world games 2022
Landslaget

EXTRA: Sverige vinner guld i World Games

Vann efter stort drama och jättemiss av domarna.

För tredje gången på lika många försök så står Sverige som segrare i World Games. Det stod klart efter 6-5-segern mot Finland som spelades sent på tisdagsvkällen svensk tid.

Första perioden var Finlands – helt och hållet. Sverige hade stora svårigheter med att skapa farliga chanser samtidigt som Finland gav Jon Hedlund mycket att göra. Hedlund, som imponerat mot både Schweiz och Tjeckien, fick dock kapitulera efter åtta minuter när han släppte in matchens första mål – detta efter ett tveksamt agerande.

Ville Lastikka tog då tillfället i akt och öppnade matchens målskytte. Hedlund skulle senare revanschera sig flera gånger om, bland annat via en jätteräddning i slutet av perioden, och senare skulle han bli en stor segerorganisatör. Faktum är att Sverige nog var lite glada över att det bara stod 1-0 i paus.

Tidigt i den andra perioden fick Sverige en gyllene läge att ta sig in i matchen – och tog den. Joonas Pylsy ådrog sig en tvåminutare och Hampus Ahren kunde då kvittera för Blågult under det numerära övertaget. Segerjublet han knappt lägga sig innan nästa svenska mål kom. 13 sekunder efter 1-1-målet gav Kevin Haglund Sverige ledningen efter ett mål som på vissa sätt påminde om Tobias Gustafssons klassiska mål i senaste VM-finalen.

Den svenska hejarklacken på läktaren började vakna till liv och nio minuter senare gjorde Emil Johansson 3-1, detta efter ett riktigt klapp-klapp-spel. Det blev också periodens sista mål – Sverige hade fullt rättvist vänt på matchen efter att ha höjt sig flera snäpp jämfört med första.

Slutperioden började i ett högt tempo med böljande spel. Farliga chanser skapades omvartannat och det var Sverige som fick utdelning först. Linus Holmgren, som fått chansen efter att Tobias Gustafsson tvingats utgå under matchen, gjorde det psykologiskt viktiga 4-1-målet efter en omställning. Emil Johansson kunde sedan utöka ledningen till 5-1 ett ett minuter senare och Sverige såg ut att gå mot guldet.

Finland bet sig dock in. Målvakten plockades ut när det det återstod cirka sju minuter och man reducerade omgående via Justus Kainulainen. Bara sekunder senare fick man in en ny boll – trodde domarna. Sami Johanssons skott, som tog i ribban, bedömdes gå in men repriserna visade att bollen aldrig passerade mållinjen.

5-3 var ställningen med sex minuter kvar att spela och det blev en ordentlig nerv i matchen. Mitt i det finska trycket så kunde Ludwig Persson sedan “skottrensa” ut bollen mot Finlands tomma mål – och den här gången passerade bollen klart mållinjen.

Dramat var däremot inte över. Hampus Ahrén åkte på en tvåa när klockan stod på 11.31 och Finland kunde spela med 6-mot-4. Veteranen Eemeli Salin tog till vara på tillfället och reducerade till 6-4, och då återstod knappa två minuter. 30 sekunder gjorde Ville Lastikka Sverige riktigt nervösa med sitt 6-5-mål, även detta med uttagen målvakt.  Närmare än så kom man inte – Sverige kunde hålla undan och vann på nytt guld i World Games!