#ibsilly-extra
Foto: Erwin Keller, Svensk Innebandy, Jesper Mattsson och Lindås Rasta
Allsvenskan södra

Daniel Calebsson i en långintervju om uppdraget i Lindås

ANNONS

Innebandylegendaren berättar om hur Lindås Rasta ska ta nästa steg och återigen bli en SSL-förening.

Tidigare idag blev det klart att en av Sveriges bästa innebandyspelare genom tiderna återvänder till innebandyn som tränare. Det är den trefaldiga världsmästaren Daniel Calebsson som efter tre års frånvaro från all form av innebandy gör comeback som tränare i Allsvenska topplaget Lindås Rasta IBK. 

– Det har varit väldigt lite innebandy och jag har tagit igen tid med annat efter att jag la klubban på hyllan. Men som många andra har jag fastnat för padel, så där har jag fått min motion. Sedan blev jag pappa för lite drygt ett år sedan, så det har blivit en stor omställning också. Men annars har det blivit många lediga kvällar och helger vilket har varit skönt efter 20 år på elitnivå, säger Calebsson till Innebandymagazinet. 

41-åringen spelade 17 säsonger i SSL med Jönköping och Pixbo Wallenstam, samt tre år som proffs nere i Schweiz. Efter säsongen 2018/19 la Calebsson klubban på hyllan som den femte bästa poänggöraren genom tiderna i högstaligan med 633 poäng på 400 grundseriematcher. Legendaren har inte saknat erbjudanden sedan han la av men det var först nu som ett intressant erbjudande dök upp på riktigt. 

– Att jag valt att återvända till innebandyn just nu hänger helt på upplägget som Lindås presenterade för mig. Jag har fått ett par förfrågningar under åren som gått men när jag pratade med klubbchefen Jonas Ohlander la han fram ett väldigt intressant upplägg där jag får jobba heltid som tränare för herrlaget men även vara sportsligt ansvarig för hela klubben.

Vad var det med upplägget som du tyckte var så intressant då? 

– Vi vill bygga en röd tråd genom hela föreningen och på herrsidan vill vi sportsligt sett bygga upp något för framtiden där vi ska spela i SSL om tre till fem år. Men föreningen vill också jobba mycket med andra viktiga bitar utanför planen som socialt ansvar, jämställdhet, miljö och utveckling av ledare. Det är något som jag också brinner för och det är inte bara att springa efter en innebandyboll som vi ska jobba efter utan vi ska ta ett större helhetsperspektiv.

Du nämnde att du tackat nej till andra tränarjobb innan, är det många som hört av sig under de tre åren du varit borta? 

– Det är inte jättemånga som har hört av sig men det är några stycken. Men jag har varit väldigt tydlig med att jag inte har varit intresserad. Men nu har jag varit borta i tre år och laddat om batterierna, lite välbehövligt, så nu känner jag mig redo.

Calebssons moderklubb är Fagerhult Habo men det var i Jönköping som han slog igenom vid millennieskiftet och där bildade han en av tidiga 00-talets vassaste kedjor med Johan Anderson och Janne Bjerlestam. Efter åtta säsonger i Elitserien med JIK åkte Calebsson ner till Schweiz i tre säsonger och när han återvände till Sverige 2010/11 så blev det spel med Pixbo Wallenstam och där stannade han karriären ut i nio säsonger. 

Du är väldigt stark förknippad med Pixbo i göteborgsområdet. Hur ska det bli att börja jobba i en konkurrerande förening? 

– Jag ser ingen konkurrenssituation mellan föreningarna utan jag ser det mer som en chans till samarbete mellan föreningarna. Men det är klart att det känns konstigt för mig att inte vara i Pixbo. Jag kan den föreningen utan och innan och jag känner alla människor där. Så det är klart att det kommer kännas annorlunda att vara i en annan klubb. Men det är två olika föreningar som har lite annorlunda tänk så det känns samtidigt spännande att få testa på något annat.

Du är ju helt grön som tränare och har inte tränat något lag innan detta. Har du hunnit att gå någon tränarkurs än? 

– Jag är inte riktigt klar med den biten än men jag hoppas att jag hinner bli det tills säsongen börjar. Det ligger i pipen så det är på gång i alla fall.

Hur känns det att ta huvudansvaret direkt i ett allsvenskt topplag som har SSL som slutmål i din debutsäsong som tränare?  

– Jag är väldigt ödmjuk inför uppgiften. Det är klart att det är stor skillnad på att vara spelare och tränare och det är inte alla gamla spelare som lyckas som tränare. Även om jag har lång väg att vandra som tränare så har jag en väldigt lång erfarenhet av sporten och jag vet att man behöver hjälp av många för att lyckas. Klubbchefen Jonas har otroligt lång erfarenhet av ledarskap och av att bygga lag inom fotbollen som jag kommer dra nytta av. Jag har även väldigt mycket innebandykompisar som är tränare som jag kommer prata mycket med och suga åt mig deras kunskaper. Men det är klart att det kommer ta ett tag både för mig och för laget att hitta våra roller.

Så efter 17 år som superstjärna i SSL och 3 år nere i Schweiz så kan du äntligen leva på din sport i Allsvenskan? 

– Det är väl lite skev situation kanske om man ser på det så. Det är klart att man alltid har önskat att man skulle kunna leva på sin innebandy som spelare men nu ser det ut som det gör. Lindås är ju inte unika på något sätt utan det är ju flera klubbar som har lite anställda här och var nu för tiden. Men det är klart att det kommer ett helt annat ansvar nu också när man ska göra detta på heltid. 

Lindås vill växla upp på alla plan och bli en SSL-förening. Med tanke på all din erfarenhet, vad tror du om satsningen?

– Jag tycker att det är helt rätt. Min känsla av klubben utifrån sett när jag var i Pixbo var att det var en stor klubb med många ungdomar och eldsjälar som brinner för klubbmärket. Men när det kom till seniorverksamheten var det mer att man spelat med polarna för att det är kul. Fram tills att det helt plötsligt dök upp ett gäng bra spelare och de gick upp till SSL. De var inte redo för det då och jag vet inte om det var bra för klubben ens en gång. 

– Men nu har klubben som sagt var målet att gå upp till SSL om tre till fem år och det tror jag är möjligt men det kommer krävas väldigt hårt jobb och mycket som måste ändras både i omklädningsrummet, på planen, inställningsmässigt och proffsighetsmässigt. Men vi ska göra allt för att vara redo för SSL när det är dags.

Det har varit några lag från Göteborgsområdet som gjort ett par tappra försök att utmana Pixbo. Robertshöjd, Älvstranden och Lindås men alla har misslyckats ganska rejält. Är Göteborg stort nog för två SSL-lag på herrsidan? 

– Det måste det ju vara. Det räcker väl att titta på Jönköping där det finns tre lag väldigt nära inpå om man räknar in Mullsjö och Fagerhult. Klarar de småbyarna det så måste väl självklart Göteborg göra det också.

När Lindås var uppe senast fick de en hel del svarta rubriker med att de var oseriösa och överviktiga och att det inte var bra för sporten att ”sådana” lag spelade i högstaligan. Hur ska ni ändra på den bilden nästa gång ni går upp? 

– Det är inget som sker över en natt utan det får man göra steg för steg. Det går inte att ta in 20 man och samtidigt skicka iväg 20 spelare. Det kommer ta tid och de spelarna som är med i början kanske inte kan vara med på hela vägen men de kan vara med ett tag. Det gäller att alla är med från dag 1 att det kommer ske en förändring och att det kommer krävas en annan fysik och ett annat sätt att träna. I ärlighetens namn såg det inte så bra ut när de var uppe senast och målsättningen är att det ska se helt annorlunda ut när vi går upp nästa gång.

Vad kommer symbolisera Lindås 2.0? 

– Det är lite tidigt att säga det redan nu för mig men det ska bli intensivare och det kommer att krävas mer löpmeter för varje spelare och ett väldigt hårt jobb. Men det är lika viktigt att få spelarna att må bra för spelare som mår bra presterar bra och det är något som klubben tycker är väldigt viktigt. Sedan är en målbild att vi ska få upp spelare från egna led så att vi inte behöver leva på spelare utifrån.

Som du var inne på kan man inte driva ett lag själv utan det kommer krävas en stor stab runt laget och en stor organisation runt laget. Men vad ska du bidra med mest i detta pussel? 

– En av de saker som jag kommer bidra med mest och trycka hårdast på är att man behöver vara mer innebandyspelare än de tre fyra passen i veckan som man tränar. Man måste bete sig som en elitidrottare fullt ut med att äta och sova rätt för att kunna prestera max. Sedan har jag lång erfarenhet så jag kan bidra mycket med det mentala och speltaktiska bitar.

Hur lång tid tar kommer det att ta för dig och din stab att få upp Lindås till SSL igen då? 

– Det vågar jag inte svara på för det kommer nog ta minst ett halvår innan jag hittar min roll som tränare och innan laget och jag lär känna varandra fullt ut. Och det kommer ta lite tid innan jag ser vad laget behöver för att utvecklas. Men klubben har ju sagt att vi ska spela i SSL om tre till fem år så jag får väl svara det då.   

Annons

Highlights: Malmö-Lindås Rasta 1-11

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: