ibf falun
Melker Hemmingberg och August Bergkvist.
Foto: Svensk Innebandy och Martin Flousek, IFF
Superligan

Så resonerar Falun om sina juniorer

ANNONS

Kommer någon talang få plats i det stjärnspäckade lagbygget nästa säsong?

Falun har en av de svåraste – om inte allra svåraste – trupperna att slå sig in i.  I dagsläget har man sju forwards, tre centrar och sex backar på kontrakt över nästa säsong, och bland dem är landslagsmeriter mer regel än undantag.

Underifrån knackar flera spännande talanger på den dörr som skulle kunna leda till en ordinarie plats i Faluns uppställning. Spelare som August Bergqvist och Melker Hemmingberg har redan testat på spel i Superligan med Falun, och i klubbens utvecklingslag i division 1 – som snart ska kvala till Allsvenskan – så finner vi också spelare som Lukas Bemström, Calle Inglander, Viktor Hultquist, Laban Blomkvist, Leo Sagmander Kjell, Kim Varga…listan kan göras lång.

Frågan är då: Kommer någon av dessa kunna ta en plats i Faluns stjärnspäckade trupp nästa säsong? Vi skickar över frågeställningen till Rickard Hedlund, sportchef för Faluns herrar, och han svarar så här:

– Ja, absolut! Det är därför vi har en 15-mannatrupp, för att vi ska ge utrymme för en vikariepool som är nära A-laget. Vi kommer intensifiera det samarbetet. 03-generationen är ju fin, dem kommer självklart ta ett kliv närmre nästa år. De kommer vara med och köra under sommaren, på försäsongen med träningsmatcher, och komma ett kliv närmre. VI har bra koll på dem.

Finns det någon som kan gå in på två eller tre femmor redan nästa säsong, eller är det för tidigt för nuvarande generation?

– Det är absolut inte för tidigt. Men tror, det gör vi i kyrkan. På våran nivå så handlar det om prestation och konkurrens: Presterar du bättre än någon i 15-mannatruppen så brukar det ramla rätt ganska snart, att man får sin plats. Vi kollar inte på personnummer, snarare prestationsnummer. 

– Det är klart att det är tufft men det är bara bra. Det märks vilka som har det i sig och som vill tävla. Viker man sig för lite konkurrensen så är det väl så. Vi behöver ha hårda pojkar (skratt)!

Tycker du att unga spelare generellt har för dåligt tålamod?

– Nja. Det finns något vackert i det med, att man vill. Sedan behöver man vara realistisk, zooma ut och se ner på hela karriärstegen. Där man kan ibland se lite yngre spelare som har bråttom. Men det är ingenting som jag tycker är störande.

Det finns framförallt två spelare i Faluns utvecklingslag som börjat skaffa sig meriter i tidig ålder: August Bergkvist och Melker Hemmingberg, födda 2003. Båda fanns med i U19-VM förra året samt i den senaste truppen. Duon har fått känna på spel i SSL, och Melker Hemmingberg gjorde dessutom åtta allsvenska matcher med Strängnäs förra året på dubbellicens. Hemmingberg har också placerats i Jönköping till nästa säsong.

Vad har ni för plan för de som börjar bli för bra för Division 1, men som kanske inte är helt redo för att bli ordinarie i erat SSL-lag? Kan de lånas ut till allsvenska lag, exempelvis? 

– Vi leder ju division 1 så vi spelar kanske i Allsvenskan nästa säsong. Det ser jag inte som något problem. Har vi någon som behöver utmanas på en annan nivå så hittar vi en lösning för det. Det har vi gjort hittills: Vi har haft spelare från vårat utvecklingslag på dubbellicens både i år och ifjol.

Erat utvecklingslag är i skrivande stund delade serieledare med Skälby i Herr1an Mellersta. Kommer ni tacka ja till en eventuell plats i Allsvenskan om ni går upp?

– Självklart!

Hur ser du på deras chanser i år?

– Jag ser i stort sett alla deras matcher och jag tror de har goda chanser i ett kval. De är superhäftiga att kolla på, de är ju våran framtid! Jag tror att de kan gå upp, gör de inte det så kan de göra ett försök nästa år också. 

Ett litet sidospår i det hela är att det finns en stortalang i Skälby, laget som slåss med Falun Ungdom om seriesegern: Jonathan Berglund. Han är född 2005 och har gjort hela 42 poäng på 19 matcher. Han har tidigare funnits på Faluns radar – och finns så även nu.

– Han är en helt klart spännande spelare som jag har koll på, säger Hedlund. 

Har ni haft dialog med Berglund?

– Det kan man väl säga. Vi har många spelare från Skälby och vi har koll på honom, och väldigt många mer spelare. Han ser riktigt fin ut. 

Faluns spelare med kontrakt över nästa säsong

Forwards

Alexander Galante Carlström

Emil Ruud

Omar Aldeeb

Malte Lundmark

Rasmus Enström

Victor Wettergren

Emil Lundmark

Rasmus Enström

Centrar

Casper Backby

Linus Holmgren

Johan Samuelsson

Backar

Emil Johansson

Emil Kalentun

Magnus Jansson

Simon Berg

Patrik Burman

Emil Nilsen

Målvakt

Emil Lilja

Annons

Highlights: Falun-Djurgården 27-3

 

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: