Foto: Idrottsfoto, Nilsby IBK och Per Wiklund
Allsvenskan (Dam)

En expertpanel tippar södra kvalet till SSL

ANNONS

En expertpanel bestående av en tränare från västra serien, en tränare från södra serien och Innebandymagazinets damexpert siar om kvalet.

Allsvenskan på damsidan är färdigspelad och i södra/västra serien kommer Kalmarsund möta Västerås och Katrineholm kommer att möta Göteborg i kvalet upp till SSL. 

Innebandymagazinet har pratat med Skoghalls tränare Anton Fallbråten och Lindomes tränare Mathias Bernvid. Både Skoghall och Lindome slutade fyra i sina serier med lika många poäng som trean fast med sämre målskillnad. Tillsammans med Innebandymagazinets damexpert Christian Svensson så siar de om hur kvalet kommer att sluta.

Play off 1

FBC Kalmarsund – Västerås IBS

Bernvid: Spontant tror jag inte något lag rår på Kalmarsund. De är ett par klasser för bra för Allsvenskan. Det skulle förvåna mig mycket om de inte städar av Västerås obesegrade. 

Fallbråten: Västerås har noll procent chans om jag ska vara ärlig. Kalmarsund är Kalmarsund och de har visat i södra serien hur bra de är. Jag är ganska säker på att södra serien generellt är bättre än den västra också. Jag tycker inget lag i vår serie har något i SSL att göra. 

Svensson: Här kommer det bli kattens lek med råttan och Västerås har absolut inget att sätta emot. Västeråsarna har gjort en sjukt bra säsong och höjt sig flera nivåer än någon våga tro men här tar det roliga slut i två matcher. 

FBC Katrineholm – IBK Göteborg 

Bernvid: Här tror jag att det kommer bli jämnt. Katrineholm har ett par vassa spelare som är rutinerade så jag gissar på att de kommer dra det längsta strået. Men som sagt, det kommer bli en väldigt jämn serie.

Fallbråten: Här kommer det bli lite jämnare än i den andra kvalserien men jag tror ändå att Göteborg tar det ganska så enkelt.

Svensson: Göteborg har gjort en generationsväxling och det är bara två spelare kvar i truppen som var med senaste laget kvalade upp till SSL. Den föryngrade truppen kommer få en väldigt nyttig erfarenhet här men man kommer inte att rå på Katrineholm utan det blev förlust i två raka matcher. Katrineholm är kanske allsvenskans största överraskning och de har gjort en grymt bra säsong. I kvalet kommer de rutinerade spelarna Anteryd, Högberg, Haglund och Englund att visa vägen rejält. 

Play off 2 

Här är panelen oense om vilka som tar sig dit. Bernvid och Svensson tror att Kalmarsund möter Katrineholm medan Fallbråten tror att det blir Göteborg som ställs mot Kalmarsund. Men alla tre är överens om att det blir Kalmarsund som går upp till SSL.

Bernvid: Kalmarsund är för bra för Allsvenskan och de kommer vinna med två raka matcher utan att förta sig. 

Fallbråten: Jag är säker på att Kalmarsund kommer gå hela vägen. Det enda som kan stoppa dem är om de skulle underskatta motståndet eftersom de vann över Göteborg väldigt enkelt i båda matcherna i serien. Men det tror jag inte att de gör utan de slår ut Göteborg enkelt.

Svensson: Här kommer Kalmarsund sättas på prov för första gången den här säsongen och jag är inte lika övertygad som de båda tränarna att Kalmarsund kommer vinna enkelt. Jag har sett Anteryd för många gånger in action och vet vad hon kan ställa till med. Jag tror Kalmarsund kommer få en liten smärre chock över hur bra Katrineholm är så smålänningarna förlorar första mötet. Men efter det kommer den blåa maskinen att komma igen och vinna de två kommande matcherna. 

Både Lindome och Skoghall var med och krigade om en kvalplats den här säsongen men båda fick se sig besegrade i slutomgångarna. Så vi passade på att fråga när vi får se dem kvala till SSL.

Bernvid: Förhoppningsvis kommer vi ta nästa steg snart. Vi var med och nosa på kval redan i år men vi fick en dipp som gjorde att vi inte räckte ända fram. Men jag tror att vi kan utmana ännu mer nästa säsong om vi får träff på det. Vi har ett bra lag till nästa säsong och klubben är med oss så vi ska vara med i toppen och utmana då. 

Fallbråten: Det behöver göras lite förändringar innan vi kan vara med och utmana igen. Hur lång tid det kommer att ta beror lite på hur spelartruppen kommer att se ut och vem som tar över laget. Jag kommer att sluta då vi precis har fått tillökning i familjen. Skoghall måste föryngra lite och de måste bygga upp juniorverksamheten ordentligt. Vi har inte kunnat fylla på underifrån i år när vi haft skador och spelare som hoppat av på grund av jobb och personliga anledningar. Vi hade ingen full trupp från och med november så vi kunde inte träna ordentligt så det blev lite för tungt i slutet som gjorde att vi tappade en hel del poäng.  


TV: AIK-tränaren: ”Det är för få matcher i Allsvenskan”

Magnus ”Binge” Jäderlund: ”Vill vi lufta unga spelare och ge dem förtroende så kan vi inte bara ha 22 omgångar”

  

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: