Coronapandemin
SSL-laget Karlstad tillhör Värmland-distriktet som gått bra under pandemin.
Foto: AC Kårhag
Landet runt

Ökade antalet licenser under pandemin – så lyckades man

ANNONS

Coronapandemi har skapat många sår i svensk innebandy och lett till inställda matcher, säsonger och cuper. Många spelare, men även domare, ledare och folk i andra roller, har också tappat...

Coronapandemi har skapat många sår i svensk innebandy och lett till inställda matcher, säsonger och cuper. Många spelare, men även domare, ledare och folk i andra roller, har också tappat motivationen och därmed avslutat sina karriärer. 

Ett distrikt som lyckats motverka de negativa effekterna bra är Värmland. I november 2021 hade man faktiskt ökat i antalet licenser jämfört med samma månad 2019, vilket var före pandemin. 

Camilla Olsson, kanslichef på Värmlands Innebandyförbund, berättar för Innebandymagazinet att man redan från starten av pandemin valde att försöka vara så nära sina föreningar som möjligt, och se till att både informera och upprätthålla en aktiv dialog – vilket alltså har gett resultat. 

– Föreningarna hamnade i en situation som ingen kunnat föreställa sig bara några månader innan. Och här var det såklart viktigt att hjälpas åt med alla smittskyddsåtgärder, riktlinjer och liknande som snabbt skulle införas och som sedan löpande har behövt uppdateras eller ändras, säger Olsson till Innebandymagazinet och fortsätter:

– Det har hela tiden funnits ett fantastiskt engagemang hos föreningarna att vilja delta i träffar och möten, där vi tillsammans kunnat stötta varandra och utbyta tankar kring olika insatser och idéer, för att främja ekonomin och för att motverka tappet av människor i olika roller.

Hon lyfter fram distriktets föreningar som hon menar på varit generösa, där de delat med sig av idéer till varandra. När sporten stängdes ner helt en period så fanns också en stor vilja att ställa om och hitta exempelvis digitala former för träning och sociala kontakter

– Vi på förbundet försökte också att undvika att ställa in saker så långt det bara var möjligt, utan istället hitta digitala former. Bland annat bjöd vi in till en rad olika digitala inspirationsföreläsningar, främst riktade till tränare och de blev väldigt välbesökta och uppskattade. Som förbund beslutade vi också att subventionera serieavgifterna med 40% i syfte att hjälpa föreningarna ekonomiskt.

Lätt har det däremot inte varit. Olsson berättar om en verklighet med de ekonomiska utmaningar som finns under kristider som denna. 

– Här är det förstås av yttersta vikt med fortsatt lobbyarbete om stödåtgärder i olika former. Men en annan stor utmaning är att alla ideellt engagerade personer på alla nivåer under en så otroligt lång tid tvingats kämpa med att hålla verksamheterna flytande, säger hon och fortsätter:

– Såklart finns det en gräns för hur mycket de personella resurserna ska mäkta ned och särskilt på ideell basis. Här tror jag att det är viktigt att vi som förbund nu kan hjälpa till med olika kraftfulla återstartsinsatser, såsom skolbesök eller annan rekrytering, domarsatsningar och så vidare och att detta kan sjösättas så snart restriktionerna och smittläget tillåter, avslutar Olsson.

Annons

Highlights: Jönköping-Karlstad 4-9

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: