3x15
Internationellt

IFF svarar på åsikterna om 3x15-försöket: "Jag förstår kritiken"

ANNONS

Innebandymagazinet träffade IFF:s generalsekreterare John Liljelund för att höra hur förbundet resonerar kring 3x15-experimentet.

Efter World Games i Polen 2017, där innebandyn hade mindre speltid (3x15 minuter) och mindre trupp (14 spelare) än normalt, uppkom idén om att eventuellt förändra spelsystemet för Internationella Innebandyförbundets (IFF) event i samma riktning.

Några av fördelarna med 3x15 minuters speltid och mindre trupper som har presenterats är att det skulle bli en bättre TV-produkt, jämnare matcher där gapet mellan topp 4-länderna och övriga minskar, att man skulle få plats med fler matcher i en turnering, och att visa att innebandyn är beredd att anpassa sig för att kunna ta plats på multisport-event.

Stark kritik har också riktats mot detta, särskilt i Finland och på innebandysajten Pääkallo.fi där man pekar på brister både i genomförandet av tester och utvärdering, men också 3x15 minuter-konceptet i sig. Ett av huvudargumenten mot förändringen är att matcherna kan bli mindre underhållande för att varje misstag blir mer kostsamt och att spelet därmed kan bli mer försiktigt. Men också att risken finns att man förlorar spelare på att ha mindre trupper, att inhemska ligor skulle påverkas och inte bara landslagen.

Innebandymagazinets Magnus Fredriksson träffade IFF:s generalsekreterare John Liljelund i Finland för att höra hur förbundet resonerar kring 3x15-experimentet – se klippet i spelaren ovan.

Den här artikeln handlar om: