Innebandyns historia

Året var 1972

Magnus Fredrikssons artikelserie om innebandyns historia fortsätter och nu har vi kommit fram till år 1972.

1972 fanns det innebandysamfund och organisationer runt om i landet som spelade innebandy. På västkusten fanns bland annat Mölnlycke FK och i Skåne Lugi IBK. Världens första innebandymärke Unihoc grundades och när 1972 summerades hade Carl-Åke Ahlqvist sålt klubbor och bollar till 500 skolor och 75 fritidsgårdar.

Cosom-klubban från USA fick under den är tiden ett skamfilat rykte. Anledningen var den pågående oljekrisen i världen. Detta fick till följd att de innebandyklubbor som importerades från USA till Göteborg och sedan ut i Sverige inte höll måttet.

– Vi beställde 25 000 klubbor och 24 999 gick av direkt. Klubborna var helt värdelösa helt enkelt, berättade Carl-Åke Ahlqvist i boken Innebandyns Magiska Resa. 

1972 var året då innebandyn spelades var som helst där det fanns ett utrymme för några klubbor och bollar. Jan Wadebro, föreståndare på Bergsjögården på Universumsgatan i Göteborg var lyrisk över det nya ”spelet” som ungdomarna alltid ville spel. I ett brev till Carl-Åke och Unihoc daterat 23 augusti 1972 konstaterade han att ”de visserligen inte hade någon idrottshall men att de hade en liten större lokal med trägolv som fungerade utmärkt för att spela innebandy. Han förklarade även i brevet att det dykt upp nya ungdomar till fritidsgården som enbart kom dit för att spela innebandy. 

När Werner Järn AB (som var en järnhandel) som hade 18 anställda och omsatte sex miljoner kronor och fungerat mellan 1968 och 1972 som en innebandyimportör av utrustning var på väg att gå samman med ett annat bolag behövde Carl-Åke Ahlqvist sidoprojekt i pappas företag stå på egna ben. Därför bildade han CA Ahlqvist Agentur AB som med åren blev känd som Unihoc.  

 

Ungdomskorpen växte lavinartat under tidigt 1970-tal och mycket var tack vare innebandyn. 1972 arrangerades det flera turneringar, i Stockholm, Västerås, Malmö och Göteborg bland annat. 

Spelreglerna reglerades oftast hur spellokalen såg ut, var det en plan med 40x20 så spelades den på den ytan men var det mindre plan som 15x25 så fungerade det också. Även storleken på målburar varierade från plats till plats under den här tiden.

I augusti 1972 träffade Carl-Åke Ahlqvist och Svenska Bandyförbundets Curt Einarsson på Bosön i Stockholm för att ”hitta vägar som gynnar dem båda”. Entreprenören Carl-Åke Ahlqvist från Göteborg ville sälja utrustning och Bandyförbundet såg en växande marknad när ungdomarna spelade innebandy överallt i skolorna och på fritiden. Mötet som var det första officiella mellan innebandy och bandyn slutade med att de kom överens om ”ömsesidiga” marknadsåtgärder. CA Bandyförbundet fick ta del av Ahlqvist Agentur AB kundregister på skolor och fritidsgårdar distrikt för distrikt medan bandyn delade med sig av sina kontakter till sina föreningar. Bandyförbundet såg innebandyn redan här som ett bra komplement till sin egen verksamhet.

Lockerroom AB från Lidingö började 1972 att importera den spanska lekbandyklubban Vecar. Den fanns i sortimentet under flera år men företaget lyckades istället bättre med streethockeybladet Mylec vars plastblad fästes på en avsågad hockeyklubba. Den första svenska helplastklubban skapade plastfabriken Habo Plast ungefär samtidigt som fick namnet Jolly. 

Det var främst Frisksportarklubbarna och Svenska Korpen som bedrev organiserad innebandy 1972. Klubbar som Mölnlycke FK, Sjövalla FK och Västra Frölunda FK i Göteborg bland annat men även klubbar som Haninge FK, FK Luleå, Motala FK och många fler gjorde sig senare kända runt om i landet. Skånes troligen första innebandyklubb var Lugi IBK som var igång med innebandy på tidigt 1970-tal, de bytte namn till IBK på sitt årsmöte 1976 för att beskriva deras verksamhet fullt ut.  

 

Idrottsåret 1972 i övrigt: 

# Sommar-OS äger rum i München (Tyskland) och Vinter-OS äger rum i Sapporo (Japan).

Bordtennis

 # Stellan Bengtsson blir europamästare genom att i finalen besegra István Jonyer (Ungern).

Fotboll

#  Kongo vinner afrikanska mästerskapet i Kamerun, genom att besegra Mali med 3–2 i finalen.

# Sunderland AFC vinner FA-cupfinalen mot Leeds United FC med 1-0.

# Tottenham Hotspur vinner UEFA-cupen genom att besegra Wolverhampton i finalerna. 

# Iran försvarar sin titel i asiatiska mästerskapet i Thailand, genom att besegra Sydkorea i finalen.

#Glasgow Rangers vinner cupvinnarcupen genom att besegra FK Dynamo Moskva i finalen. 

# AFC Ajax försvarar sin titel i Europacupen genom att besegra FC Inter i  finalen.

# Västtyskland blir Europamästare genom att i finalen besegra Sovjet med 3-0 i Bryssel.

# Öxabäcks IF vinner det första svenska riksmästerskapet för damer.

# Åtvidabergs FF blir svenska mästare efter att vunnit allsvenskan.

 Friidrott:

# Kjell Isaksson (Sverige) sätter nytt världsrekord i stavhopp med 5,51 meter, förbättras 15 april till 5,54 meter och 12 juni till 5,55 meter

# Ricky Bruch (Sverige) sätter nytt världsrekord i diskuskastning med 68,40 meter.

Handboll

# Startar allsvenskan för damer. 

Ishockey:

#  Sovjet vinner olympiskt guld i Sapporo före USA och Tjeckoslovakien.[22]

# Svenska mästare blir Brynäs IF genom serieseger före Leksands IF och Timrå IK.

# Tjeckoslovakien blir i Prag världsmästare före Sovjet och Sverige.

Tennis:

# Stan Smith (USA) vinner Wimbledon. 


AIK-tränaren: "Vi har ett sjukt brett lag"

Magnus "Binge" Jäderlund om läget i AIK och siktet på SSL-kval.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)Du kanske även vill läsa:
VM 1996 i Sverige – innebandyns kanske finaste ögonblick!
Plus VM 1996 i Sverige – innebandyns kanske finaste ögonblick!
#5: 1983: SM-final i långbyxor och bakfull
Plus #5: 1983: SM-final i långbyxor och bakfull
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten