Notification
Foto: Wilma Ahlvin

Endre IF:s nya storsatsning på U-lagsverksamheten

Söker fyra nya tränare till hösten: ”Tittar inte bara på Gotland, utan i resten av landet också”

Endre IF är en förening i medvind. Inte bara på elitnivå där damlaget just nu stormar fram i SM-slutspelet, man tar också stora steg när det handlar om att utveckla och behålla yngre spelare. De senaste åren har den gotländska föreningen bytt ungdomsfilosofi. 

Martin Denstedt, utvecklingskonsulent i Endre IF sedan ett och ett halvt år tillbaka, berättar om den spännande processen: 

– Tidigare har man ganska snabbt sett någon enstaka spelare som varit på väg upp och lyft den spelaren direkt. Man satsade på ”talangerna”. Men det ledde till att många andra tappade suget, säger Martin Denstedt till Innebandymagazinet och fortsätter: 

– För fyra-fem år sedan stod man med tre spelare i åldern ung vuxen där man kanske precis var färdig med gymnasiet men inte hade kommit till elitnivå. Man hade inte i närheten av tillräckligt många spelare för att ha ett U-lag. Det ville föreningen ändra på, ett arbete som bland annat Alexander Brinkmann (tidigare huvudtränare i Endres SSL-lag, numera i Kalmarsund) startade. Det togs ett tydligt beslut på föreningsnivå att man ville få med så många som möjligt hela vägen och komma bort från selektering och toppning.

”Stort innebandyintresse på ön" 

Det finns både för- och nackdelar med Gotland som innebandyregion, menar Denstedt.

– Vi har jättefina förutsättningar med arenan och det finns ett stort innebandyintresse på ön. Det finns ett NIU-gymnasium, och det är en fin plats att bo på. Men det är ett begränsat antal spelare, och kopplat till det så finns det egentligen inga lokala tjejserier. Det finns bara enstaka lag i spridda åldrar.  

För att få motstånd satsade Endre på att spela med ett lag i Juniorallsvenskan. 

– Vi har hela tiden använt det som ett utvecklingslag. Många av de som vi möter från fastlandet har det mer som ett representationslag. Jag förstår att man kan tänka annorlunda i till exempel Stockholm, att om man inte är på den nivån man vill så kan man byta till ett annat lag och antingen gå upp eller ner en nivå. Där kan man samarbeta mellan klubbar, men den möjligheten har inte vi. Vi måste få med oss allihop. 

Med facit i hand har Endre nu lyckats bygga upp en spelartrupp i U-laget med tio gånger så många spelare som man hade för några år sedan. Ett tecken på att man gjort mycket rätt. 

– Men vi ser också i den gruppen att det är spretande ambitioner. Vissa har siktet inställt på A-laget och SSL, medan andra tycker det är fint att träna ett par gånger i veckan och spela med kompisarna. Det blir lite friktion där ibland, och det ska vi försöka komma tillrätta med nu.

Vill rekrytera fyra tränare till två lag

Med ett 30-tal spelare börjar man titta på att dela upp U-lagstruppen i två lag. Dels ”Utveckling Elit” som ska försöka satsa på att klättra i seriesystemet på sikt och spela i division 1 eller Allsvenskan, och dels ”Utveckling Bredd” där man mer spelar för att det är kul och inte prioriterar innebandyn över allt annat. Till detta söker man nu fyra nya tränare som vill driva verksamheten.

– Båda lagen förtjänar engagerade och kompetenta tränare. Vi hoppas ha nya tränare på plats till hösten och tittar inte bara på Gotland, utan i resten av landet också, som antingen har tränarerfarenhet av seniorinnebandy eller som har annan innebandyerfarenhet som spelare. Gärna på hög nivå för Utveckling Elit-laget. Oavsett är viss innebandykompetens ett krav för att tillgodose önskemålen. Även om många av tjejerna inte satsar mot elit så uttrycker de att de vill utvecklas, så det ska vara en bra verksamhet med kompetenta personer på alla positioner. 

Det låter som en jättemöjlighet för den som är ambitiös och vill framåt!

– Absolut, Endre som förening är välorganiserad och det finns resurser. Har man inte gått en tränarutbildning till exempel så kan vi hjälpa till med det så att man får gå utbildningar. Man får också möjlighet att samarbeta med A-laget. Vi har mycket samarbete mellan lagen och om man som ung tränare vill utvecklas så kan man till exempel få hjälp av A-lagstränarna. Traditionen i föreningen är att vi hjälper varandra mellan lagen, så för den som har ambitioner finns stora möjligheter.

– Dessutom är Gotland en jättefin plats att bo på och man kan kombinera detta med studier till exempel. Föreningen kan också hjälpa till med att hitta både boende och jobb. Många av A-lagets spelare är från fastlandet från början, eller till och med andra delar av världen, och många blir kvar här efter att de har spelat. Det finns jättemånga exempel på det, att man trivs så bra att man blir kvar. Vi hoppas att detta kan verka intressant.

Foto: Endre IF

Är du Endre IF:s nästa U-lagstränare? 

Vi söker dig som: 

* Vill vara med och utveckla unga ambitiösa spelare

* Vill utvecklas som tränare

* Har tidigare innebandyerfarenhet på seniornivå, som spelare eller tränare

Meriterande om du har: 

* Tränarutbildning (om du saknar tränarutbildning får du möjlighet att gå relevanta utbildningar)

* Bakgrund som aktiv innebandyspelare på hög nivå

Endre IF erbjuder: 

* En engagerande föreningsmiljö på vackra Gotland

* Utvecklingsmöjligheter i en av Sveriges bästa föreningar

* Hjälp att hitta jobb och boende

* Arvode enligt överenskommelse

Utveckling Elit (2 platser)

Bli en del av Endre IF:s nysatsning mot att etablera ett elitförberedande utvecklingslag i division 1/Damallsvenskan. Som del av tränarteamet för Utveckling Elit har du ansvar för lagets innebandyträningar och matchspel. Laget samarbetar tätt med föreningens A-lag och Utveckling Bredd.

Utveckling Bredd (2 platser)

I en seriös verksamhet med fokus på utveckling och trivsel, har du som del av tränarteamet för Utveckling Bredd ansvar för lagets innebandyträningar och matchspel (division 2). Laget samarbetar tätt med föreningens JAS-lag och Utveckling Elit.

Intresserad?

Kontakta kansli@endreif.se eller Lelle Roos: 0736 995 535