Ska det vara en final eller bäst av 7?
Vi frågade två SSL-tränare om den eviga snackisen i dessa tider för att höra deras åsikter.
Säsongen 2001/2002 gick innebandyn från bäst av tre finaler på damsidan och bäst av fem finaler på herrsidan till att bara ha en gemensam final. Ett unikt koncept som innebandyn var ensamma om i idrotts-Sverige då. Enda från starten har det varit en väldigt lyckad “firmafest” som lockade cirka 4500 personer till Hovet första året. Därefter ökade publiktillströmningen väldigt snabbt och var snabbt uppe i siffror en bra bit över 10 000 personer varje år. Publikrekordet från 2016 ligger på 18 166 åskådare i Tele2 Arena.
Men trots den enorma succén men endagarfinalerna som det har varit varje säsong i slutet på april sedan 2002 så blossar det alltid upp en debatt som sätter igång i samband med att SM-slutspelet börjar tills ett par veckor efter att medaljerna delats ut. Vad är egentligen den bästa avslutningen på innebandysäsongen. Ska den fortsätta att avgöras i en final eller ska den spelas i bäst av fem på damsidan och bäst av 7 på herrsidan?
Innebandymagazinet pratade med två SSL-tränare, som denna säsong spelade kvartsfinal, vad de tycker om saken.
– Jag vet inte egentligen vad jag tycker, jag har ju inte fått spela någon final utan de som har gjort det har väl bättre koll. Men de gånger jag varit i Globen och tittat har det varit väldigt festlig tillställning och väldigt coolt. Så jag tycker att det är en väldigt bra happening för innebandyn och att man dessutom samlar båda damer och herrar vilket är ganska så unikt bland andra idrotter. Det är ett bra sätt att locka till sig en stor gemensam publik och skapa ett väldigt stort intresse, säger Helsingborgs Niklas Pålsson till Innebandymagazinet och fortsätter:
– Men sedan kan det rent sportsligt vara lite tråkigt för de laget som är bäst. I år om man tar Falun som är det bästa laget både på pappret och spelmässigt. Då ska allt helt plötsligt avgöras i en match när man byggt upp något i bäst av sju matcher. Det blir ju lite mer fördelaktigt för alla oss andra lag som ska utmana Falun då. Så hade jag varit i Falun hade jag nog känt att systemet missgynnar oss. Men som sagt det är andra som vet det där bättre än mig. Tillställningen i sig är jäkla rolig och bra men rent sportsligt hade det varit bättre att spela bäst av sju. Så jag är kluven till vad som är bäst och rätt.
Pixbos tränare Thomas Andersson håller med Pålsson om att det inte är sportsligt rättvist med en final men att det är värt det priset för att få arrangera publikfester varje år. Samt att Andersson även har en annan variant som han tror skulle förbättra innebandyn ännu mer.
– Jag tror att innebandyn ska fortsätta med en final. Det har blivit vårt skyltfönster ut för att få hela Sverige att se det. Blir det en finalserie tror jag att det endast kommer bli de två finallagens fans som bryr sig och ingen mer. Jag tycker att det är bra för innebandyn att fortsätta med en final även om det kanske inte blir helt sportsligt rättvist. Det gäller att vara bäst under en dag och det är ju en riktigt stor folkfest, säger Andersson och fortsätter:
– Däremot så tycker jag nog att kvarten och semin ska avgöras i bästa av fem matcher istället. På så sätt kan man få några flera dagars vila mellan matcherna för som det är nu hinner man inte analysera den första matchen och samla sig innan det är dags för ny match. Det är i princip match varannan dag nu och vi är inga heltidsproffs. Att sitta i en buss mellan Falun och Mullsjö tar rätt så mycket tid. Jag tror att det hade gynnat sporten mer om vi har det som damerna istället. Då hade nog folk orkat bry sig mer och komma på alla matcher också. Så jag tror inte att vi ska vara rädda för att gå tillbaka till bäst av fem matcher.