Emil Forsberg.
Foto: Arkivbild / WIkipedia Commons
Landet runt

Emil Forsberg: "Jag lutade åt innebandyn"

ANNONS

Sveriges bästa herrfotbollspelare om bakgrunden inom innebandyn.

Under måndagens fotbollsgala så vann Emil Forsberg priset som Sveriges bästa herrfotbollspelare, Guldbollen. Forsberg spelar till vardags i tyska ligan med RB Leipzig, och har under flera år varit en nyckelspelare för det svenska landslaget. 

Innan Forsberg blev professionell fotbollsspelare så spelade han innebandy i sina ungdomsår, detta ihop med spelare som Johan Samuelsson, Martin Östholm och Robin Nilsberth. 

I en intervju med Sportbladet så berättar han att han var på väg att välja innebandyn framför fotbollen. I fotboll hade han bland annat nobbats i ett elitpojkläger och framtiden såg ut att vara i en hall istället för på en utomhusplan.

– Jag tränade fortfarande både fotboll och innebandy, men till slut sa pappa åt mig att välja. Jag lutade åt innebandyn, men han sa åt mig att innebandyn alltid skulle finnas kvar. Vägen kändes så mycket längre i fotbollen. Innebandyn var en annan känsla, roligare, fler vänner, säger han till Sportbladet

I slutändan blev det dock fotbollen, detta efter ett samtal med fotbollslagets GIF Sundsvalls dåvarande huvudtränare, som gav honom chansen i A-laget. Ett val som han inte lär ångra, då han alltså blev utsedd till Sveriges bästa herrfotbollsspelare igår. 

Men innebandyn finn kvar i Forsbergs elitkarriär. Hans förstatouch har beskrivits som den bästa i tyska ligan av Manchester Uniteds nuvarande tränare Ralf Rangnick, och enligt Emil själv så kommer den från innebandyn.

– Ja, absolut. Jag menar, innebandyn är så pass snabb. Du måste förflytta dig snabbt, man kommer med bollen mot sargen och har en försvarare i ryggen, du vet att om du står still åker du ut över sargen. Jag har lärt mig att känna av det… en snabb blick, känna av läget, det kommer definitivt från innebandyn. Jag var ofta nere i hörnen och lirkade när vi spelade fem mot fyra, säger han till Sportbladet.

När Innebandymagazinet intervjuade Forsberg 2015 så berättade han om sin bakgrund på innebandyplanen, och gav ungdomar råd hur de ska resonera om de är talangfulla i två olika sporter.

- Jag höll på med båda sporterna fram tills att jag var 17 år. Jag tycker inte man ska satsa på just en sport för tidigt om man inte känner för det. Man ska köra på tills man kommer till en punkt när man ska ta ett beslut. Håll på tills du känner att du hittar sporten som du vill lägga lite extra mer tid på. Det behöver inte vara vid 13 eller 14 års ålder, jag skulle ju fylla 18 när jag skulle börja spela fotboll på fullt allvar. Då tränade jag tio gånger i veckan, fem gånger innebandy och fem gånger fotboll, innan jag kände att jag fick ta ett beslut, sa han då. 


Highlights: Jönköping-Växjö 5-10

FAKTA

Vilken klubba gör flest mål i SSL Herr?

Faktarutan sponsras av Nordic Floorball.


Flest mål: UNIHOC GLNT SUPERSKIN

Spelare: Alexander Galante Carlström, Falun

Antal mål: 52

Faluns superstjärna vann återigen skytteligan och fick ett lyft efter att han fick sin nya GLNT-modell, som han även vann VM-guld med. "Det bästa tycker jag är balansen i klubban", säger Galante Carlström själv om sin nya sticka.

Visste du att nya GLNT-klubban även finns som juniormodell? Hos Nordic Floorball finns den att köpa med både EPIC-blad och ICONIC-blad.

Köp klubban här (pris: 449 kr - just nu 25% rabatt!)



Den här artikeln handlar om: