world games 2022
Malte Lundmark och Niklas Nordén.
Foto: Adam Troy, IFF och Per Wiklund
Landslaget

Niklas Nordén om World Games: "Varit en oerhört annorlunda tillställning"

ANNONS

Svenska förbundskaptenen summerar resan fram till. dagens final.

Sverige är klara för final i World Games – detta stod klart efter gårdagens seger mot Tjeckien med 6-1. Finalen spelas klockan 20.00 idag svensk tid, och det blir en repris på VM-finalen från förra året då Finland står på andra sidan.

Det såg från början ut att kunna bli en ganska så krokig resa mot finalen. Man inledde mästerskapet med ett mycket överraskande 6-6-resultat mot Lettland, vilket var första gången någonsin som man tappade poäng mot det baltiska landet.

Därefter höjde sig Sverige. Thailand städades enkelt av (20-1) och sedan stod man för två starka insatser mot Schweiz (3-0) och Tjeckien (6-1).

– Utifrån våra förutsättningar har vi spelat mycket bättre än förväntat vilket dock inte betyder att vi är klara med någonting än så länge, säger Sveriges ena förbundskapten Niklas Nordèn till Innebandymagazinet.

Han fortsätter:

– Vi åkte hit för att vinna och det ska vi verkligen ge oss chansen att göra. Vi är mest nöjda med hur spelarna hanterar hela situationen och kan prestera både som grupp och i spelet. Det är ett helt fantastisk gäng att jobba med och de ger verkligen allt för varandra.

Nordén pratade inför mästerskapet om de annorlunda förutsättningarna som gäller. Inte nog med att man bara får ställa upp med 12 utespelare och sedan spela 3x15 – även värmen i USA har spelat in. 

– Såklart så har det varit en oerhört annorlunda tillställning, med allt utifrån spelare som knappt haft möjlighet att hålla i klubban tillsammans med sina klubblag innan denna turnering, men också hela sammanhanget runtomkring. Vi har verkligen gjort det bästa utifrån situationen och är oerhört ”committade” till alla händelser som sker runtomkring. 

– Värmen påverkar, men också kylan. USA är förmodligen världsmästare på AC så det blir lika mycket överhettning i 36-37 graders värme som nerkylda när vi är inomhus. Men mycket som påverkar kropparna på olika sätt, det syns tydligt. Men återigen, laget gör det på absolut bästa sätt. Sen har vi haft det lite stökigt med sjukdomar med mera som också har fått hanteras eftersom.

När Nordén får välja spelare som stuckit ut i mästerskapet så nämner han främst två namn. Målvakten Jon Hedlund såg de två första matcherna från sidan men har sedan klivit in och spikat igen totalt, delvis med hjälp av ett heroiskt kämpande svenskt försvar. Även Malte Lundmark uppmärksammas. 21-åringen gör sitt första mästerskap i den blågula tröjan och är den näst bäste svenska poänggöraren efter Emil Johansson med sina fem mål och tre assists. 

– Jon Hedlund har ju varit enorm de matcher han stått. Att släppa in ett mål emot Schweiz och Tjeckien totalt är en bedrift i sig själv. Men många spelare växer in i det. Malte Lundmark har ju också varit sylvass. Men många fler som presterar bättre och bättre efter fler och fler klubba/boll-pass

Till sist – vad har du för tankar kring dagens final?

– Det blev Finland till sist trots att Lettland pressade dom rejält. Lettland är verkligen ett land som förmodligen överträffat allas förväntningar men ser ut att bli och räkna med framöver, kul. Finland har en stark trupp på plats men har också en del förändringar sedan VM och genomgår till viss del en växling av spelare. Men som vanligt kommer det bli oerhört tufft och tight.


TV; Situationen som ledde till tjeckiskt matchstraff

Den här artikeln handlar om: