Växjös sportchef tycker till om kvalet till Allsvenskan och seriestrukturen
Tommy Porselius: "Det hade varit rimligare att bördan för att återställa serierna hade landat på div 1-lagen, i vart fall i större utsträckning"
Kvalet till Damallsvenskan upprörde många den gångna säsongen då den avgörande kvalomgången startade vid olika tidpunkter på dagen så att lagen som spelade sist hade en klar fördel av att kunna spela på resultaten. Något som undertecknat skrev en krönika om som går att läsa här.
Innebandymagazinet har pratat med ett par tränare/sportchefer om hur de upplevde kvalet och vad de tycker om serieupplägget på Allsvenskan. Undertecknad har även skrivit en krönika om hur jag vill ha upplägget på Allsvenskan i framtiden som går att läsa här.
Växjös sportchef Tommy Porselius, vars Växjö slutade sjua i Allsvenskan Södra och fick kvala för att hålla sig kvar, tänker så här om årets kval:
– Vi bokade 17.00 den 17 april och hade då ingen aning om att vi skulle vara sist i programmet: det blev den tiden, eftersom det passade våra spelare och hallbokningarna. När vi sedan fick se programmet, upptäckte vi att vi var sista match den dagen. Det var ju dessutom så att alla hade valt den 17:e, men egentligen fick vi välja 16 eller 17 april: det kunde ha varit ännu värre med andra ord, det vill säga att någon match hade spelats dagen innan. Vi hade alltså plötsligt en fördel, när vi fick veta att det var ytterligare en plats ledig till allsvenskan via kvalet. Det var inget vi klagade över, men det var märkligt, säger Porselius till Innebandymagazinet och fortsätter:
– Ännu märkligare blev det att Rönnby Västerås fick lova att med kort varsel, flytta sin match ett par timmar. Det hade ju kunnat bli så illa, att de hade flyttat till 18.00 och då plötsligt skaffat sig en klar fördel. Vi kunde gärna inte klaga över det, men det mest märklig med hela historien är att förbundet gick med på det, utan att meddela de andra lagen, när det var så uppenbart att det var av taktiska skäl. Det rätta hade varit att meddela de andra lagen i det läget, så att alla matcher hade startat 17.00. Alla matcher i omgång två borde med andra ord ha spelats samtidigt. Allt annat blir bara fel och osportsligt.
15.00 Lillån-Hagunda
15.00 AIK-Berg
15.00 Rönnby-Partille
16.00 Täby-Bele Barkarby
17.00 Växjö-Lerum
Så såg starttiderna ut från början men där Rönnby-Partille flyttades fram till 17.00. Så som kvalet utspelade sig fick Berg en stor nackdel där både Täby-Bele och Rönnby-Partille kunde spela på Bergs resultat i sina matcher.
– Om man ska ursäkta förbundet något, så byggde ju ursprungliga planen på att det skulle vara fem matcher och att alla vinnare skulle vidare och förlorare till div 1. Då spelade det ju ingen roll, vid vilka tider matcherna spelades. Problemet dök ju upp när det blev en extra plats. Å andra sidan borde förbundet ha kunnat förutse detta, genom att det ju har hänt tidigare år också. Det var samma läge när vi kvalade upp till Allsvenskan för tre år sedan. Då var det ett av de andra lagen som gick vidare på en extraplats. Så den ursäkten kanske inte kan ges.
Hur skulle du vilja att kvalet spelades om du fick bestämma?
– Kvalet bör spelas som bäst av tre matcher, precis som kvalet till SSL. Och situationen med att det plötsligt uppstår en extraplats kan undvikas om man inte ger den norra Allsvenskan speciella regler. Den norra serien har ju andra regler för upp- och nedflyttning. Det bör bort, så att alla fyra serier har samma upplägg. Därmed blir antalet kvalmatcher klart från början, antalet platser att kvala om är klart från början. Vidare tycker jag att lag från allsvenskan ska kliva in i först i Play-off 2. Play-off 1 kan innehålla enbart lag från div 1-serierna. Någon fördel ska det vara att man kommer från Allsvenskan.
Årets säsong var lite speciell på grund av pandemin. Istället för 32 Allsvenska lag som det brukar vara så var det 42, då inga lag flyttades ner samtidigt som det flyttades upp lag från Dam1an. Något som sportchefen tycker att Förbundet borde tagit hänsyn till under kvalet.
– Det blev ju extremt tydligt i år, när serierna skulle ”repareras” efter Covid-debaclet: alla div 1-vinnare flyttades ju upp för två år sedan. I år hade vi i Växjö Vipers 27 poäng på 20 matcher, men tvingades kvala. Rönnby Västerås hade 34 poäng på 22 matcher, och åker ur. I stället för att skicka ur så många allsvenska lag (17 av 42 åkte ur), samtidigt som det var lika ”lätt” att ta sig upp från div 1, hade man kunnat tänka sig att färre lag tvingats till nedflyttning och i stället gjort det svårare för div 1-lag att ta sig upp. Alla div 1-lag, som kollektiv, fick en fördel för två år sedan. Då hade det varit rimligare att bördan för att återställa serierna hade landat på div 1-lagen, i vart fall i större utsträckning.
Damernas Allsvenska infördes till säsongen 16/17 och är uppbyggd på fyra olika serier där södra och västra är syskonserier och östra och norra är syskonserier. Det är åtta lag i varje serie och det spelas dubbelmöten inom den egna serien samt enkelmöten mot syskonserien. Dessutom är norra serien geografiskt stängd. En unik seriestruktur som bara används i Damallsvenskan och en seriestruktur som ofta är upp till diskussion om den är bra eller inte.
– De flesta av våra ledare och spelare gillar det upplägget. Det ger en möjlighet att möta andra lag från andra delar av landet. Laget uppskattar också de två utflykterna med dubbelmöte på bortaplan, vilket ger en chans att vara tillsammans och bygga tema, en hel helg. Det som blir avigt, är att ett lag får fördel av hemmaplan. Men troligen har hemma-borta inte lika stor betydelse, med de publiksiffror som damallsvenskan normalt har.
Om du själv fick välja hur skulle det allsvenska upplägget se ut?
– Personligen kan jag tycka att man borde ha en rak serie med 12 lag och dubbelmöten inom serien, så som SSL spelas.