adam nilsson
Adam Nilsson (t.h).
Foto: Magnus C Lydahl
Allsvenskan norra

Adam Nilsson berättar om oväntade flytten

ANNONS

Därför återvände han till Strängnäs: "Vill komma hem och försöka ta Strängnäs till där vi en gång var"

Adam Nilsson har varit omskriven under det senaste året. Först skapade han rubriker när han skulle lämna allsvenska Strängnäs, för det blev en huggsexa om forwardens signatur. Nilsson valde till slut Växjö, men tiden där inleddes med skadeproblematik – han missade exempelvis Svenska Cupen-finalen som hans nya lag vann.

När 23-åringen väl var tillbaka på planen så riktades återigen strålkastarljuset mot honom. Den här gången var det tack vare hans sportsliga prestationer, för det blev en pangstart på karriären i Växjö där han gjorde mål i parti och minut. 

Han stod som allra mest fokus i början av januari, för då togs han ut i landslagets VM-kvaltrupp – detta efter bara fyra matcher i högstaligan. Kvalet sköts senare upp och då var Nilsson inte med längre, men i klubblaget fortsate han leverera fina siffror framåt.

LÄS MER: 10 bästa värvningarna i Allsvenskan

Förra veckan så var det dags igen för Nilsson att pryda Innebandymagazinets förstasida. Han valde då att överraskande lämna Växjö för en återkomst i Strängnäs, klubben han representerade mellan 2018/19 och 2020/21.  Han satt fortfarande på kontrakt med smålänningarna, så det behövdes en övergångssumma för att flytten skulle gå igenom. 

– Jag har saknat Strängnäs under en lång tid, och känt att jag vill komma hem och försöka ta Strängnäs till där vi en gång var – ett bra kvallag. Jag vill försöka hjälpa laget ill att nå våra mål, säger Adam Nilsson till Innebandymagazinet.

Han betonar att flytten enbart berodde på att han ville hem till Strängnäs, och inget annat. Växjös sportchef Erik Eskils sa tidigare till SMP att det var saker utanför planen som inte fungerat som tänkt, men Nilsson understryker återigen att han ”bara ville hem”.

– Det var inte lika roligt där som det är här. Då fick jag ta det före det sportsliga, och så blev det den här gången. 

Du blev uttagen i A-landslaget i januari – hur känns det då att kliva ner en division ett halvår senare?

– Det är klart att jag vill spela i landslaget, men den här gången tog jag hälsan och följde hjärtat. Jag hoppas att jag och vi i Strängnäs kan gå upp i högstaligan inom kort och att jag ska försöka slåss om en plats i landslaget igen.

Det fanns fler lag än Strängnäs med i bilden när han skulle lämna Växjö, men att valet föll på en återkomst till sörmlänningarna är ingen skräll.

– Strängnäs betyder jättemycket för mig, även utanför, med föreningen. Jag var inget stort varumärke när jag flyttade hit från första början, men Strängnäs har hjälpt mig till att bli en bra spelare. De betyder jättemycket för mig. 

Adam Nilsson kommer ursprungligen från Halland, men något spel i distriktets bästa lag Warberg blev det aldrig – åtminstone aldrig på någon hög nivå. Under sina tre säsonger i Strängnäs så gjorde Nilsson 130 poäng på bara 58 matcher, och då ska man komma ihåg att han fortfarande var väldigt ung då.

Under hans första säsong, 2018/19, så kvalade Strängnäs till SSL. Man låg även trea när säsongen stängdes 2019/20, och förrförra året slutade man femma. 

Säsongen som gick, där Nilsson alltså inte var med, resulterade i en åttondeplats. När Innebandymagazinet sedan gjorde den årliga kamikazetippningen av Allsvenskan Norra, kort efter att säsongen avslutats, så placerades Strängnäs tredje sist. 

Vad tror du om Strängnäs chanser kommande säsong?

– Jag såg att ni tippade att vi skulle åka ur. Det är väl där någonstans vi hamnar tror jag. Vi spelar väl i division 1 nästa år, säger Adam Nilsson skämtsamt och tillägger:  

– Vi hamnar man väl i mitten någonstans.

När tippningen gjordes så fanns ingen Adam Nilsson i laget. Inte heller Daniel Johansson, Strängnäs andra värvning från Växjö. Johansson har tidigare visat upp sina kvalitéer i den här serien, detta i Salems tröja.

– ”Danne” är svinbra! Han kommer få en jävligt stor roll här och han är en av Allsvenskans bästa spelare, det har han visat när han spelade här med Salem. Det är inte så att han har blivit sämre med två år i SSL. Han kommer bidra mycket med allt, som poäng och tempo. Det var en väldigt viktig rekrytering, säger Nilsson. 

Nu är ju frågan om Adam Nilsson kommer få en ”Hampus Ahrén-effekt” på Strängnäs – kommer fler följa i hans fotspår och komma hem? Det kryllar inte av tidigare Strängnäs-spelare i SSL, men några som sticker ut är bröderna Aldeeb i Falun (Omar och Ahmad) samt Olle Abrahamsson i Linköping. 

Nilsson tror dock inte att det kommer bli en stor hemvändarfest i närtid. 

– Vi har ju Omar och ”Adde” (Aldeeb) som spelar i Falun och det hade varit magiskt om de skulle vilja spela i Strängnäs igen. Nu har ju de skrivit på kontrakt med Falun så det är nog långt bort, men det är klart att det skulle stärka oss, säger han och fortsätter:

– Då skulle vi nog kanske kunna gå upp. Men jag vill inte hålla på och göra en Nykvarn och säga att vi ska upp i år. Man måste bevisa det på planen och det gjorde inte ”Nyken” i år. Jag kommer inte sitta här och säga att vi kommer gå upp i SSL nästa säsong, alla måste göra allt för att man ska göra det. Man kan inte bara sitta och säga saker, man måste visa det också.

Hur står ni er organisatoriskt? Är föreningen i sig rustad för SSL?

– Jag tror Strängnäs har pengarna till att gå upp i SSL, men är inte jag jätteinsatt i det. Vi ska få en ny hall också snart så att vi får spela i SSL. På så sätt är det jävligt bra. Skulle vi gå upp i SSL hade vi inte tackat nej direkt, men det är långt kvar dit, avslutar Nilsson.


Ett nytt kanonmål av Adam Nilsson

Ingress

Den här artikeln handlar om: