tonåringarnas poängliga
Emil Wiklund och Emil Jacobsson.
Foto: Tomas Brandt Wangel och Andreas Joakimsson
Superligan

Topp 10: Vassaste tonåringarna i Superligans poängliga

ANNONS

Här är tonåringarna som gjort flest poäng i årets SSL Herr.

Spelarna som är med på listan är som mest 19 år gamla. Spelare som är födda 2002 och som inledde året som tonåringar, men som redan hunnit fyllt 20 under 2022, är således inte med på listan.

1. Emil Wiklund, Dalen (född 2002) 

21 poäng (14+7) på 20 matcher

Fick ett minigenombrott redan förra säsongen men börjar nu blomma ut på allvar. Har många offensiva färdigheter i sin verktygslåda vilket också avspeglat sig på statistiken. Paras ofta ihop med Ketil Kronberg i Dalens formationer vilket gör att de tillsammans utgör en häftig duo där det skiljer 22 år mellan de båda.

2. Simon Hult, Jönköping (2003)

19 poäng (13+6) på 22 matcher

Redan inför säsongen började det viskas om att Simon Hult skulle bli nästa produkt från Jönköpings talangfabrik att göra sig ett namn i högstaligan. Hult är välskolad med många styrkor och han kan spela både forward och center. Har på senare tid främst spelat ihop med Filip Björk och Joel Wadsten.

3. Emil Jacobsson, Jönköping (2002)

19 poäng (7+12) på 22 matcher

Likt lagkamraten Hult så var Emil Jacobsson en spelare som fick fina vitsord redan innan säsongen startade. Centern gjorde det bra i de 13 matcher han deltog i förra säsongen och fick som belöning ett permanent kontrakt med SSL-laget. Har visat fin kemi ihop med Dennis Svensson och kommer bli en stöttepelare i Jönköpings lagbygge många år framöver, om han väljer att stanna kvar.

4. Oscar Johansson, Helsingborg (2002)

15 poäng (6+9) på 22 matcher

Har stått för riktigt fina siffror under sin debutsäsong i SSL då han spelar back. Som poängkolumnen avslöjar så är det här en högerback med fina offensiva kvalitéer. Har fått mycket förtroende under säsongen där han startat flertalet matcher i förstaformationen. 

5. Alexander Dahlberg, Djurgården (2002)

14 poäng (9+5) på 18 matcher

Inför säsongen var det mycket snack om Djurgårdens veteraner, och även om de levererat så har även de yngre förmågorna visat framfötterna hos ”Järnkaminerna”. Har på kort tid blivit en nyckelspelare då många stjärnor varit borta med skador. Dahlberg fick även debutera i senior-VM med Estland förra året och slutade då tia i den totala poängligan.

6. Hannes Nyström, Jönköping (2003)

14 poäng (8+6) på 20 matcher

Utvecklingen går i rask takt för den här supertalangen som nyligen förlängde kontraktet. Kan explodera fullständigt nästa säsong!

7. Emil Eriksson, Sirius (2003)

7 poäng (5+2) på 20 matcher

Tog för sig i EFT med U19-landslaget i slutet av förra året. Har främst spelat i tredjekedjan sista tiden men har potential att få en större roll framöver.

8. Alfred Sandström, Mullsjö (2002)

7 poäng (3+4) på 20 matcher

Den förre RIG:aren har fått bra med förtroende i en tunn Mullsjö-trupp. En spelare som är underhållande att titta på!

9. Theodor Svensson, Djurgården (2004)

6 poäng (4+2) på 16 matcher

Den 04:a som gjort mest poäng i SSL den här säsongen. Behärskar flera positioner. Son till legendaren Conny Svensson, som också är assisterande tränare i Djurgården.

10. Oskar Enquist, Storvreta (2002)

6 poäng (2+4) på 19 matcher

Har ingen större roll i Storvreta en har trots det stått för några poäng. Kan få mer ansvar nästa säsong om generationsväxlingen fortsätter.


Highlights: Hagunda-Dalen 11-7

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: