nya och gamla tränarskolan
Alexander Galante Carlström, Sandra Hawerman och Emil Jacobsson.
Foto: Per Wiklund, Helmuth Subiabre och Andreas Joakimsson.
Träning

Tre SSL-spelare beskriver sin drömtränare

Hur ska den ultimata tränaren verkligen vara? Innebandymagazinet ställde frågan till tre spelare som spelar i SSL idag: Alexander Galante Carlström, Sandra Hawerman och Emil Jacobsson.

Innebandymagazinet försöker idag förtydliga vad uttrycken ”gamla” och ”nya” tränarskolan verkligen innebär i praktiken. Vi har intervjuat mångårige tränaren Bruno Lundberg (Endre) samt tränarrookien Max Gustafson (Hovslätt, herr) för att låta de båda ge sin syn på saken. 

För Falun-stjärnan Alexander Galante Carlström så är det inga konstigheter med de olika definitionerna. Han berättar att han inte haft en enda tränare från den nyare skolan i sin karriär. 

– Vi har ju Thomas Holmgren nu men har har ungefär samma tänk som Brottman, han har gått bredvid honom i ett år och de gör ungefär samma saker. Han har anammat Brottmans sätt att vara med tanke på att Brottman var så framgångsrik, säger Galante Carlström till Innebandymagazinet och fortsätter:

– De gör lite samma saker. Men jag skulle tro att de nyare tränarna är mer inriktade på att göra en massa uppspelssaker och sånt, det känns som de är mer nördiga än de äldre tränarna. De äldre tryckte mer på att man ska slita för varandra, täcka skott och vara grisiga, medan de nyare tränarna är mer finlir, det ska ritas lite streck. Så har jag uppfattat det i alla fall, även om jag inte har haft jättemånga av de nya tränarna. Men jag kan uppleva det så från sidan. 

Sandra Hawerman, forward för Warberg och det svenska landslaget, om huruvida hon föredrar tränare från den nya eller gamla skolan:

– Det är en väldigt svår fråga. Det är ett jättetråkigt svar, men jag tror på en blandning av båda. Det blir ganska extremt, det som är trendigt just nu, men jag tror också man ska erfarenheter från de tidigare ledarskapen. Det får inte bli för fjantigt och tamt heller, och för mycket analys sätter sig oftast bara i huvudet. 

Något som ofta återkommer i ämnet när man pratar med spelare och ledare är att det är mer friare tyglar, rent taktiskt, när tränarna från den äldre skolan får bestämma – samtidigt som det är mer uppstyrt i den nyare skolan. Vad som passar spelarna bäst beror såklart på vem man frågar – här ger Galante Carlström, Hawerman samt Jönköpings stjärnskott Emil Jacobsson sin syn på saken.

Galante Carlström:

– Det är både och egentligen. Personligen tycker jag det ska vara rätt uppstyrt egentligen. Kanske inte att man ska göra en massa saker anfallsmässigt, där ska det släppas fritt, men försvarsmässigt är det viktigt att man har en grundplan. Det är otroligt viktigt att alla vet vad man ska göra i försvaret.

– Sedan har jag spelat med en massa olika individer som tycker att det är otroligt jobbigt att spela när det är för uppstyrt, med för mycket pilar. Det har vi aldrig kört med i Falun, vi kör mer på känsla - speciellt i anfallsspelet. I försvarsspelet har det varit mer strukturerat och så tycker jag att det ska vara. I anfallsspelet är det många spelare som behöver släppas fria, men i försvarsspelet är det viktigt att det är uppritat hur det ska vara och hur man ska agera.

Sandra Hawerman:

– Det beror verkligen på vad man har för spelare i laget, och på olika femmor. I grunden tycker jag att det ska finnas en tydlig gameplan, absolut. Sedan kan man utifrån det släppa på vissa tyglar på vissa spelare, men det är ju längre fram. Nu har vi en helt ny tränare och tränarstab och då tycker jag det är viktigt med struktur, och att vi får en tydlig vision i hur våran gameplan är tänkt, så alla är inne på samma spår.

Emil Jacobsson:

– Det beror lite på. Går man in i en match som underdogs är det alltid skönt att ha en gameplan att hålla sig till, och luta sig tillbaka mot. Men är det lite mer öppet är det alltid kul med lite friare tyglar. Men som underdogs behöver man ha en gameplan så man känner att man har någonting att tro och lita på.

Precis som Jacobsson så understryker Galante Carlström att det kan vara viktigare med en tydligare gameplan om man är ett lag som slåss på den nedre halvan av tabellen.

– Ja, det är väl klart. Nu var det längesedan jag var där (i ett bottenlag, reds. anm), det var i Västerås. Då spelade vi rätt fritt offensivt också men jag tror de flesta spelarna och lagen har det ganska fritt uppåt. Sedan har vissa lag varianter där man ska spela upp bollen, det har vi också, men inte exakt hur spelarna ska springa, tänka och tycka. Det blir för stereotypt. 

– Även lagen längre ner har ganska fritt. Sedan är det klart att vissa tränare gillar att rita pilar och streck mer än andra. Vi hade (Thomas) Brottman i tio år och han är ingen som ritar exakt hur och vart vi ska springa i offensiven, och det gillar jag. Det är mer fritt. Sedan har vi haft spelare i Falun som gillar att bli släppta fria, och som behöver det för att spela bra.

Galante Carlström nämner Thomas Brottmans namn flera gånger under intervjun, och något som förknippats med den nuvarande förbundskapten är att köra en lite rakare ledarstil där man inte lindar in saker. Istället kan man ta fram en klassisk utskällning om det skulle behövas – det är några av dragen som Galante också tar upp, när han får beskriva sin drömtränare med helt fria ord.

– Jag vill att tränaren ska vara rätt hård. Inte mesa så mycket, och stryka spelare medhårs för att man har ett känt namn. Man ska vara hård helt enkelt och ställa krav på sina spelare. Det är viktigt för att kunna få ut maximalt av alla. En hög kravbild på hela laget. Men han ska också kunna vara så transparent att han kan fråga lite spelarna vill ha det också. Men i slutändan ska det vara tränaren som bestämmer. Jag gillar en hård tränare som kan visa att det är han som bestämmer.

När Innebandymagazinet frågar Hawerman om temat, om hon föredrar en hård eller snäll tränare så svarar hon snabbt: 

– Då tror jag på snäll. Vi är allihopa människor någonstans och vi behöver förstå varandra på det planet. Man ska inte bara se varandra som spelare och tränare, det handlar om att lära känna varandra som människor. Då tror jag man behöver en ödmjuk sida.

Warberg-stjärnan har samtidigt inget emot en tränare som ställer krav – åtminstone till en viss gräns.

– Det är klart att de behöver ställa krav, herregud! Vi behöver ställa krav på tränarna och de behöver ställa krav på oss. Men jag tror inte på att bara skrika, ha hård ton och sätta höga mål som folk bara får prestationsångest av. 

– Det är viktigt att vi ska vara seriösa och allvarliga, men det är också viktigt att kunna lägga till en ömsam sida. Att tränaren visar på att vi allihopa gör detta för att det är kul. Det är väldigt viktigt att ha en bra miljö i ett lag. En tränare är absolut en del av det och det väger enormt tungt att kunna skoja lite, att ha en jargong, för att sedan kunna slå över till ”nu blir det seriöst och fokus”, fortsätter Hawerman.

Emil Jacobsson, som bara gjort en och en halv säsong i SSL under sin hittills korta karriär, har aldrig erfarit någon stenhård tränare ur den aspekten, berättar han.

– Det har mest varit pushande än utskällningar. Men det är klart, någongång då och då ska man höra att man gjort fel. Inte bara av tränarna utan även av spelarna i laget. Det är en kombination av det hela, man ska kunna tolerera lite pikar då och då om man gör fel saker men man ska även få höra när man gör bra saker också. Man får vara stor som spelare och människa och acceptera att man kanske inte alltid har rätt!

Jacobsson utvecklar sedan sina tankar om de drag han helst ser hos en tränare:

– Man behöver vara inspirerande och få spelarna och kidsen att vilja bli bättre hela tiden, att fokusera på grejer som utvecklar spelet – både personligen och för laget. Det är viktigt att få ihop gruppen, det är oftast tränarnas prio. Det är den största uppgiften för det är det som krävs för att vinna matcher. Det går inte att vinna matcher själv, det är laget som kollektiv. Det är det jag känt mest under min uppväxt i innebandyn och fotboll. Får man ihop gruppen har man kommit en bra bit på vägen!


TV: Vägen till USM-guld för Karlstad och Pixbo Wallenstam

Tränarna Nicolas Wilbourn och Adam Lindberg avslöjar framgångsreceptet bakom Karlstads och Pixbo Wallenstams USM-framgång: "Kört otroligt mycket fys"

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten