Svenska Superligans VD om varför han slutade
Två år, längre blev inte tiden som VD:n Jörgen Lindgren för Föreningen Svenska Superligan (FSSL).
Den 1 maj 2020 tillträder Lindgren som VD på halvtid för det av Föreningen Svenska Superligan (FSSL) helägda bolaget Svenska Superligan AB. Två år senare har han slutat som innebandy-VD för världens bästa liga.
– Det är ingen dramatik i det här. Jag meddelade styrelsen redan vid årsskiftet att jag skulle sluta efter säsongen, säger Jörgen Lindgren till Innebandymagazinet.
55-årige Lindgren, som gjort sig mest känd som ishockeyprofil, har varit generalsekreterare i Svenska ishockeyförbundet innan han fick sparken från jobbet som VD för ishockeyns SHL 2018. Under tiden som VD för FSSL (maj 2020- april 2022) var han kommersiellt ansvarig för norska ishockeyligan Fjordkraftligaen. I juni 2022 kom beskedet att han blir ny ordförande för Champions Hockey League.
– Jag har haft andra uppdrag innan och under min tid som VD för Svenska Superligan. Det har styrelsen och klubbarna i SSL varit väl medvetna om. Jag har jobbat med norsk ishockey och haft mitt förtroendeuppdrag i ishockeyns Champions Hockey League (CHL) sedan 2015. Det är ett förtroendeuppdrag att vara med i styrelsen och tar inte mycket tid i anspråk även om ordförandeskapet säkerligen kommer ta lite mer tid.
När du presenterades som ny VD för Svenska Superligan sa du följande; ”Mitt uppdrag blir att bygga upp den kommersiella verksamheten tillsammans med ligan och partners”.
– Vi har delvis lyckats och lagt en stark grund. Vi vill ha fler partners såklart, alla vill ha fler partners till innebandyn. Jag slutar och är nöjd och satt flera avtal. Vi förnyade avtalet med Panta Mera, fick in Klubbhuset, Prioritet Finans och fick till ett mindre avtal med Scandic. Jag har jobbat hårt för att vi ska bli synliga och skapa mer intresse inte minst blev det mycket arbete med avtal och uppbyggnad med Sportexpressen.
Vi har uppgifter på att din ersättning har varit ungefär 960 000 kronor på två år, har ni under den här tiden dragit in dessa pengar till FSSL?
– Jag kommenterar inga siffror men att dra in pengar kostar en del. Min anställning var en investering där min roll varit mer än att enbart dra in pengar. Jag har varit ett bollplank mot styrelsen och träffat och lärt känna en massa fantastiska människor inom rörelsen. Jag är ganska säker på att vi dragit in mer än den summan du nämner.
Var det mycket pengar inblandat i Prioritet Finans?
– Stort eller litet, vi har fått det som vi är värda och som ligger på liknande nivå som andra avtal de har med andra idrotter.
Känner du att du hunnit med allt du velat under de här två åren?
– Det var naivt att tro att det här uppdraget fungerar med en halvtidstjänst. Där tror både jag och FSSL har dragit lärdom av. Jag lade absolut mer än en halvtidstjänst på detta uppdrag.
Vilka utmaningar står innebandyn för tänker du som nu har bra insyn i sportens möjlighet att öka sina kommersiella intäkter?
– Utmaningen är att innebandy är Sveriges näst största lagidrott men mindre i andra kommersiella sammanhang där andra idrotter tar större delen av den kommersiella kakan. Jag tänker att innebandyn är på rätt väg framåt, en bra grund har byggts på en positiv utveckling för sporten.