Foto: Onyx Innebandy
Herrettan

Lämnar Norge för att föra upp Onyx till SSL

ANNONS

Boväng: "Helt klart är det att klubben vill upp till Allsvenskan, och sedan vidare till SSL på lång sikt"

Jonas Boväng rönte stora framgångar som tränare med Örebro i Herrallsvenskan och Lockerud Mariestad i Damallsvenskan innan han bestämde sig för att testa på ett nytt äventyr i Norge som huvudtränare för Gjelleråsens herrar. 

Det blev två märkliga säsonger där den första förstördes av pandemin och inför den andra säsongen fick Boväng även träna föreningens damer som också låg i högsta serien. Halvvägs in i säsongen så kom man sedan överens om att Boväng bara skulle koncentrera sig på damerna resten av säsongen.   

– Tiden i Norge har varit bra, träffat många fina människor, spelare som ledare och andra runt om. Sedan har det såklart varit utmaningar i hur man bedriver elit inom innebandyn i Norge. Det är mer kortsiktigt, och man ser inte hela processen. Hur man tränar, taktiskt och spelförståelse. Det är en stor skillnad mot Sverige. Se bara på Paradise Hotel som spelas in nu om norska herrlandslaget, säger Boväng till Innebandymagazinet och fortsätter berätta om tiden hos grannen i väst:

– På herrsidan så fick vi en bra träff direkt första säsongen och var ett slutspelslag, innan pandemin satte stopp för den säsongen. Andra säsongen så blev det ett helt nytt lag, där spelare som inte ville träna, eller andra orsaker som gjorde att de fick stå åt sidan. Så det var ett väldigt ungt lag, oerfarna som man jobbade med. Utvecklingen var fin både lagmässigt och individuellt. Men resultatet uteblev. 

– På damsidan så tog vi en historisk NM bronsmedalj i serien, sedan föll vi mot Tunet i NM-semifinalen där jag tycker vi stod upp bra. På deras 7 säsonger innan så hade de tagit 47 poäng totalt, och alltid varit i botten. Nu blev det 43 poäng och en fantastiskt fin utveckling. 

Du har ju växlat mellan damer och herrar. Hur kommer det sig att det blev Onyx och herrar kommande säsong när du valt att flytta hem igen?

Det stämmer, har bara blivit så, och för min del handlar det inte om det är Herr eller Dam. Så detta nya uppdrag med Onyx, så är jag inte blind på att klubben måste ha en tillhörighet i finrummet SSL eller Allsvenskan. För mig handlar det om att visionen, målsättning, och att organisationen är redo för att göra det man presenterar. Det måste finnas förutsättningar en miljö, ett driv och faciliteter. Kort och gott så blev jag attraherad av att de vill bygga ett nytt Onyx och sätta en ny kultur. Tillsammans med organisationen som jag träffat, och haft dialog med, så kände jag att detta var minst lika bra som klubbar i SSL eller Allsvenskan som hörde av sig, och det attraherade mig att skriva på för Onyx.

Onyx kvalade till SSL för fyra säsonger sedan och i år åkte de ur Allsvenskan. Hur ska du vända på den här negativa trenden?

– Alltid bra att få en käftsmäll oavsett vad det handlar om, att få en wake up kan vara bra. Ska man bryta ner delar som man vill förändra, eller utveckla, så kan det vara positivt att åka ur en serie för att bygga nytt. Vanligt att man sliter, och rullar i samma hjulspår säsong efter säsong. Sedan när man åker ur, så blir det inget som sker. Så vi ska träna rätt, vara ambitiösa, jobba hårt och bygga ett lag tillsammans. Ta med saker som varit bra, som redan finns, och sedan kasta bort det som inte är bra, och stör utvecklingen. Så det blir en vårstädning för att vända och se framåt tillsammans.

Senast du tränade ett lag på herrsidan i Sverige så gick Örebro upp till SSL. Vad är målsättningen med Onyx?

– Helt klart är det att klubben vill upp till Allsvenskan, och sedan vidare till SSL på lång sikt. Allsvenskan är målsättningen, att inom tre år vara tillbaka där. Vi kommer jobba för att ta oss dit, utan att falla i träsket att det måste ske på bekostnad av att vi fuskar med den process vi ska göra.


Det roligaste innebandyklippet någonsin

Kolla in straffen som gick helt fel från början till slut

Den här artikeln handlar om: