Bild: Innebandymagazinet utgåva 2001
Retro

"Måste tacka ja till att vara med på Fångarna på fortet"

ANNONS

Jonathan Kronstrand var innebandyvärldens största stjärna för 20 år sedan.

Läs också: Så var innebandystjärnornas löner för 20 år sedan

Läs också: Världens 10 största innebandystjärnor för 20 år sedan

RETRO: Läsning från Innebandymagazinets tidning år 2001, när världens tio största innebandystjärnor rankades.

Innebandyn väntar fortfarande på sitt genombrott i riksmedia. Det finns ingen ”Peter Forsberg-status” på någon innebandyspelare. Däremot finns det gott om profiler och stjärnor i innebandyvärlden. Den största just nu enligt Innebandymagazinet är Jonathan Kronstrand.

– Det tycker jag är smickrande. Det gäller att inte vara lagom. När det gäller innebandy är vi i Sverige störst, bäst och vackrast, säger Jonathan Kronstrand.

När Innebandymagazinet kartlagt innebandyvärldens stora profiler och rankat deras stjärnstatus har följande kriterier gällt. Agerandet på plan, utstrålning, image och hur personen agerar kring media. 

På dessa punkter har Jonathan Kronstrand det bästa ”paketet”. Han är rutinerad, han har vunnit allt och han är cool. 

– Jag har alltid varit cool, men rutinen är också viktigt. Uppmärksamheten kring mig som person har att göra med de framgångar vi har och har haft med Haninge. Sedan har jag antagligen en tilltalande spelstil, vissa är roligare att titta på än andra. Jag tillhör dem som hittar på det oväntade på planen. 

Dessutom är ”Jonte” en dröm ur mediasynvinkel. Han är ärlig och vågar säga vad han tycker och gillar uppmärksamheten. 

– Det gäller att vara utåtriktad. Du kan inte som innebandyspelare förneka dig själv. Om en reporter frågar om du är bra, måste du svara. Du kan inte stå och titta på dina skor och be om ursäkt inför reportern. 

– Det är kul att prata med media. Jag tror att de gillar mig för att jag inte anstränger mig eller är eftertänksam på varje svar jag ger. 

Vilka tycker du själv är de största stjärnorna?

– Vi är ett antal spelare i toppen som vill vara stjärnor och är mer mottagliga för media, samtidigt som det antagligen är roligare att prata med ”Jonte” eller Jihde. Jag tycker att Niklas Jihde, Magnus Augustsson, Martin Olofsson och Thomas Brottman är stjärnor. De syns och hörs både i media och på plan. 

Vad ska man inte göra som en stjärna?
 

– När Christian Hellström var som hetast vid VM -96 måste en spelare som han tacka ja när TV4 frågar honom om han vill vara med på Fångarna på fortet. Jag klandrar inte honom, men förbundet borde ha en plan hur och vad innebandyns största profiler måste vara med på. De behöver stöd helt enkelt. 

Varför är du en stjärna?

– Det är inte så att jag springer omkring och hoppas att media ska komma fram till mig och prata. Kommer de så kommer de. Jag vill helst bli uppmärksammad för det jag gör under spelets gång. 

– Jag tror även att mitt utseende spelar roll. Jag skiljer mig lite från mängden och självklart är mediabevakningen större kring slutspelen och VM och där har jag haft framgångar de sista åren. 

Men du gillar att synas på plan?

– Jag har kul på plan och vill bjuda publiken på något extra. Det kan vara en fördel att ha ett register av målgester. Vissa personer stör sig på det och andra tycker det är kul. Det viktigaste är att någon tycker något. 


TV: Peder Bodén tycker till om innebandyns nya regelbok

"Kommer inte leda till att folk spelar snällare" - legendaren om nya reglerna.

Den här artikeln handlar om: