Foto: Privat
Landet runt

Sverige bäst även i rullstolsinnebandy 2022

ANNONS

15-åring har gjort kometkarriär under våren i Sverigeserien och i Schweiz!

Rullstolsinnebandy har gått i mål med Sverigeserien efter att helt ställts in två raka säsonger på grund av covid-19. Slutspelet avgjordes nyligen där Eskilstuna vann slutspelet över Göteborg i Sverigefinalen.

Under Valborgshelgen ”rullade” även de internationella turneringarna i gång med en turnering i Schweiz. Där spelade Sveriges landslag mot Nederländerna, Belgien, Tjeckien, Schweiz och USA. I semifinalen besegrades Nederländerna och i finalen vann Sverige över Tjeckien. Svenskarna Victor Piccardo och Roberth Isaksson kom med i turneringens All Star Team.

En som debuterade i landslaget var 15-årige Robin Roos som spelar i Göteborgsklubben GRIF Invalidos. En innebandytalang som spelat innebandy i sju år och satsat på sporten ordentligt de senaste tre åren. Nu har han spelat med seniorerna i både Sverigeserien (där kom han fyra i den totala poängligan för serien med 36 poäng)och i den internationella turneringen i Schweiz. 

– Det var jättekul att bara få komma på en landslagsträning och sedan få åka utomlands och ta på sig en landslagströja var häftigt. Jag vill verkligen satsa på innebandyn. Och det var gött att komma hem med 1:a priset från Schweiz inte minst med tanke på att vi inte vann Sverigecupen med Invalidos i Eskilstuna.

Hur skulle du beskriva skillnaderna mellan stående innebandy och rullstolsinnebandy?

– Jag har aldrig spelat den stående varianten men det svåraste tänker jag är start och stopp och att bollen fastnar under rullstolen. Jag spelar en hel del hemma med stående spelare och vi har en egen innebandyplan där jag bor. 

Vad är bäst med att spela innebandy?

– Att få spela matcher och vinna dem och att få träffa andra funktionshindrade som jag har mycket gemensamt med. Jag testar just nu ganska mycket vilken längd jag ska ha på klubban. Just nu kör jag med en 96 centimetersklubba. Får jag välja spelar jag helst forward.

Vad ser du fram mot framöver?

– Sommaren och att fortsätta träna innebandy inför nästa säsong.


TV: Drömmålet i boxplay - inspirerat av Emil Ruud?

Emil Ruuds galna mål i SM-finalen blivit en snackis i innebandy-Sverige. Här gör Växjö-junioren Emil Nyh en liknande variant i Innebandyfestens HJ18-match mot Linköping.

Den här artikeln handlar om: