Sverige-Finland 4-4
Landslaget

Sverige spelade oavgjort mot Finland i välgörenhetsmatchen

Rivalerna möttes för första gången sedan VM-finalen med syftet att samla in pengar till det ukrainska innebandyförbundet – matchen slutade 4-4.

Sverige spelade i går sin första landskamp efter VM-finalen som avgjordes i december förra året. Precis som då så stod Finland på andra sidan. Den här gången var det ingen guldmedalj som stod på spel, istället rörde det sig om en välgörenshetsmatch som skulle samla in pengar till Ukrainas innebandyförbund.

Rent målmässigt var det en tuff uppgift för Sverige igår, då man låg under i stora delar av matchen.

Justus Kainulainen, som blev hattrickskytt i VM-finalen, gav Finland ledningen redan efter två minuters spel. Kainulainen storebror Rasmus utökade sedan ledningen när klockan stod på 06.38.

83 sekunder senare gjorde Sverige sitt första mål för matchen via Rasmus Enström – hans hundrade fullträff i det svenska landslaget. Han blev därmed den tredje svensk att göra 100 mål i landslaget efter Kim Nilsson (127 mål) och Alexander Galante Carlström (111).

Sex minuter in i andra perioden så kvitterade Sverige matchen till 2-2, även den här gången efter mål av en Falun-spelare i form av Malte Lundmark. Finland tog sedan åter ledningen ett par minuter senare (Joonatan Kovane) och kunde sedan även utöka til 4-2 via Eemeli Salin när en tredjedel av slutperioden var spelad (matchen spelades i 3x15).

Sverige skulle dock bita sig in i matchen på nytt och två mål av Kevin Haglund gjorde att matchen slutade 4-4. Noterbart är också att Malte Lundmark – som kallades in som reserv – var inblandad i samtliga av Sveriges mål.

– Sett till matchen gjorde vi mycket bra grejer och mycket annorlunda från VM. Vi förde matchen på ett bra sätt och skapade mycket lägen. Sett är helheten är det en fin första match för den här VM-resan, säger ena förbundskaptenen Thomas Brottman till innebandy.se.

Matchen spelades i Lettland och det är också här som VM-kvalet inleds för Sverige idag, när man möter Frankrike med matchstart 10.00. På fredag möter man Ungern (12.30) och på lördag är det en eventuell final/tredjepris-/femteprismatch (13.00).