Foto: Roland Osbeck
Allsvenskan östra

Åkersberga inför lagets första SSL-kval någonsin

ANNONS

Åkersbergas kvalplats var en stor överraskning för de flesta utom dem själva - "För oss var det väntat då vi vet vad vi kan "

Åkersberga IBF har gjort en kanonbra säsong i Allsvenskan Östra där man låg i toppen under hela säsongen och tillsammans med Telge var i en klass för sig. Efter en stenhård kamp fick till slut Åkersberga ge sig i kampen om seriesegern då Telge vann med två ynka poäng. 

– Enligt vår plan så var säsongen som vi förutspådde men vi kunde aldrig vara säkra då det var många bra lag med i den här serien. Vi är nöjda med att vi lyckades med vår målsättning, det var en tuff och konstig säsong med Corona och sjukdomar men med vår breda trupp klarade vi det väldigt bra. Det gjorde att vi lyckades med vår målsättning att ta oss till SSL-kval. Men nu är det nya målsättningar som gäller, säger Åkersbergas tränare Andreas Berglind till Innebandymagazinet. 

Åkersberga var inte med i snacket om en kvalplats inför serien utan det pratades mest om superfavoriterna Storvreta, som skulle springa hem serien och Telge som den stora utmanaren. Men att det är en skräll att Åkersberga tog en kvalplats är inget som Berglind håller med om. 

– För oss var det väntat då vi vet vad vi kan och har bevisat det innan med alla vinster i cuper och serier mot många av de spelare vi nu möter i vår serie, men självklart trodde man att Storvreta skulle vara där uppe och det måste vara ett stort misslyckande att endast komma fyra och inte ens vara nära ett SSL-kval.

Ett av de största utropstecknen denna säsong är Hanna Nordstrand som är född 2004 och som förutom ett par matcher under pandemisäsongen debuterade i Allsvenskan denna säsong. 17-åringen vann skytteligan och öste in makalösa 38 mål och 19 assist…som debutant. En spelare som Berglind ser som helt unik i sitt slag.  

– Jag har spelat med många spelare och tränat ännu fler och den här tjejen är unik på många sätt och är den största talang jag har sett. Men hon får också mycket hjälp av sina duktiga kedjekompisar: Emelie Eriksson och Tilde Sandlund, men är den bästa spelaren i denna serie. Hon är så ung och har många år kvar som spelare och är nog den hetaste spelaren också i serien då många SSL-klubbar vill ha henne.

Som serietvåa i Östra serien får Åkersberga möta seriesegrarna i Norra serien. Men eftersom RIG Umeå vann den serien och de inte får spela i SSL så är det tvåan IBK Dalen som väntar i play off 1 till SSL. 

– Tror det kommer bli en mycket jämn serie då IBK Dalen snöpligt fick lämna SSL och har haft en mycket uttalad målsättning i flera år nu att komma tillbaka så denna kvalserie kommer nog att gå till tre matcher. Kämpa!

Idag spelas första matchen uppe i Umeå och Berglind har klart för sig vad som blir nycklarna för att få med sig ett bra resultat inför fortsättningen i kvalspelet. 

– Jag tror det kommer vara målvaktsspelet där vi har hela Allsvenskans bästa målvakt (Maja Grusell) som kommer bli den avgörande faktorn.


Highlights: Åkersberga-Nacka 4-5 sd

Så såg det ut när Åkersberga mötte Nackas SSL-lag i semifinalen i DM tidigare i veckan

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: