Foto: Svensk Innebandy och Juha Käenmäki, IFF
Landslaget

Brottman om namnen som kom med – och de som saknas

ANNONS

Sveriges förbundskapten kommenterar truppen till World Games.

Sverige presenterade idag en 30 man stor trupp – som senare ska bantas till 15 namn – med uppdraget att representera landet i det uppkommande World Games som spelas i USA i början av juli.

Många av namnen var bekanta sedan tidigare, inte minst från VM 2020 där det blev svenskt guld. Men det fanns också 14 nya namn med och fyra från VM-truppen saknades: Jonathan Edling, Linus Nordgren, Kim Nilsson och Robin Nilsberth. Ingen av dem har dock tackat nej till framtida landslagsspel.

Varför de inte är med i World Games är däremot mer hemlighetsfullt. 

– Det är några som har lite förhinder, som har gjort att vi har ställt över dem i den här omgången. Det gör deras chanser någon procent mindre till nästa gång. Men det är bara marginella grejer, de är fortfarande med i matchen på det sättet, säger ena förbundskaptenen Thomas Brottman till Innebandymagazinet.

– Det är upp till dem att svara på varför de inte är med. Det har varit en diskussion och inga konstigheter från något håll. Om de vill gå in på sina privata skäl, så får de göra det.

Brottman har tillsammans med Niklas Nordén ofta återkommit till vad det innebär att vara en landslagsspelare, och tackar man nej till en plats så minskar alltså chanserna i framtiden för att komma med igen.

– Det är viktigt att spelarna börjar förstå detta: Blir man uttagen i en trupp så är man en landslagsspelare. Det är en statusgrej och tackar man nej till det så tackar man nej till att spela matcher. Det är som att sitta på bänken i en match, om man är extraspelare. 

– Är man i truppen så är man ju med hela vägen. Vi är inte så intresserade av att ha med spelare som bara är med när det passar dem, säger Brottman utan att gå in på om det är någon speciell spelare han tänker på. 

Tittar vi på de nyare namn som kommit med i truppen så finns det flertalet spelare som tidigare blivit uttagna av ”Brolldén”, men också helt nya namn som Filip Eriksson och Pelle Tarenius.

– Vi letar efter det här diffusa, internationella spelet. Vi tycker att de här spelarna besitter det på ett eller annat sätt. Det är generellt det vi tittar på främst. Ser vi att det finns saker som vi kan ha användning för i den internationella innebandyarenan så är man jäkligt aktuell för att vara med i de här trupperna.

Vill du utveckla vad det innebär med att klara av det internationella spelet?

– Mycket handlar om de här en-mot-en-situationerna. Det man gör bra i en SSL-miljö måste man också klara av att göra ett par sekunder snabbare. Allting går mycket snabbare, så det handlar om att man har ett snabbare beslutsfattande. Fysen ska också vara lite starkare. Allting ska vara lite, lite bättre än i SSL-miljön.

Som vanligt är en trupp släpps så väcks det reaktioner på spelare som inte kommit med. En spelare som nobbas på nytt är Linköpings Simon Palmén, som slutade tvåa i poängligan och som gjort sin kanske bästa säsong i karriären. 

– Jag är inte intresserad av att prata om spelare som inte är med, det är roligare att prata om de som är med. Men om vi återgår till förra svaret så är det väl där någonstans som man kan hitta det, säger Brottman angående Palmén.

Vilka av de nya spelarna är du mest spänd att få se i landslagssammanhang?

– Det är klart att vi inte har kunnat blunda för Weissbach. Han har sett fin ut hela säsongen och var med och hjälpte till på lägret inför VM. Vi fick känna på han som person och han är bra på det sättet. Så han är en av dem som sticker ut.

– Målvakts-Leos framfart är fin också. Det är en kometresa och han har tagit väldigt många – och stora – kliv den här säsongen!

Uppdatering 15.20

Robin Nilsberth om varför han tackat nej till truppen:

“Jag har tyvärr varit tvungen att tacka nej pga min flytt till Schweiz. Haft en bra dialog med förbundskaptenerna som varit med på beslutet till 100%. De har önskat lycka till och ser positivt på den nya utmaningen. Jag satsar för fullt att spela VM till hösten. ”

Innebandymagazinet har också sökt Linus Nordgren, Jonathan Edling och Kim Nilsson.
 

Hela truppen

Målvakter
Kalle Bending-Sörling, FBC Kalmarsund
Jon Hedlund, Pixbo Wallenstam IBK
Måns Parsjö-Tegnér, IBK Dalen
Leo Torell-Hagström, Linköping IBK

Utespelare
Hampus Ahrén, Nykvarns IBF Ungdom
Omar Aldeeb, IBF Falun
André Andersson, Zug United, Schweiz
Rasmus Andersson, IBK Dalen
Casper Backby, IBF Falun
Rasmus Enström, IBF Falun
Filip Eriksson, Storvreta IBK
Alexander Galante Carlström, IBF Falun
Tobias Gustafsson, Storvreta IBK
Kevin Haglund, FBC Kalmarsund
Linus Holmgren, IBF Falun
Emil Johansson, IBF Falun
Markus Jonsson, Växjö IBK
Carl Kostov-Bredberg, Storvreta IBK
Jesper Lindström, FBC Kalmarsund
Malte Lundmark, IBF Falun
Emil Nilsen, IBF Falun
Adam Nilsson, Växjö IBK
Sebastian Palmqvist, Mullsjö AIS
Ludwig Persson, Växjö IBK
Niklas Ramirez, Växjö IBK
Johan Samuelsson, IBF Falun
Jesper Sankell, Växjö IBK
Albin Sjögren, Storvreta IBK
Pelle Tarenius, Mullsjö AIS
Oskar Weissbach, Pixbo Wallenstam IBK


 


TV: Tobias Gustafssons viljemål avgjorde VM-finalen

Brytning, offensiv tackling och tryckte in bollen! Återupplev Tobias Gustafssons otroliga 5-4-mål i VM-finalen mot Finland.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: