Ge oss alla sponsorsiffror, innebandy-Sverige!
Är ett steg framåt för svensk innebandy att bli mer transparant i kommunikationen kring omsättning och sponsorintäkter för våra elitklubbar?
Idag är det oerhört svårt att överblicka vad som krävs för att etablera sig på SSL-nivå, allsvensk nivå eller division I-nivå. I alla fall när det kommer till ekonomin som har en betydande del i hur lyckad en elitsatsning kan bli långsiktigt.
Tittar vi på vilka lag som utmanar om SM-guldet på exempelvis herrsidan är det klubbarna med störst omsättning, flest sponsorpengar och mest publik som lyckas bäst även sportsligt. Storvreta och Falun har varit ledande under många år i frågan om att dra in pengar på sina hemmamatcher, egna arrangemang och avtal med sponsorer. Warberg var även i denna trio innan de åkte ur herrarnas SSL första gången för några år sedan.
Jag tänker även att vi har med Helsingborg och Växjö en bit bakom denna duo tillsammans med Mullsjö och Dalen samt Linköping. Klubbar som är stora föredömen för svensk och internationell innebandy.
Kalmarsund som är en relativt ny SSL-klubb har gjort en otrolig ekonomisk resa. Omsättningen är hög och varje år ökar de sponsorintäkterna med en eller flera miljoner. Frågan är vilken innebandyklubb i Sverige som når 10 miljoner i sponsorintäkter först. Blir det Storvreta eller Falun? Jag gissar på att det kan bli Kalmarsund om deras utveckling fortsätter. Förra året tror jag de nådde sju miljoner kronor i rena pengar i inkomster. Inte konstigt att de siktar högt med sitt herr- och damlag.
Samma sak är det med de storslagna planerna för Superligans egen organisation FSSL. När de tog över ansvaret helt själva (2020) för alla SSL-rättigheter lovade de guld och gröna skogar. Man lovade fler partners och mer pengar till de 14 herrlag och 14 damlag i SSL. Sedan uppbrottet med Svenska Innebandyförbundet har FSSL redovisat noll kronor i intäkter och noll nya partners. Det som de hittills har att visa upp är en årlig kostnad för en halvtidstjänst för VD:n på 480 000 kronor samt styrelsearvode på nästan samma summa, bara där någonstans mellan 900 000 – 1 000 000 kronor totalt plus de andra kostnaderna som tillhör en organisation.
Min gissning är att FSSL kommer presentera något avtal under våren, för det behövs verkligen då organisationen haft tufft att leverera intäkter till elitklubbarna.
Hur ser det ut bland de andra idrotterna?
Bäst i idrotts-Sverige på intäktssidan är såklart Malmö FF (fotboll) som 2021 hade 251 miljoner i intäkter där 27 miljoner kom från UEFA. När det handlade om sponsorintäkter var Malmö FF också bäst med sina 54,6 miljoner kronor följt av Hammarby IF (fotboll) 35,4 miljoner, Rögle BK (ishockey) 32,3 miljoner, Frölunda HC (ishockey) 30,3 miljoner, HV71 (ishockey) 29,7 miljoner. Bästa damklubben var FC Rosengård (fotboll) med 10 miljoner.
Jag gissar att utanför SSL på herrsidan är det Endre IF i damernas SSL som är mest framgångsrika med sponsorintäkter och total omsättning samt Visby IBK i herrallsvenskan.
Många drömmer om att svensk innebandy ska ta nästa steg. Vi kan prata hur mycket träningsupplägg som helst men det är av mindre betydelse om klubbarna inte kan fokusera på sina intäkter i större utsträckning. Att göra exempelvis klubbarnas sponsorintäkter mer officiella tänker jag skapar tävlingslust och inspiration för hela innebandyrörelsen tillsammans med en förståelse för vad som krävs att spela i SSL och vinna SM-guld.
Att det krävs mycket mer än enbart ett bra lag på pappret utan en fungerande organisation med ekonomiska resurser tillsammans med ett näringsliv som är närvarande. Jag tänker även att det är nödvändigt att prata om detta i egentligen alla förbundsserier som allsvenskan och division I.
Detta är en avgörande fråga för framtiden. Hur tänker ni?
Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?
Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.
Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN
Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun
Antal mål: 52
Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.
Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.
Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)