Foto: Tor Anders Dalland
Internationellt

Svenska tränaren har chans att bli norsk mästare

ANNONS

Jonas Boväng berättar om den turbulenta tiden i Norge och hur han förvandlat Gjelleråsens damer från ett bottenlag till en guldkandidat.

Svenska tränarprofilen Jonas Boväng var med och tog upp IBK Örebros herrar till SSL för sex år sedan. Men han följde inte med laget upp till finrummet utan istället tog han över IBK Lockerud Mariestads damer och gjorde om dem från ett mittenlag till ett fruktat topplag som kvalade upp till SSL två av tre säsonger som han var huvudtränare där.

Efter tre år i Mariestad tackade han för sig och flyttade till Norge för ett nytt spännande uppdrag där han skulle göra ett norskt elitserielag på herrsidan mer elitmässiga och höja deras träningskultur. Men tiden i Gjelleråsen IF blev väldigt speciell då pandemin bröt ut och spelartruppen blev satta i karantän bland annat. Inför den andra säsongen i den norska klubben så fick Boväng utökat uppdrag då han även skulle träna deras damlag som också spelar i högstaligan i Norge. Men 15 omgångar in blev han befriad från sitt uppdrag i herrlaget men fortsatte med damlaget.

– Ja, första tiden blev direkt en utmaning då pandemin var i sin stora utveckling. Men tycker vi klarade det bra under första säsongen. Andra säsongen uteblev poängen på herrsidan och efter 15 matcher av 21 omgångar blev jag befriad från uppdraget. Men utvecklingen var fin både träningsmässigt, och taktiskt. Dock uteblev poängen och man blev orolig att åka ur, och frångick det bygge vi påbörjade, klubben blev stressad kort och gott, säger Boväng till Innebandymagazinet.

I damlaget har dock inte poängen uteblivit utan där har poängen strömmat in som aldrig för. Under sina sju tidigare säsonger har Gjelleråsen alltid varit ett bottenlag men nu är de med och slåss om tredje platsen i serien och är redan klara för klubbens första slutspel på damsidan. En förvandling likt den Boväng gjorde med Lockerud.

– Först satte vi grunden att hårt jobb är A och O. Sedan byggde vi vidare med nytt försvarsspel och spelet med boll som tagit fina steg under hela säsongen. Sedan har vi byggt in en tro och en mentalitet i laget, och det finns väldigt fina likheter med den resa jag gjorde med Lockerud under tre säsonger.

Ditt kontrakt går ju ut efter säsongen. Känner du dig färdig med Norge eller kommer du fortsätta?

– Det stämmer, mitt kontrakt går ut sista maj. Om det blir fortsättning här i Norge eller om det är dags att komma hem igen återstår att se.

Har du redan nu något uppdrag på gång?

– Inget konkret. Utan det är endast intresse och förfrågningar. Men inget som är någon större helhet på ännu.

Du har ju varit framgångsrik både på herr- och damsidan. Vad vill du helst träna för lag i framtiden? 

– För mig handlar det inte om det är herr eller dam. Istället handlar det mer om vad det är för miljö, ambitioner och vad uppdraget innebär. Om det är kort eller långsiktigt? Vet man vad det innebär? 

Men innan du tar beslut om framtiden ska du se till att göra Gjelleråsen till norska mästare eller?  

– Det finns inget annat nu än att tävla, och förbereda sig för att gå in i slutspelsbubblan. Vi är där på samma förutsättningar som övriga lag att vinna NM Guld. Matcherna i ett slutspel lever ett helt annat liv än i serien.


TV: AIK-tränaren: ”Det är för få matcher i Allsvenskan”

Magnus ”Binge” Jäderlund: ”Vill vi lufta unga spelare och ge dem förtroende så kan vi inte bara ha 22 omgångar”

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: