Foto: Roland Osbeck
Allsvenskan (Dam)

Förutsättningarna inför slutspurten i Norra/Östra Allsvenskan

ANNONS

En genomgång om vad som gäller inför de tre sista omgångarna i Damallsvenskan.

I helgen spelas den tredje sista omgången i Damallsvenskan runt om i landet och det börjar dra ihop sig till kvalspel och degraderingar. Få full koll på Norra och Östra serien och vilka lag som har något att spela för eller för den delen inte har något att spela för under slutspurten. Samt hur och när kvalet till SSL spelas. 

Allsvenskan Norra

Lagen som kvalar till SSL

RIG Umeå får inte spela i SSL och därför får man heller inte kvala. Eftersom RIG ligger på en kvalplats nu så räknas inte RIG utan det är laget som kommer närmast efter som får kvala istället. IBK Dalen har säkrat den första kvalplatsen så de är klara etta. Matematiskt är inte den andra kvalplatsen klar än men det ska till ett rejält blixtnedslag om Örnsköldsvik ska missa den. Om Sundsvall tar maximala nio poäng samtidigt som Ö-vik inte tar någon mer poäng på sina fyra matcher finns chansen. Då hamnar båda på samma poäng men då måste även Sundsvall ta in 31 mål. Så det är är nog helt säkert att förklara även Örnsköldsvik som kvalklara.  

Lagen som stannar kvar

IBK Dalen, RIG Umeå och Örnsköldsvik kommer att spela kvar i Allsvenskan om inte någon av dem kvalar sig upp så klart. Men resterande fyra lag får leva i ovisshet ett tag till även om precis allt talar för att Sundsvall och IBF Dalen klarar sig kvar.   

Laget som får kvala sig kvar

Eftersom norra serien är geografiskt lås och innehåller färre lag än de tre andra serierna denna säsong är det inget lag som behöver kvala sig kvar. 

Lagen som åker ut

Det är bara ett lag som åker ut denna sjumannaserie och det står mellan två lag. IBK Luleå och Umeå Västra har båda nio poäng men Luleå har 29 mer gjorda mål. Vem som åker ur kan mycket väl avgöras om några timmar då de båda möter varandra. 

 

Helgens matcher

2022-02-26 13:00IBK Luleå - Umeå Västra IF
2022-02-27 12:00IBF Dalen - RIG Umeå IBF
2022-02-27 15:00IBK Dalen - Örnsköldsvik IBK

 

 

Allsvenskan Östra

Lagen som kvalar till SSL

Precis som i Norra serien är det klart vilka två lag som kommer att kvala till SSL härifrån. Det är suveränerna Telge som bara förlorat tre poäng på hela säsongen och Åkersberga som är det enda laget som slagit Telge. Vem som kommer ta den första kvalplatsen och få lättare motstånd och en hemmaplansfördel är dock inte klart än. Telge leder med fyra poäng och har svårare motstånd kvar. Men det återstår bara nio poäng att spela om.   

Lagen som stannar kvar

Förutom Telge och Åkersberga, om nu ingen av dem lyckas kvala sig upp till SSL, så är även Älvsjö, Storvreta och Tyresö Trollbäcken klara för fortsatt spela i Allsvenskan nästa säsong.  

Laget som får kvala sig kvar

Sjundeplacerade laget får kvala sig kvar och där ser det ut att bli Huddinge som placerar sig. De värvade in Emelie Lindström, utsedd till världens bästa spelare flera gånger, sent på säsongen och har klättrat i tabellen sedan dess. Huddinge har sju poäng upp till Alunda när det återstår tre omgångar så det ska mycket till om Alunda inte ska klara sig kvar. Bakom är det desto tätare för där jagar Bele Barkarby som ligger fyra poäng efter med en match mindre spelad. Så allt talar för att det blir Huddinge och Bele som slåss om vem som får kvala sig kvar och vilka som åker ur. 

Lagen som åker ut 

Hammarby är definitivt klara för nedflyttning och om inget mirakel sker så kommer även Mora och Sirius få lämna. De ligger sex poäng bakom Huddinge med bara två matcher kvar att spela. Så lyckas något av lagen att gå fullt samtidigt som Huddinge tar noll poäng på sina tre sista matcher så finns chansen. Men Mora måste plocka in 12 mål i så fall också och Sirius måste plocka in 36. Borlänge har också sex poäng upp till Huddinge men tillskillnad från Mora och Sirius har Borlänge fyra matcher på sig att plocka in de poängen och Borlänge har även en match mindre spelad än Huddinge. Tyvärr för Borlänges del har man rätt svårt spelschema kvar men man tog fyra poäng i första mötet på lagen man har kvar att möta. Så chansen finns men den är inte jättestor.     

Helgens matcher

2022-02-06 14:45IK Sirius IBK - KAIS Mora UIF5-2
2022-02-26 13:00Hammarby IF IBF - Tyresö Trollbäcken IBK 
2022-02-26 13:00Bele Barkarby IF IBF - Huddinge IBS 
2022-02-27 14:00Telge SIBK - Älvsjö AIK IBF 
2022-02-27 14:00IBF Borlänge - Åkersberga IBF 
2022-02-27 14:00Storvreta IBK - Alunda IBF 

SSL-kvalet

Kvalet till SSL drar igång den 19-20 mars och det är bäst av tre som gäller. Ettan i Norra serien möter tvåan i Östra serien och tvåan i Norra serien möter ettan i Östra. Segrarna i de båda matchserierna möter varandra i play off 2 där segraren efter bäst av tre matcher spelar i SSL.

Så här ser kvalet ut i dagsläget med befintliga tabellplaceringar. Fetmarkerade lag har säkrat sin plats.

IBK Dalen-Åkersberga

Örnsköldsvik-Telge

Annons

TV: Mira Markströms nya klassaktioner

Jönköpings 16-åriga supertalang fortsätter göra succé i SSL.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: