magnus jansson
Magnus Jansson i Växjös och Faluns tröja.
Foto: Svensk Innebandy och Idrottsfoto
Landslaget

Den rutinerade debutanten om landslagsplatsen: "Överraskande"

ANNONS

Magnus Jansson fick ett sent erkännande i sin innebandykarriär - tas ut i landslaget som 28-åring.

Den 3-6 februari reser Sveriges herrlandslag till Polen för att kvala till VM. Det är en till vissa delar orutinerad trupp som rester sydöst då den innehåller sju debutanter.

Den mest rutinerade debutanten heter Magnus Jansson. Faluns back fyller 29 år i mars och har en lång karriär bakom sig. I SSL har det blivit spel i både Granlos och Växjös tröja, men förra säsongen spenderade han i allsvenskan med AIK. Att Jansson tog just det steget, från Växjö till AIK, förvånade en del med tanke den nivån han höll – och fortfarande uppenbarligen håller.

– I det stora hela så var det på grund av att min sambo flyttade till Stockholm för att spela fotboll och studera. Det gjorde att jag prioriterade att komma dit och vara med henne före innebandyn, det året, säger Jansson till Innebandymagazinet om varför han gick ner en division. 

Det blev bara ett år i AIK innan Falun ringde och ville ha över honom. Jansson skrev sedan på för de nyblivna svenska mästarna och har gjort det såpass bra att han nu blir uttagen i landslaget. Det hela började med ett samtal från sin förra tränare i Växjö, Niklas Nordén.

– Han hade man ju i kontaktlistan sedan innan. Jag tänkte inte alls på att det kunde vara något sånt besked – jag har inte varit i de tankarna om jag ska vara ärlig. Det kom överraskande men det var ett roligt besked att få.

Hur är det att få ett sådant här erkännande såpass sent i karriären?

– Det är roligt, så klart. Det är liten klapp på axeln till sig själv, att man fortsatt håller på den här nivån – det är också ett bevis på att man tagit sig ytterligare en nivå. 

Varför tror du att du blir uttagen just nu och inte tidigare?

– Bra fråga! Det kanske är för att det är just förbundskaptenen som gillar det jag gör på planen just nu. Jag ser inte mig själv som något annorlunda mot hur jag har varit tidigare när jag spelat i SSL. Jag har hållit den här nivån även då.

Nordén, som tränade Jansson under tre säsonger, beskriver Jansson som en ”utdöende spelartyp”.

– Han spelar innebandy med sin fysik och viljestyrka som ett av sina främsta vapen. Han antar alltid sig sin uppgift till fullo och står för den attityden ett svenskt innebandylandslag bör ha. Mange har dessutom fått en nytändning som syns tydligt i hans spel, skriver Nordén i ett sms till Innebandymagazinet.

Just den nytändningen som Nordén är inne på kommer från Janssons år i Allsvenskan.

– Det har varit ett extra sug som har funnits där när man gjorde ett år i Allsvenskan. Då kände man verkligen att man vill vara bland de bästa – och konkurrera med de bästa på både träning och match. Det är lite extra som kanske funnits där, det har varit extra roligt att komma ut och lira varje dag, säger han och fortsätter:

– Man lägger rätt mycket tid på det även i Allsvenskan. Man går in helhjärtat i det och personligen vill jag verkligen göra det på så hög nivå jag kan. Man gillar att tävla och man vill mäta sig mot de bästa. 

Kan det här vara en morot till att satsa ännu hårdare och kanske även längre i din innebandykarriär?

– Det är svårt att säga. I nuläget är fokus på ”nästa” hela tiden. Sen är det är klart att det blir en liten morot, man känner att man är med och konkurrerar om en plats. Det är en morot som gör att man kanske hittar lite extra energi och gasar på.

Känns det skönt att vara ett levande exempel på att aldrig ge upp med tanke på hur sent din landslagsplats kom?

– Ja, absolut! Det tycker jag. Det är ett bra bevis på att man ska fortsätta och göra sin grej – till slut så ger det utdelning!

FAKTA: Hela Sveriges trupp till VM-kvalet

Målvakter:
Carl Bending-Söring, FBC Kalmarsund *
Leo Torell Hagström, Linköping IBK *

Utespelare:
Hampus Ahrén, Nykvarns IBF Ungdom
Omar Aldeeb, IBF Falun
Casper Backby, IBF Falun
Tobias Gustafsson, Storvreta IBK
Kevin Haglund, FBC Kalmarsund
Daniel Hernandez, Team Thorengruppen SK *
Linus Holmgren, IBF Falun
Magnus Jansson, IBF Falun *
Emil Johansson, IBF Falun
Markus Jonsson, Växjö IBK
Jesper Lindström, FBC Kalmarsund *
Malte Lundmark, IBF Falun
Emil Nilsen IBF, Falun
Adam Nilsson, Växjö IBK *
Sebastian Palmqvist, Mullsjö AIS
Ludwig Persson, Växjö IBK
Jesper Sankell, Växjö IBK
Oscar Weissbach, Pixbo Wallenstam IBK *

*Kan göra A-landslagsdebut

 


Är det så här man ska rädda zorrostraffar i framtiden?

Kolla in den nya varianten för att försöka stoppa zorrostraffar

Matchrapporter: IBF Falun segrade och avgjorde mot Mullsjö Fyra matchbollar för IBF Falun efter ny seger IBF Falun tog ny seger i serien mot Mullsjö IBF Falun sköna start – vann mot Mullsjö Seger med 8-5 för Växjö mot IBF Falun

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: