Innebandyns historia

Året var 1972

ANNONS

Magnus Fredrikssons artikelserie om innebandyns historia fortsätter och nu har vi kommit fram till år 1972.

1972 fanns det innebandysamfund och organisationer runt om i landet som spelade innebandy. På västkusten fanns bland annat Mölnlycke FK och i Skåne Lugi IBK. Världens första innebandymärke Unihoc grundades och när 1972 summerades hade Carl-Åke Ahlqvist sålt klubbor och bollar till 500 skolor och 75 fritidsgårdar.

Cosom-klubban från USA fick under den är tiden ett skamfilat rykte. Anledningen var den pågående oljekrisen i världen. Detta fick till följd att de innebandyklubbor som importerades från USA till Göteborg och sedan ut i Sverige inte höll måttet.

– Vi beställde 25 000 klubbor och 24 999 gick av direkt. Klubborna var helt värdelösa helt enkelt, berättade Carl-Åke Ahlqvist i boken Innebandyns Magiska Resa. 

1972 var året då innebandyn spelades var som helst där det fanns ett utrymme för några klubbor och bollar. Jan Wadebro, föreståndare på Bergsjögården på Universumsgatan i Göteborg var lyrisk över det nya ”spelet” som ungdomarna alltid ville spel. I ett brev till Carl-Åke och Unihoc daterat 23 augusti 1972 konstaterade han att ”de visserligen inte hade någon idrottshall men att de hade en liten större lokal med trägolv som fungerade utmärkt för att spela innebandy. Han förklarade även i brevet att det dykt upp nya ungdomar till fritidsgården som enbart kom dit för att spela innebandy. 

När Werner Järn AB (som var en järnhandel) som hade 18 anställda och omsatte sex miljoner kronor och fungerat mellan 1968 och 1972 som en innebandyimportör av utrustning var på väg att gå samman med ett annat bolag behövde Carl-Åke Ahlqvist sidoprojekt i pappas företag stå på egna ben. Därför bildade han CA Ahlqvist Agentur AB som med åren blev känd som Unihoc.  

 

Ungdomskorpen växte lavinartat under tidigt 1970-tal och mycket var tack vare innebandyn. 1972 arrangerades det flera turneringar, i Stockholm, Västerås, Malmö och Göteborg bland annat. 

Spelreglerna reglerades oftast hur spellokalen såg ut, var det en plan med 40x20 så spelades den på den ytan men var det mindre plan som 15x25 så fungerade det också. Även storleken på målburar varierade från plats till plats under den här tiden.

I augusti 1972 träffade Carl-Åke Ahlqvist och Svenska Bandyförbundets Curt Einarsson på Bosön i Stockholm för att ”hitta vägar som gynnar dem båda”. Entreprenören Carl-Åke Ahlqvist från Göteborg ville sälja utrustning och Bandyförbundet såg en växande marknad när ungdomarna spelade innebandy överallt i skolorna och på fritiden. Mötet som var det första officiella mellan innebandy och bandyn slutade med att de kom överens om ”ömsesidiga” marknadsåtgärder. CA Bandyförbundet fick ta del av Ahlqvist Agentur AB kundregister på skolor och fritidsgårdar distrikt för distrikt medan bandyn delade med sig av sina kontakter till sina föreningar. Bandyförbundet såg innebandyn redan här som ett bra komplement till sin egen verksamhet.

Lockerroom AB från Lidingö började 1972 att importera den spanska lekbandyklubban Vecar. Den fanns i sortimentet under flera år men företaget lyckades istället bättre med streethockeybladet Mylec vars plastblad fästes på en avsågad hockeyklubba. Den första svenska helplastklubban skapade plastfabriken Habo Plast ungefär samtidigt som fick namnet Jolly. 

Det var främst Frisksportarklubbarna och Svenska Korpen som bedrev organiserad innebandy 1972. Klubbar som Mölnlycke FK, Sjövalla FK och Västra Frölunda FK i Göteborg bland annat men även klubbar som Haninge FK, FK Luleå, Motala FK och många fler gjorde sig senare kända runt om i landet. Skånes troligen första innebandyklubb var Lugi IBK som var igång med innebandy på tidigt 1970-tal, de bytte namn till IBK på sitt årsmöte 1976 för att beskriva deras verksamhet fullt ut.  

 

Idrottsåret 1972 i övrigt: 

# Sommar-OS äger rum i München (Tyskland) och Vinter-OS äger rum i Sapporo (Japan).

Bordtennis

 # Stellan Bengtsson blir europamästare genom att i finalen besegra István Jonyer (Ungern).

Fotboll

#  Kongo vinner afrikanska mästerskapet i Kamerun, genom att besegra Mali med 3–2 i finalen.

# Sunderland AFC vinner FA-cupfinalen mot Leeds United FC med 1-0.

# Tottenham Hotspur vinner UEFA-cupen genom att besegra Wolverhampton i finalerna. 

# Iran försvarar sin titel i asiatiska mästerskapet i Thailand, genom att besegra Sydkorea i finalen.

#Glasgow Rangers vinner cupvinnarcupen genom att besegra FK Dynamo Moskva i finalen. 

# AFC Ajax försvarar sin titel i Europacupen genom att besegra FC Inter i  finalen.

# Västtyskland blir Europamästare genom att i finalen besegra Sovjet med 3-0 i Bryssel.

# Öxabäcks IF vinner det första svenska riksmästerskapet för damer.

# Åtvidabergs FF blir svenska mästare efter att vunnit allsvenskan.

 Friidrott:

# Kjell Isaksson (Sverige) sätter nytt världsrekord i stavhopp med 5,51 meter, förbättras 15 april till 5,54 meter och 12 juni till 5,55 meter

# Ricky Bruch (Sverige) sätter nytt världsrekord i diskuskastning med 68,40 meter.

Handboll

# Startar allsvenskan för damer. 

Ishockey:

#  Sovjet vinner olympiskt guld i Sapporo före USA och Tjeckoslovakien.[22]

# Svenska mästare blir Brynäs IF genom serieseger före Leksands IF och Timrå IK.

# Tjeckoslovakien blir i Prag världsmästare före Sovjet och Sverige.

Tennis:

# Stan Smith (USA) vinner Wimbledon. 


AIK-tränaren: "Vi har ett sjukt brett lag"

Magnus "Binge" Jäderlund om läget i AIK och siktet på SSL-kval.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Du kanske även vill läsa:
VM 1996 i Sverige – innebandyns kanske finaste ögonblick!
Plus VM 1996 i Sverige – innebandyns kanske finaste ögonblick!
1983: SM-final i långbyxor och bakfull
Plus 1983: SM-final i långbyxor och bakfull
Den här artikeln handlar om: