Foto: Erik Nyman
Allsvenskan västra

Kommer succén fortsätta för Västra Allsvenskans största överraskning?

ANNONS

Nykomlingarna Katrineholm hade som mål att hålla sig kvar i serien men efter mer än halva serien färdigspelad så ligger de tvåa.

FBC Katrineholm är Allsvenskan Västras stora positiva överraskning denna säsong. Sörmlänningarna var nykomlingar förra säsongen och fick bara spela sex matcher och ta tre poäng innan pandemin avbröt deras allra första allsvenska säsong. 

Inför denna säsong så var laget nederlagstippade och tippades bli ett av de fem lagen som åker rakt ut. Laget själva hade också som mål att försöka klara sig kvar. Men när lite mer än halva säsongen är spelad så ligger Katrineholm på en andra plats i tabellen. Men framgången har inte gett laget hybris utan man har fortfarande som mål att säkra kontraktet trots att man ligger på en kvalplats till SSL.

– Vårt mål är fortfarande att hålla oss kvar i allsvenskan. Jag tror att vi presterat bra hittills för att vi har skruvat lite på spelidén och lyckats bättre med vårt försvar, samtidigt som vi har fått ihop flera kedjor som producerar framåt, säger lagets stjärna Angelica Högberg till Innebandymagazinet och fortsätter förklara anledningarna bakom framgångarna: 

– Vi har flera unga talanger som är på gång och som har utvecklats, vilket är jättekul att se. Tilde Schedin sätter stopp där bak, och Line Ceder sätter dit bollarna när hon får chansen!

Men när det gäller att sätta dit bollarna när chansen dyker upp är det just Högberg som är seriens giftigaste spelare. 31-åringen leder poängligan på 26 poäng fördelat på 14 mål och 12 assist. 

När vi pratades vid senast så låg du också etta i poängligan men skojade bort det med att det bara gått två matcher och att du hade bra lagkamrater. Men nu har halva serien gått och du ligger fortfarande etta i poängligan. Så vad är hemligheten bakom det förutom dina lagkamrater?

– Haha ja, jag vill nog fortfarande hävda att det främst är lagkamraterna som är nyckeln och lite flax. Jag har svårt att se att jag gör någonting bättre än någon annan egentligen. Om jag ska försöka nämna något som är typiskt för mig så är det nog att jag ställer mycket höga krav på mig själv, och jag fokuserar främst på mig själv och vad jag kunde ha gjort bättre när det går dåligt. De två tankesätten tror jag driver mig framåt liksom. Det är dock inte alltid att höga krav och press är till det bättre. Det måste vara rimligt, annars tar det lätt död på glädjen. 

På tal om lagkamrater som kan servera lasermackor så har Katrineholm precis värvat in en av landets bästa poängmaskiner genom tiderna på damsidan, Sara Anteryd. Precis som Högberg kommer Anteryd även hon från Fröjereds IF men trots att de bara skiljer tre år mellan dem så har de aldrig spelat ihop i Fröjered eller i Jönköping som de båda också representerat. Men i Anteryds debutmatch för två helger sedan spelade de ihop för första gången och de hittade varandra som de spelat ihop hela livet. Högberg stod för 2+1 och Anteryd för 2+2.  

– Ja, äntligen kom någon från schlätta! Haha, skämt och sido. Sara är ju en fantastisk innebandyspelare och det känns ju givetvis jättekul att hon kommer – av flera anledningar. Sara kommer ju med innebandykvalitéer, men också med erfarenhet och rutin som ingen i vårt lag har idag. 

– Nej, vi har aldrig spelar i samma kedja tidigare. Vi har ju inte spelat så mycket ihop ännu, men jag tyckte den inledande matchen kändes bra. Sara hittar ju luckor överallt, så det gäller att vara med. 

Idag möter tabelltvåan Katrineholm tabelltrean Västra Mälardalen, det skiljer sju poäng mellan lagen men då har Katrineholm spelat två matcher mer. Så det är väldigt viktiga poäng på spel och skulle Katrineholm gå vinnande ur striden har man skaffat sig ett väldigt stabilt grepp om en kvalplats till SSL. Senast de möttes så vann Katrineholm med 4-3, segermålet inprickat av Högberg 30 sekunder från slutet.  

– Jag tycker V-M är ett av de bästa lagen vi mött, så det kommer bli tufft. Vi fick ju en rejäl känga av ett riktigt bra Rönnby senast (4-9), så förhoppningsvis kan vi ta lärdom av den matchen och använda det inför matchen idag. 

Om jag säger Katrineholm och SSL-kval. Vad tänker du då?

– Att det är fortfarande långt kvar. Visst finns tanken där, och visst hade det varit riktigt kul! Just nu tänker jag dock på matchen idag sen fokuserar vi på nästa och nästa…


Sara Anteryds comeback i Allsvenskan

Kolla in alla Anteryds poäng i debutmatchen i Katrineholm

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: