Foto: Tomas Brandt Wangel
JAS Dam

RIG-debutanten om braksuccén i JAS och Allsvenskan

ANNONS

Livia Svartvadet hade en väldigt bra första säsong på RIG-Umeå och det ska bli oerhört spännande att följa denna supertalang i framtiden.

En av de mest framstående RIG-debutanterna från årskull 2005 har varit hockeylegendaren Per Svartvadets dotter Livia. Centereleganten gjorde braksuccé i JAS-laget där hon vann poängligan i Grupp A och i JSM-finalen gjorde hon näst mest poäng när RIG tog guldet efter en 7-4 vinst mot Falun. Dessutom stod Livia för en bra debutsäsong i Allsvenskan Norra. 

– Första året på RIG var väldigt bra och lärorikt. Man kom in i det snabbt och lärde känna alla tidigt. Sen tror jag det var speciellt roligt för att allt var som vanligt igen med matcher och träningar efter corona, att man fick spela igen, säger Svartvadet till Innebandymagazinet.

Att inleda första året på Riksinnebandygymnasiet med att vinna poängligan i Grupp A i JAS med 47 poäng, en siffra som inte en enda JAS-spelare i någon annan JAS-grupp var i närheten av. Debutera i Allsvenskan och få en stor roll direkt och göra 18 poäng på 15 matcher samt spela en avgörande roll i SM-finalen som slutade med ett guld kan bara beskrivas med en formidabel braksuccé.  

– Jag skulle säga att det har gått ganska bra faktiskt. Såklart har man sina toppar och dalar under säsongen, men jag har fått mycket speltid och förtroende från tränarna så det kändes jättekul.

17-åringen prisade efter säsongen då hon utsågs till den bästa centern i Grupp A av tränarna i Innebandymagazinets JAS-Awards. Med motiveringen: 

Livia har snabbt anpassat sig till den nya miljön i Umeå och blivit RIG:s stora poängdrottning i årets upplaga av Juniorallsvenskan, hon är den enda som gjort 40 poäng i grupp A. Som center har hon allt man behöver - spelförståelse, teknik, vinnarskalle och bra både offensivt och defensivt. När hon kommer till skottläge så är hon vass på att hitta luckorna på målvakten men hon är lika skicklig på att passa fram medspelare.

– Ja det var såklart jättekul. Alltid kul att bli utnämnd till sådana saker. Då vet man att man gör saker rätt och att det uppskattas. 

Med tanke på dina fantastiska prestationer, vilket ögonblick kommer du ihåg allra mest från säsongen?

– Oj det finns en del matcher. Men om jag skulle välja någon så är det nog kvartsfinalen i Innebandyfesten mot Pixbo. Vi låg under med 1-0 efter första perioden och det var väldigt jämt hela matchen. Sen var det även mycket folk och tryck på läktaren från vardera klack. Att vi som lag jobbade för och med varandra för att sedan vända den matchen tyckte jag var starkt och väldigt stort. En minnesvärd match.

Du har två år kvar på skolan, hur ska du följa upp den här braksuccén?

– Nästa säsong ska bli jätteintressant och rolig. Nu när man blir ett år äldre så får man mer förtroende och man får en större roll i laget. Sen byts 03:orna ut mot 06:or och vi ska återigen bli ett lag där alla har sina olika roller. Mina personliga målsättningar är nog bara att fortsätta som jag har gjort hittills. Att spela som jag alltid gjort och främst ha kul och ta vara på tiden.


IFF-basen om 3x15-experimentet

Ingress

 

Den här artikeln handlar om: