Gabriel Kohonen, i tröja nummer 79
Foto: Tomas Brandt Wangel
Division 1 Norra

Gabriel Kohonen har valt Sverige: "Inget enkelt val"

ANNONS

RIG Umeås supertalang om sin utveckling, kommande klubbval och vilket landslag han vill representera.

Forwarden Gabriel Kohonen, född 2004, ses som en av Sveriges absolut största talanger inom sin åldersklass. Moderklubben är Storvreta och han har även hunnit representera Sirius. Sedan två år tillbaka finner vi honom i Umeå, där han representerar RIG – ett lag som har goda chanser till att nå Allsvenskan till kommande säsong. Man går en hård kamp med Sundsvall om seriesegern och en spännande vår väntar.

RIG Umeå spelade senast i Allsvenskan 2019/20. Då slutade man klart sist i tabellen. Det är däremot inget som avskräcker Kohonen, som inte hade haft något emot att testa på spel i landets näst högsta serie kommande säsong

– Det är klart att det hade varit extremt roligt att få prova på Allsvenskan men jag känner samtidigt ingen stress, säger Kohonen till Innebandymagazinet.

Hur vill du beskriva din egna utveckling sedan du kom till Umeå?

– Det är så bra träningsmöjligheter här så de flestas utveckling går ju bara uppåt. Jag känner att jag utvecklas mer och mer för varje dag här uppe.

Hur har hela biten varit med att flytta till en ny stad?

– Det har varit roligt! Man har fått nya vänner och lärt sig bo själv. 

Kohonen beskriver sig som en allroundforward som gillar att skjuta lite mer än att passa. Under sina två år i Herr1an har det blivit 19 mål och 22 assist på 22 matcher.

Det är först efter nästa säsong som han kommer välja nytt lag, för det här då han tar studenten. Kohonen berättar att fokus ligger på att göra klart sina år i RIG Innan han börjar spekulera om framtida klubbval.

Den stora kopplingen finns ju till Storvreta – inte bara för att det är Kohonens moderklubb. Pappa Mika är stor legendar i Storvreta och är numera assisterande tränare för A-laget.

– Storvreta är ett jättebra lag och en storklubb. Jag tror många vet om att jag har en koppling dit, det är ju ändå min moderklubb. Jag känner de flesta i den klubben och de stöttar mig men vi har inte diskuterat någon framtid än. Jag vill fokusera på att gå klart här, sedan kan vi diskutera framtid, säger Gabriel Kohonen och fortsätter:

– Självklart hade det varit extremt stort att få dra på mig den röda tröjan igen.

Att följa i ens förälders fotspår inom idrotten kommer alltid innebära jämförelser. En idrottare som därför ville gå en annan väg var NHL-spelaren Lias Andersson, vars pappa Niklas var en av Frölundas största spelare genom tiderna. Lias valde inledningsvis bort Frölunda för HV71 – trots den givna kopplingen. Detta för att gå sin egna väg. När han intervjuades av Hockeysverige 2016 sa han bland annat följande:

”I HV71 slipper jag att bli jämförd med pappa och får gå min egen väg i hockeyn. Det är mest därför jag inte spelar i Frölunda faktiskt./../ Jag gick också till HV71 för att slippa det tjatet om att jag var Niklas grabb, att jag får spela bara för att jag är Niklas son och sådana grejer.”

Frågan är då - kommer Gabriel resonera på samma sätt, fast med Storvreta?

– Jag förstår frågan. Oavsett vart man går så snackas det alltid extremt mycket. Om en klubb vill ha mig så vill de ha mig för den jag är, inte för mitt namn. Jag tänker inte jättemycket på det. 

Det som däremot står klart är att Gabriel kommer spela i ett annat landslag än vad pappa Mika gjorde. Han hade möjlighet att välja Finlands landslag men har istället beslutat sig för att försöka slå sig in i det svenska U19-landslaget först och främst. Kohonen var också en av 77 spelare som blev kallade till ett digitalt landslagsläger nyligen.

– Det var absolut inget enkelt val (att välja Sverige). Men det blev så till slut

Till sist – vad har du för kortsiktiga och långsiktiga mål med din karriär?

– På kort sikt så ska jag försöka ta guld och sedan gå upp i Allsvenskan till våren. Sen vill jag försöka slå mig in i ett SSL-lag på tre femmor. Det är alltid en ära att dra på sig landslagströjan och det är ett längre mål. Att vinna SM-guld hade också varit extremt mäktigt!

Annons

TV: ”Division 1 måste bantas ner, det är två skikt i varenda serie”

Paneldiskussion om seriestrukturen med Magnus Fredriksson, Urban Karlsson och Ulf Andersson.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: