vm 2020
Sandra Zurbuchen och Corina Wehinger.
Foto: Juha Hautakangas, IFF
VM 2020 (Herrar)

Historiska domarparet gjorde succé i VM

ANNONS

Innebandymagazinet har pratat med det historiska kvinnliga domarparet från Schweiz som gjorde succé i herr-VM i Finland. – Vi är fortfarande överväldigade av VM och glada över att vara en isbrytare, säger Sandra Zurbuchen till Innebandymagazinet.

Sandra Zurbuchen och Corina Wehinger skrev historia vid herr-VM i Helsingfors i december. De två schweiziska domarna är de första kvinnorna som fått döma en VM-final för herrar – den absolut viktigaste internationella herrmatchen i världen.

– Vi hoppas att många kvinnor kommer att följa oss. Vårt mål var att komma så långt som möjligt i VM-turneringen i Finland, om möjligt även VM-finalen. Det är en stor ära och mycket glädje tillsammans med stolthet över att få möjligheten att representera den schweiziska domarkåren i den största internationella turneringen som finns, säger Zurbuchen.

Sandra Zurbuchen och Corina Wehinger är två domare som verkligen satsar allt på sitt domaruppdrag. Matcherna hemma i Schweiz analyseras alltid nog i efterhand precis som de internationella matcherna. 

Sedan ungefär två år tillbaka använder duon sig även av en mental coach. Allt för att kunna vara som bäst när det gäller. Sandra jobbar även hårt på sin fysik med flera extrapass varje vecka och beskriver sin roll som domare som ett halvtidsjobb trots att det är hennes hobby vid sidan av sin civila karriär.

När Sandra Zurbuchen var 16 år och gick på gymnasiet övertalades hon att prova på innebandy, men hon vägrade tills hennes kompis sa att deras lag akut behövde en målvakt. Och eftersom hon alltid velat bli ishockeymålvakt lät hon sig övertalas. 

 I schweizisk innebandy vid den tiden fanns det ett krav på seniorlagen att spelarna antingen behövde bli domare eller ledare i ett ungdomslag. Både Sandra och Corina valde att bli domare.  

– Ja, i klubben där vi båda spelade när vi var 18 år var det ett måste vara tränare för ett juniorlag eller domare. Eftersom vi båda var studenter och gärna tjäna lite extrapengar bestämde vi oss för att bli domare.

Duon nådde som spelare NLA som är den högsta ligan i Schweiz. Corina som forward och Sandra som målvakt. 2015 blev duon internationella domare för första gången och var även VM-domare i herr-VM i Prag 2018. I januari 2020 dömde den schweiziska duon två matcher i svenska SSL mellan Kalmarsund och Höllviken och Växjö mot Pixbo Wallenstam.  

– Vi startade döma tillsammans 2006 och 2013 hade vi vår första NLA-match i herrligan i Schweiz. 

Det finns redan nu många höjdpunkter för supertjejerna men den första Supercup-finalen i Schweiz 2016 var avgörande för karriären.

– Det är vi beredda att hålla med om. Det var vår första final och i det ögonblicket kände vi det förtroendet som gavs till oss att leda viktiga matcher.

 

Sandra Zurbuchen och Corina Wehinger fick uppdraget att döma Finland mot Sverige två gånger under VM. Först inför närmare 8 000 åskådare i gruppspelet där Finland vann och sedan den stora VM-finalen i Hartwall Arena inför 12 000 åskådare som Sverige vann.

– Det har faktiskt hänt tidigare att samma domare fått döma Finland mot Sverige två gånger, senast fick de lettiska domarna det uppdraget.  

Spelet på internationell nivå går vansinnigt fort, mycket fortare än i de inhemska ligorna. Dessutom är det ganska få avblåsningar i de allra viktigaste matcherna. Hur är det egentligen att döma sådana matcher? 

–Vi gillar tempot i spelet och den innebandy som spelas internationellt, den är mycket utmanade men mycket stimulerande. Vi förbereder oss alltid på samma sätt för varje match och försöker få den rätta känslan för matchen under de första minuterna och anpassar sedan vår bedömningsnivå vid behov. 

Jag hade förmånen att vara nere på planen efter VM-finalen, jag såg att ni båda stod och grät lite efter finalen, berätta om era känslor?

–Vi var så glada att matchen gick så bra efter att vi lagt all vår kraft och fokus i den här matchen, och hela pressen var borta. Vi grät för att Tony Holmer som gav oss VM-medaljerna gav oss en stor komplimang för vår prestation. Vi var bara överväldigade.

Foto: Juha Hautakangas, IFF

Hur tänker du om framtiden, vill du uppleva detta igen? VM för herrar kommer att spelas i Schweiz 2022.

– Naturligtvis vill vi också vara med på VM i Schweiz om möjligt. Vi har alltid njutit av varje match på herr-VM och att få upplevelsen av ett herr-VM i vårt hemland skulle vara ytterligare en stor händelse i vår karriär.

Fakta: 

Aktuell: Dömde VM-finalen 2021 mellan Finland-Sverige tillsammans med Corina Wehinger.

Namn: Sandra Zurbuchen

Bostadsort: Bern, Schweiz

Född: 1985-03-28

Spelarmeriter: NLA, Schweiz 

Blev domare: 2003

Blev internationell domare: 2015

Fakta: 

Aktuell: Dömde VM-finalen 2021 mellan Finland-Sverige tillsammans med Sandra Zurbuchen.

Namn: Corina Wehinger

Bostadsort: Zürich, Schweiz

Född: 1987-06-29

Spelarmeriter: NLA, Schweiz 

Blev domare: 2006

Blev internationell domare: 2015


TV: Tobias Gustafssons viljemål avgjorde VM-finalen

Brytning, offensiv tackling och tryckte in bollen! Återupplev Tobias Gustafssons otroliga 5-4-mål i VM-finalen mot Finland.

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Dam?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.

UNIHOC SUPERSKIN MAX 29

Spelare: Emelie Wibron, Thorengruppen

Antal mål: 50

Emelie avgjorde inte bara VM-finalen för Sverige, hon vann också skytteligan i SSL med 50 mål. Noterbart är att hon på sitt SUPERSKIN MAX 29-skaft har kopplat på bladet Player neongul PE, och grepplindan som hon använder är Top Grip.


Köp Player PE-bladet här (pris: 299 kr)

Köp Top Grip-grepplindan här (pris: 150 kr)


Den här artikeln handlar om: