nya regelboken
Landet runt

Här är alla nya regler som börjar gälla imorgon

ANNONS

Den nya regelboken införs från och med 1 juli – här är nyheterna.

2020 började arbetet med att ta fram en ny regelbok. Då kunde alla IFF:s medlemsländer komma med förslag på regeländringar.

Därefter beslutade en referensgrupp om vilka förslag som man skulle gå vidare med, och nu har vi fått ett resultat av processen.

– Målet med varje upplaga är att utveckla innebandyn på ett positivt sätt på alla plan och samtidigt göra reglerna lättare att förstå. Jag tycker att den här utgåvan helt klart uppfyller det målet, säger Martin Klabere, ordförande i RACC och styrelseledamot i Svenska Innebandyförbundet, till innebandy.se.

Alla större regelförändringar går att läsa nedan. En av nyheterna är att fem-minutersutvisningen försvinner och ersätts av en 2+2:a.

– De senaste två säsongerna testade vi i förbundsserierna att ersätta utvisningen på 5 minuter med en utvisning på 2+2 minuter, med förhoppning att fler förseelser blir korrekt bestraffade och att spelarna på sikt anpassar sig och att vi får bort en del av de grövre förseelserna. Testet föll väl ut och nu implementeras det i hela innebandyvärlden på alla nivåer, säger Svensk Innebandys domarkoordinator Mattias Linell, som även sitter i Internationella Innebandyförbundets regelgrupp. 

Exempel på regelförändringar:

– Ny terminologi för fysiska förseelser. Formuleringarna i reglerna om fysiska förseelser var inkonsekventa och därför svåra att förstå och översätta korrekt. I de nya reglerna införs på svenska de fyra nyckelorden: oaktsam, vårdslös, våldsam och brutal, vilket motsvarar de fyra straffnivåerna: Mindre straffet (2 minuter), Större straffet (2+2 minuter) samt Lindrigt och Grovt matchstraff. 

– Tillåtet att lämna en trasig klubba och byta. Om en spelare slår sönder sin klubba behöver denne inte längre hämta sina avslagna delar, utan kan springa och byta direkt. Det är dock fortfarande inte tillåtet att delta i spelet utan eller med en trasig klubba.  

– En spelare tillåts sparka bollen mer än en gång.  En förändring som är ett naturligt steg efter att fotpass togs bort 2018 och som man hoppas kommer ytterligare att förbättra spelflödet.   

– Frislag efter avvaktande utvisning. Om felande lag på ett korrekt sätt vinner bollen under en avvaktande utvisning ska spelet återupptas med frislag till icke felande lag på närmaste tekningspunkt.  

– Tekniskt, Lindrigt och Grovt matchstraff. Matchstraffen delas upp och får nya benämningar. Alla matchstraff förutom tekniska, såsom tex ej godkänd klubba, kommer att leda till minst en matchs avstängning.  

– Nytt matchstraff. Att komma in från avbytarbänken och delta i en pågående konfrontation på spelplanen ger matchstraff.  

Regelboken är giltig från 1 juli 2022-2026 och finns att köpa som tryckt bok här: https://www.sisuforlag.se/produkt/svenska-innebandyforbundets-regelhandbok/ eller som pdf här: https://innebandy.se/media/21397/regelhandboken-2022-2026.pdf


25-årige Linköpingsspelaren landslagsdebuterade i Kanada

Den här artikeln handlar om: