Foto: Per Wiklund
Landet runt

Vill ändra namnet innebandy – för likt bandyn

ANNONS

Motion inlämnat till det svenska bandyförbundet – vill inte förväxlas med innebandyn.

Västergötlands bandydistrikt vill varmärkesskydda namnet ”bandy” – detta skriver man i en motion som är inskickad till det svenska bandyförbundets årsmöte i juni. 

Som ett led av detta så vill man starta en dialog med SIBF om att innebandyn ska byta namn för att inte förväxlas med bandyn. Ett av argumenten bakom detta, menar Vöstergötlands bandyförbund, är att bandy heter samma även på andra språk, medan innebandy som bekant heter floorball på engelska.

Sportbladet har varit i kontakt med svenska innebandyförbundets ordförande Märit Bergendahl som ger sin syn på förslaget.

– Vi har ingen annan kommentar än att innebandy i våra ögon är ett helt annat ord och en helt annan sport, säger Bergendahl och fortsätter:

– Vi tycker inte att det är ett bekymmer med sammanblandning och har naturligtvis inga planer på att byta namn. Det går utmärkt med olika sporter som kallas bandy och innebandy.

Så här lyder motionen:

Bakgrund och syfte
Vårt namn på sporten Bandy förknippas idag och blandas ihop med Innebandy.
Många oinvigda i sporten tänker spontant på Innebandy när det nämns Bandy. Vi behöver på många sätt stärka vårt varumärke och göra det tydligare. Bandy är både det svenska och internationella namnet på vår sport.
 

Förslag
Vi föreslår därför mötet:
- Att undersöka möjligheten att varumärkesskydda namnet Bandy
- Att starta en dialog med Innebandyförbundet om exklusivitet på namnet Bandy tillhörande sporten på is.


TV: "Stor chans att Djurgården ruttnar bort och aldrig mer kommer tillbaka"

AIK-kaptenen Markus Eriksson totalsågar Djurgården i Fredrikssons innebandypodd.

Den här artikeln handlar om: