Foto: Svensk Innebandy (t.v)
Landet runt

Första stora studien om innebandymålvakter

ANNONS

SIBF vill att alla målvakter på allsvensk och SSL-nivå ansluter till forskningsarbetet med att kartlägga innebandymålvakternas besvär med knäna.

Svenska Innebandyförbundet och Innebandyns kompetenscentrum ska under 2022 kartlägga vilka eventuella idrottsrelaterade besvär som innebandymålvakter upplever. 

– Vi hoppas att studien vi arbetar med leder till mer kunskap om målvakternas eventuella besvär och som sen på sikt kan ge oss ny kunskap och bakgrund till ännu bättre träningsupplägg och förbyggande åtgärder, säger Taru Tervo till Innebandymagazinet som jobbar som forskningssamordnare för Innebandyns kompetenscentrum.

Innebandyns kompetenscentrum som Taru Tervo jobbar för har ett tight samarbete med Svenska Innebandyförbundet gällande forsknings- och utvecklingsfrågor inom innebandyn. Taru har tidigare arbetat som fysioterapeut och jobbat bland annat med idrottsskador, även agerat som fysioterapeut för Dalens damer.

Studien som ska pågå under hela 2022 och presenteras under våren 2023 söker nu målvakter som vill ingå i forskningsstudien. Deltagande i studien betyder att du som är målvakt fyller i en elektronisk basenkät som tar ungefär 10 minuter att fylla i  och därefter fyller du som målvakt i elektroniska uppföljningsenkäter en gång per månad till januari 2023.

– Vi vill göra studien då det har uppmärksammats från ledare att det behövs mer kartläggning av målvakternas skador och besvär samt spelmoment. Det saknas studier som har tittat på specifikt innebandymålvakter.

Har ni redan gjort någon forskning kring detta?

– Ja, vi har redan gjort en pilotstudie med hjälp av studenter där vi har observerat kvinnliga målvakternas spelmoment och förflyttningar.  Detta har lett till att vi nu vill kartlägga målvakternas eventuella besvär och skador.

Vilka vill ni ska söka till studien?

– Vi hoppas på att så många som möjligt av målvakterna på allsvensk och SSL-nivå ansluter sig till studien så att vi får så bra underlag som möjligt.

Anmälan till studien: taru.tervo@umu.se 


Årets snyggaste räddning i Allsvenskan

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: