström mot Hult. Vad är skillnaderna? 

– Tycker vår kedja funkar helt okej hittills. Finns såklart mycket mer att hämta men det blir bättre och bättre för varje vecka som går. Finns mycket som skiljer men ju mer vi spelar ihop desto mer börjar man förstå hur den andra tänker och så vidare. Men den stora skillnaden är att Hult har mycket lockigare hår.

I premiären blev det vinst mot nykomlingarna Gävle men ikväll väntar det tuffare motstånd när Jönköping tar emot Storvreta, som också tog en trepoängare i premiären mot Pixbo.  

– Det är bara gå ut och köra tänker jag. Det är nog inte överdrivet många som tror att vi ska ta något poäng i den matchen, och att gå in som underdogs skadar aldrig.

På tal om att ta poäng mot Storvreta så var det 3 204 dagar sedan Jönköping lyckades vinna mot Storvreta och det var i december 2013 som smålänningarna vann med 8-7 i sudden. Så vad talar för att Jönköping ska lyckas ta poäng i kväll?

– Ja det är väl om Storvreta lämnar WO då. Men om vi måste spela matchen så är det det klassiska att vara vakna från sekund 1 och matchen igenom. Våga hänga den när vi väl får läge och jobba för varandra!

Se alla SSL-matcher på Sportexpressen Play


TV: Jönköpings mardröm - stjärnan skadad i premiären

Varning för starka bilder: Joel Wadsten blev liggande i plågor och kunde inte spela vidare.

 

 

    

Den här artikeln handlar om: