Foto: Simon Melchert
Superligan

Därför tog det så långt tid för stjärnan att förlänga med Kalmarsund

ANNONS

Matilda Sjödin berättar om säsongen i Allsvenskan, beslutet att stanna kvar och hur bra kontrakt har egentligen Kalmarsunds stjärnor.

För ganska så exakt ett år sedan slog bomben ner att SSL-stjärnan Matilda Sjödin lämnar Svenska Superligan efter åtta framgångsrika säsonger för att spela i Allsvenskan med storsatsande Kalmarsund. En väldigt lyckad värvning för smålänningarna som lyckades göra rent hus i Allsvenskan och inte förlora en enda poäng under säsongen, kvalet till SSL inräknat.   

– Året i Allsvenskan har varit bra både på och utanför planen. Drog på mig en skada som gjorde att jag missade halva säsongen, men kunde ta mig tillbaka och hjälpa laget med det målet vi hade satt upp. Så med 24 raka segrar kan man säga att det blev en bra säsong, säger Sjödin till Innebandymagazinet med ett skratt. 

Under sin tid i SSL med först Djurgården och sedan Täby så vann 28-åringen två SM-guld, ett med vardera lagen. Dessutom öste hon in 53 poäng under en säsong som mest och även det en gång i vardera lagen. Trots att Sjödin bara spelade 11 matcher under säsongen i Allsvenskan så hann hon med att göra 33 poäng på dem och sluta femma i seriens poängliga.   

– De största skillnaderna på planen mellan SSL och Allsvenskan är framförallt tempot och kvalitén. Det är mycket högre tempo i SSL och kvaliteten på både spelare och lag är högre. Vet inte om det tillhör utanför planen, men det är väl resorna skulle jag säga. Det är kortare resor vilket var väldigt skönt.

När Innebandymagazinet pratade med Kalmarsunds klubbchef i början på april efter att avancemanget till SSL varit klart en dryg månad så sa han att de låg i slutförhandlingar med Sjödin om ett nytt kontrakt och att de snart skulle vara överens. Men det dröjde ända till början av denna vecka innan det blev klart att Sjödin fortsätter i Kalmarsund de kommande två säsongerna.   

– Det har varit ganska mycket för både mig och för Kalmarsund. Jag har precis blivit klar med skolan och har valt att lägga fokus på att ta examen.

Med tanke på din erfarenhet av SSL-spel, hur bra klass kommer Kalmarsund att hålla i SSL?

– Jag tycker att vi har ett bra lag, nu går det inte att jämföra Allsvenskan med SSL men vi påbörjade något bra förra säsongen och kan fortsätta bygga vidare på det. Det är alltid svårt att vara nykomlingar i SSL, även om Kalmarsund varit uppe tidigare. Men det finns en del rutin i laget vilket jag tror kommer hjälpa mycket. Så förhoppningarna är ändå att vi kommer klara oss bra i SSL.

Kalmarsund har ju gått ut med att de ska höja ersättningarna rejält för sina damspelare och som en av de stora stjärnorna hur bra kontrakt har du, kan du leva på att bara spela innebandy de kommande två åren?

– Haha, det hade varit en dröm om det var så. Men så kommer det inte se ut. Utan jag kommer jobba i föreningen med lite olika saker.


Här blir Kalmarsund klara för SSL

Se hur det gick till när Kalmarsund togs sig till SSL

Den här artikeln handlar om: