Guldextra
Innebandyfesten

Legendarens son har vunnit två SM-guld på en månad

ANNONS

Gustav Lindberg har svårt att förstå vad han varit med om den sista månaden - "Det finns ingen riktig känsla som beskriver hur det känns".

De flesta av alla innebandyspelare i landet spelar en hel karriär utan att vara nära att vinna ett enda SM-guld. Men det är något som aldrig Gustav Lindberg kommer att få uppleva då 16-åringen har vunnit två SM-guld på en månad. Först vann han SM-guld för P16 för ett par veckor sedan och igår följda hans Pixbo Wallenstam upp den succén med ett nytt SM-guld i HJ18 på Innebandyfesten. 

– Nu dagen efter känns det helt tomt. Det finns ingen riktig känsla som beskriver hur det känns. Glädjen över att få vinna med denna fantastiska grupp som man tränat med i hela sitt liv sitter självklart kvar men jag tror inte riktigt jag har fattat vad vi egentligen åstadkommit, säger Lindberg till Innebandymagazinet. 

Finalen mot RIG Umeå blev en riktig rysare och den 1522 personer stora publiken fick se ett Pixbo som låg under hela matchen men som aldrig gav upp och som kvitterade i slutsekunderna och tog matchen till förlängning och straffar. 

– Det var fantastiskt att få spela denna final framför så mycket folk och framförallt vår egen klack som hjälpt oss hela vägen till guldet. Det är sådana här matcher man drömmer om att få spela. Att möta RIG i en SM-final framför 1 500 på läktaren har jag och alla i laget drömt om i många år och att det gick våran väg tillslut gör bara saken bättre. 

Efter fem minuters spel så ledde RIG med hela 3-0 och efter fem minuters spel i tredje perioden så var underläget fortsatt tre bollar för Pixbo, som då låg under med 3-6. Men 19.32 reducerade göteborgarna till 6-7 och 17 sekunder senare kvitterade man även till 7-7. Efter en mållös sudden kunde sedan Pixbo avgöra på straffar.

– Matchen i sig tyckte jag vi gjorde det som vi gör bäst. Vi sliter för varandra hela matchen och ger aldrig upp vilket till slut lönade sig. Även om vi ligger under egentligen hela matchen så tror vi på vårt spelsystem och att vi kommer vinna. Våra tre ledord hela turneringen har varit att jobba smart, hårt och färdigt.  Det tycker jag vi gör hela matchen och det är det som gör att vi till slut vinner.

Vad är det som gör Pixbo Wallenstam så bra så att ni tog guld i både P16 och HJ18?

– Pixbo har alltid haft fina årgångar och jag kan garantera att vi hade sett Pixbo högt upp i SM för både 01 och 02 om inte Corona hade avbrutit det. Det viktigaste som gjort att det har gått så bra på sistone är att vi har blivit en familj. Vi tränar varje dag och är med varandra på fritiden också. Vår tränare Mehregan Redjamand har varit en stor anledning till varför vi har blivit en sådan fantastisk grupp som vi är. Han har alltid sagt att om man ska vinna ett guld så måste man spela som ett lag och med det menas att göra uppoffringar som man inte hade gjort för någon annan. Det kan vara att slänga sig för att täcka ett skott eller att inte åka på semester även om det är lov.

Namnet Lindberg och Pixbo är ju ganska så synonymt med varandra då Gustavs pappa Adam var en av 90- och 00-talets stora stjärnor. Adam Lindberg var lagkapten i många år och är en av fyra herrspelare vars tröja hänger i taket på Wallenstam Arena. Men frågan är om inte Adam får lämna tronen nu som familjens bästa innebandyspelare. Han har förvisso två SM-guld med Pixbo också men det tog Lindberg senior 29 år att vinna dem medan det bara tog 16 år för Gustav. Dessutom så lyckades aldrig pappa göra ett enda poäng i någon SM-final medan Gustav gjorde mål i båda.  

– Vem som är bäst är inte någon fråga enligt mig. Min pappa har alltid varit min idol och allt som han har åstadkommit vill såklart jag också. Det är han som lärt mig det viktigaste inom innebandyn och gjort mig till den spelaren som jag är idag. Jag skulle säga att jag har långt kvar för att bli lika bra som honom men med denna säsong är jag i alla fall på väg.

Redan dubbel svensk mästare som 16-åring. Vad har du för framtidsplaner inom innebandyn egentligen?

– Jag vill fortsätta med innebandyn så länge som det går för det är det jag brinner för. Drömmen för mig är att får tillhöra ett SSL-lag och spela för min nation men det vet jag inte bara är någonting som kommer. Det krävs hårt jobb både på och utanför planen men det är jag beredd att göra.


Straffläggningen i HJ18-finalen

Se hela straffläggningen från HJ18-finalen

Den här artikeln handlar om: