herr1an
Hovslätt stormar mot allsvenskt kval.
Foto: Marcus Vilson, www.mvimage.se/Innebandy
Herrettan

Tokoffensiva Hovslätt jagar historisk allsvensk plats

ANNONS

Har gjort flest mål i serien och slagit sitt egna klubbrekord – nu ska man trumfa säsongen med historisk uppflyttning till Allsvenskan.

Den som hängt med i Innebandymagazinets bevakning av herrarnas division 1, där vi slagit ihop de bästa lagen till en serie kallad Super1an, har nog noterat hur ofta Hovslätt, serieledarna i Östra Götaland-serien, ofta nämns i de texterna. Inte undra på det, när man har ett målsnitt på strax över tio (!) per match.

Hittills har det blivit 164 mål på 16 matcher, vilket redan nu är nytt klubbrekord för Hovslätt i Herr1an. Det tidigare låg på 158, en siffra man slog efter att ha besegrat Växjös U-lag med 16-5 i senaste omgången. 

– Det känns skitkul! Grabbarna har varit otroligt duktiga i det. Det är bara att lyfta på hatten för dem! De har gjort en skitbra jobb i att lösa det, säger Hovslätts tränare Max Gustafsson till Innebandymagazinet.

Det är egentligen bara Sundsvall från Norrlandsserien som utmanar Hovslätt om vilket lag som är seriens målgladaste då man har ett målsnitt på 9,75. De övriga topplagen ligger runt 8-9 mål per match. 

Rekordet för flest mål på en säsong i herrarnas tredjedivision är 247, en siffra som Granlo uppnådde 2006/2007. För att slå det rekordet krävs det att Hovslätt gör 83 mål på de kvarvarande sex omgångarna – det vill säga cirka 14 mål per match. En tuff uppgift, men då ska man också ha med sig att Hovslätt snittat 15 mål i de fem senaste matcherna

– Det är kul att titta på statistiken men det är inget vi strävar mot. Vårat fokus är att vinna matcher hela tiden och göra vårat yttersta i varje match, säger Max Gustafsson.

Max Gustafsson Foto: Foto: Marcus Vilson, www.mvimage.se/Innebandy

Han tog över laget inför den här säsongen efter att ha lätt föreningens damlag. Med sina 23 år så ses han också som ett av Sveriges allra främsta tränarlöften. 

Som en del av den nya tränargenerationen så lägger han stor vikt på videoanalyser, som han anser är en av förklaringarna till succén. 

– Vi träffas två gånger i veckan för teorigenomgångar med videoanalyser. Då kan det vara fokus på att scouta nästa motstånd, och där vill jag fortsätta ha ett analystänk in i det – det ska vara saker som vi ska göra som gör oss själva bättre. Sen har vi analyser där vi pratar om att utveckla saker och då läggs det mycket fokus på vårat anfallsspel. 

– Ibland kör vi klipp som spelarna diskuterar i smågrupper tillsammans. Den variationen i analysen är viktigt! Jag skickar också ut enskilda klipp till spelare som vill ha det. Vi har vissa spelare som gärna vill ha extra feedback och då får de lite mer klipp av mig. 

Vilka andra faktorer ligger bakom årets fina framgångar?

– Först och främst så handlar det om att vi har bra spelare. Vi i ledarstaben har tillsammans med gruppen fått ihop ett bra system i hur vi ska spela anfallsspel. Det har uppenbart fallit väldigt väl ut, både hur vi vill spela och vilken identitet vi vill ha. Där har vi fått bra stäm. Vi har jobbat väldigt mycket med analyser och reflekterat i gruppen över vårat anfallsspel. Vi pratar mycket om det och tränar mycket. Då tar vi kliv hela tiden.

När tränarna och andra initierade personer runt Herr1an var med och röstade fram de bästa spelarna under seriens första halva så stod det klart att Hovslätt hade bästa målvakten, backen och centern i form av Philip Axelsson, Andreas Jonsson och Wille Knuthas. 

Då kan man också addera rutinerade Andreas Nordh i sammanhanget då han ligger fyra i poängligan. Det finns med andra ord en hel del spelare att lyfta fram från årets säsong – vilket gör det tufft för Gustafsson att plocka ut några enskilda 

– Jag har svårt att svara på det eftersom det är så många som tagit kliv och blivit så mycket bättre under säsongen. Det är många spelare som är oerhört lyhörda och som fokuserar på sina detaljer i sitt spel. De förstår vikten av taktik och detaljer, samtidigt som man verkligen krigar för gruppen och klubbmärket. Det är svårt att säga en spelare, det hade varit lättare om du bad mig välja ut 15-17 stycken…

Tittar man på Hovslätts trupp så ser man också att föreningen valt att satsa på egna produkter: Inte mindre än 15 av lagets spelare den här säsongen har spelat juniorinnebandy i klubben, och i A-truppen hittar vi också flera spelare som är från närområdet.

– Det är ett bygge som har pågått i många år i Hovslätt, att ta vara på unga spelare. Det är framförallt dem som har tagit kliv. De spelare som har varit i SSL har tagit kliv i den här divisionen med, men det framförallt de yngre förmågorna som kommer upp som tagit enorma kliv. De som varit i den här serien en längre tid har också gjort det, och blivit mer solida i sitt spel. 

Finns det andra spelare från närområdet som ni vill hämta hem, som spelar högre upp i seriesystemet?

– Det finns många som har lagt ner. Vi har Adam Fransson som varit med i landslaget och Mullsjö. Viktor Wibring var också i Mullsjö. De har lagg ner och gjort lite comebacker i Hovslätt tidigare. Nu hjälper de till med kommentering och kring matcher vilket vi är väldigt tacksamma för. De ger verkligen sitt till klubben. Sen har vi Leo Olsson i Mullsjö som hade sin raketfart i Hovslätt. Han trivs jättebra i Mullsjö så det är ingen vi försöker ta hem. Men det är klart, när han är äldre och känner att det är dags att komma hem igen efter sin resa i Mullsjö, så är vi öppna för det så klart. 

– Det är samma sak med Andreas Lindholm i Mullsjö och Ola Hyltén i Linköping som båda har Hovslätt-bakgrund. Men de är inga som vi aktivt vill dra iväg från SSL. Samtidigt är vi jötteöppna att välkomna dem hem igen. Är de sugna på att ge tillbaka till oss någon gång i framtiden tänker vi ju så klart inte tacka nej. 

Hovslätt är i teorin redan klara för kvalspelet. Man har varit lite av ett notoriskt topplag de senaste säsongerna men ännu inte fått ta steget upp till Allsvenskan.

– Vi jobbar aktivt mot ett kvalspel hela tiden. Nu har vi någon poäng att ta innan vi är klara för ett kval. Vi jobbar superaktivt för att vara så redo som möjligt i ett kval. Det hade varit dumt av mig att säga att vi inte går för att vinna fyra matcher i ett kval – självklart gör vi det. Sen måste man också ha respekt för att ett kval är ett kval. Det kan ske allt möjligt där. 

Vilka ser du som era främsta konkurrenter i kvalet?

– Just nu tycker jag att alla topp fyra-lagen är väldigt bra. Kalmarsund har ju värvat in lite spelare nu för att stärka laget i ett kval. Ledberg har är bra med bra spelare, och det är CL också. Det är tre lag vi har haft svårt för och det kommer verkligen vara superjämt. Sen är det oklart om CL eller Berg tar den sista kvalplatsen, för Berg ser också bra ut. 

Kan det rent av bli så att ni väljer tvåan Kalmarsund eller trean Ledberg, om de skulle vara tillgängliga?

– Jag har inte mer repsekt för något av lagen, det är samma för alla. För mig är det verkligen skitsamma om vi åker ut kval ett eller två, jag vill vinna båda.

Ni har ju ändå besegrat både Kalmarsund och Ledberg – det måste kännas tryggt?

– Ja, det var bra matcher. Mot Ledberg hemma slarvar vi lite men vi fick med oss två poäng i alla fall. Det var starkt. 

Annons

TV: AIK-tränaren: ”Det är för få matcher i Allsvenskan”

Magnus ”Binge” Jäderlund: ”Vill vi lufta unga spelare och ge dem förtroende så kan vi inte bara ha 22 omgångar”

Matchrapporter: Hovslätt klar seriesegrare efter seger Hovslätt avgjorde tät match mot Höllviken i tredje perioden Hovslätt besegrade Nilsby och toppar nu tabellen Warberg upp i serieledning efter seger i toppmötet med Hovslätt Seger för Hovslätt i toppmötet med FBC Lerum

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: