Noora, Laura och Mikko Rantanen.
Foto: Anssi Koskinen, Peter Bolin (IFF) och Rob Masefield
Internationellt

Finska superfamiljen: Syskonen är stjärnor i två olika sporter

ANNONS

Noora, Laura och Mikko Rantanen utgör en av Finlands allra vassaste idrottsfamiljer.

Finska familjen Rantanen är duktig på idrott – mycket duktig. Laura och Noora är framstående innebandyspelare, båda vann nyligen guld i inhemska ligan med sitt TPS. Där är Laura är lagkapten, och hon var dessutom med i Finland VM-trupp 2021, där man tog silver.

Guldet som TPS tog var det första i historien.

– Det betyder mycket, så klart. Föreningen har arbetat hårt för både dam- och herrlaget. Att vi vann första titeln någonsin innebär att vi går i rätt riktning, säger Laura Rantanen i en intervju med IFF.

Noora fyller i:

– Det betyder mycket att det var den första titeln i TPS historia, och så kan det locka fler personer till matcherna som gör att fler blir intresserade av innebandy.

På andra sidan atlanten är Mikko en världsstjärna i ishockey. Han är nu inne på sin sjunde säsong i Colorado Avalanche, ett lag som för tillfället spelar om Stanley Cup-pokalen, där leder man med 2-1 i matcher mot Tampa Bay Lightning.

Även Mikko Rantanen har en bakgrund inom innebandyn, om än inte lika framgångsrik som sina systrar. Han spelade innebandy från att han var tre år tills han fyllde 15, och i en intervju med IFF berättar han egenskaperna som han fått från innebandyn – som gjort honom till en bättre ishockeyspelare.

Han nämner att innebandyn går så snabbt, så spelsinnet är något han tagit med sig från hallen in i rinken.

– Man förstår spelet eftersom allt sker så snabbt. Sedan är det också klubbtekniken, du måste ha mjuka handleder för att kunna kontrollera bollen när det går så snabbt. Så mitt spelsinne och klubbteknik har blivit bättre av att spela innebandy.

Mikko berättade också att han följde sina systrars kamp om att ta hem guldet i finska ligan, något som de lyckades med. Han har också varit med och sponsrat laget ekonomiskt. 

– Jag var väldigt glad av att se dem vinna. De har jobbat hårt för det. Att se dem lyfta bucklan efter match sju…det var häftigt för dem. Jag hejade på härifrån och kollade några av slutspelsmatcherna, speciellt finalerna. Jag var väldigt glad för dem.

Den här artikeln handlar om: