Mikael Öhman, förbundskapten för Ukraina.
Foto: Privat och IFF
Internationellt

Ukrainas svenska förbundskapten: "Det är fruktansvärt"

ANNONS

Tränarprofilen Mikael Öhman är förbundskapten för Ukraina: "De städerna som jag har varit i är bara smulor nu"

Vi känner igen tränaren Mikael Öhman för sina gärningar i svensk innebandy, framförallt i klubbar i Stockholmsområdet, samt från sina sejourer från Schweiz. Just nu tränar han Täby men vid sidan om är han också förbundskapten för det ukrainska herrlandslaget.

I Ukraina utspelar det sig just nu ett  krig då landet har blivit invaderat av Ryssland. Mikael Öhman, som i sin roll har många kontakter i landet, är bestört över vad som händer för tillfället, och är orolig för de personer han känner i Ukraina.

– En del har flytt sina städer för att hamna på säkrare mark. Alla är vid livet, vad jag vet. Men man får höra hemska grejer. Det var en spelare i någon klubb som hade råkat ut för granatsplitter och låg på intensiven. Det händer givetvis grejer nu i och med att det är så många, det är en miljon på flykt. Det är fruktansvärt, säger Öhman till Innebandymagazinet.

I slutet av januari förstärktes hans Täby av en av spelarna som Öhman jobbat med i det ukrainska landslaget, Marian Hrabovyk. Under den tiden fick ukrainska män lämna landet, men så är inte fallet nu.

– IFF har öppnat alla övergångar från Ukraina så de gäller året om. Det är jättesnällt, men det finns inte en man från Ukraina som får lämna så det gör ingen skillnad. 

Täby hjälpte också till att få Hrabovyks flickvän till Sverige.

– När jag hämtade henne från flygplatsen, tre dagar innan kriget bröt ut, så sa hon ”Det är ingen fara, Putin har lovat att det inte ska bli något”. De lever i en helt annan värld där borta och blev chockade när det small. 

Planen var att Ukraina skulle spela VM-kval i maj, men hur det blir med det är oklart i dagsläget ävensom det inte kommunicerats ut något om landets deltagande.

Vad gör det ukrainska förbundet under kriget för att bistå?

– De hjälper till med att dela ut massvis med grejer och fortsätter träna ungdomar. Det ör svårt att förstå men de försöker leva ett normalt liv där nere, mitt i misären. Jag har varit där ett antal gånger och det går inte att förstå. De städerna som jag har varit i tidigare är bara smulor nu. Det är overkligt. Jävligt overkligt. 

Hur tycker du vi svenskar ska bidra på bästa sätt?

– Följ vädjan och önskningarna från de stora organisationerna. Varenda krona man kan skänka är guld värt där nere. Sen är det fint vad man ser i samband med matcherna. Tyresö mötte Huddinge i Damallsvenskan och det var fritt inträde med donationer till vad man ville. Man kunde köpa lotter där priserna gick till Ukraina. De hade ett fint tal innan också!


Everysport for Ukraine - låt oss tillsammans hjälpa de krigsdrabbade i Ukraina

Innebandymagazinet är en del av Everysport Media Group. Tillsammans har vi skapat initiativet Everysport for Ukraine som syftar till att stötta det krigsdrabbade Ukraina.

Vi bidrar till Everysport for Ukraine dels genom att vi har donerat pengar till UNHCR, men också genom att upplåta utrymmen på våra sajter och kanaler för att så många som möjligt ska bidra med pengar till UNHCR.

Vi rekommenderar er därför att gå in på https://sverigeforunhcr.se/stod-oss/gava-ukraina och stödja direkt.

Tack för att du är med och gör skillnad.


TV: Hur ska innebandyn locka mer publik till matcherna?

Magnus Fredriksson, Urban Karlsson och Ulf Andersson i paneldiskussion.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: